28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Door tot cassatie Hof

Hof: Schotte heeft in hem gestelde vertrouwen op grove wijze misbruikt | Jeu Olimpio

Willemstad – Oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en zijn partner Cicely van der Dijs gaan door tot aan cassatie om te trachten vrijspraak te krijgen voor de hun ten laste gelegde feiten.

 

Het tweetal heeft gisteren direct na de uitspraak van het Hof in de zaak Babel cassatie aangetekend. Conform de eis van het Openbaar Ministerie en zoals al door het Gerecht in eerste aanleg toegewezen, kreeg Schotte gisteren ook in hoger beroep een gevangenisstraf opgelegd van drie jaar. Ook wordt hij voor vijf jaar ontzet uit het recht bij openbare verkiezingen te worden verkozen.

De vordering van het Openbaar Ministerie om Schotte meteen na uitspraak aan te houden werd door het Hof verworpen. Hoewel het Hof onderkent dat er sprake is van ernstige feiten, die destijds de rechtsorde ernstig hebben geschokt, oordeelt het Hof dat er sindsdien geruime tijd is verstreken, dat Schotte ruim drie jaar geleden op vrije voeten is gesteld en dat het Openbaar Ministerie ervan heeft afgezien de vordering voor gevangenneming in eerste aanleg te vorderen.

De rechter ziet dan ook onvoldoende gronden om de verdachte in voorlopige hechtenis te nemen. De vordering van de verdediging van Schotte om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren is door het Hof afgewezen.

Bij het opleggen van de straf ging de rechter gisteren terug naar 10 oktober 2010 toen Curaçao een autonoom land werd. Het was een spannende tijd en dit legde een zware verantwoordelijkheid op de schouders van de politici die op dat moment de koers van Curaçao moesten gaan bepalen, aldus het Hof.

,,Zij moesten laten zien dat het algemeen belang en het vertrouwen van de burgers bij hen in goede handen waren. Degene die in de allereerste plaats het goede voorbeeld moest geven, was de minister-president van het nieuwe land. De verdachte kreeg de eervolle taak om dit ambt als eerste te gaan vervullen.”

De voorzitter van het college van rechters bracht naar voren dat Schotte het in hem gestelde vertrouwen als eerste minister-president van Curaçao op grove wijze heeft misbruikt en dat hij door zijn handelen het aanzien van Curaçao ernstig heeft geschaad.

,,Dit wordt hem zwaar aangerekend.”

Schotte heeft zich tijdens zijn premierschap schuldig gemaakt aan ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Daarnaast heeft hij in strijd met de wet twee ‘jammers’ voorhanden gehad. Een aantal van deze feiten heeft hij samen met zijn levenspartner, de medeverdachte Cicely van der Dijs begaan.

,,Door het in ruil voor tegenprestaties aannemen van grote sommen geld van een bevriende zakenman (Francesco Corallo, red.) heeft de verdachte zich aanzien en macht kunnen verwerven binnen de politiek en samenleving van Curaçao. Om de gevraagde tegenprestaties te kunnen verlenen heeft de verdachte zijn bevoegdheden als minister-president van Curaçao misbruikt en de integriteit die onlosmakelijk met dit ambt verbonden is geschonden. In dit verband is de verdachte er niet voor teruggeschrokken om documenten te vervalsen en van misdrijf afkomstige geldbedragen een legaal aanzien te geven”, aldus het Hof.

,,Het thuis aanwezig hebben van verboden jammers geeft eveneens blijk van de houding van de verdachte dat hij zich boven de wet verheven acht.”

Het Hof rekent Schotte zijn handelen zwaar aan en is op grond van de aard en de ernst daarvan van oordeel dat ‘slechts een straf die een onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming met zich brengt, als passende straf in aanmerking komt’.

Voor de feiten ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen en het voorhanden hebben van frequency jammers is Schotte veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en wordt hij voor vijf jaar ontzet uit het recht te worden verkozen. Anders dan in eerste aanleg is hij door het Hof wel vrijgesproken van het ‘valselijk opgeven van vermissing van zijn diplomatieke paspoort’.

Strafmindering voor Van der Dijs

De partner van Schotte, Cicely van der Dijs, heeft van het Hof strafvermindering gekregen. In eerste aanleg werd zij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, nu is haar door het Hof een celstraf van 15 maanden, waarvan zes voorwaardelijk opgelegd. Van valsheid in geschrifte is zij vrijgesproken. In het vonnis stelt het Hof dat Van der Dijs zich samen met Schotte schuldig heeft gemaakt aan witwassen.

,,Dit was in de periode dat de nieuwe politieke partij MFK werd opgericht en zou gaan deelnemen aan de verkiezingen van 27 augustus 2010. De medeverdachte was het boegbeeld van deze partij. Door samen met de medeverdachte grote sommen van misdrijf afkomstig geld een legaal aanzien te geven, heeft zij de integriteit en de transparantie van het financiële en economische verkeer geschonden”,

aldus het Hof, dat verder stelt dat Van der Dijs door haar handelen in strijd heeft gehandeld met de bijzondere positie die zij op dat moment samen met Schotte binnen de samenleving en de politiek van Curaçao innam.

,,Zij heeft daarmee aanzien van de politiek ernstige schade toegebracht.”

Over het in het bezit hebben van frequency jammers stelt het gerecht dat dit ‘eveneens blik geeft van de houding van de verdachte dat zij zich samen met de medeverdachte boven de wet verheven acht’.

Net als Schotte rekent het Hof Van der Dijs haar handelen zwaar aan en is op grond van de aard en de ernst daarvan van oordeel dat slechts een straf die een vrijheidsbeneming met zich brengt, als passende straf in aanmerking komt. Dit betekent voor het Hof een celstraf van 15 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Van der Dijs hoorde haar straf gisteren hoofdschuddend aan.

Hoewel Van der Dijs in hoger beroep wel een verklaring aflegde, bleek hier volgens het Hof niet uit dat zij inziet dat zij ontoelaatbaar heeft gehandeld.

,,De verklaring geeft het Hof daarom geen aanleiding om af te wijken van het oordeel van de eerste rechter dat er een reëel risico op herhaling bestaat. Alles afwegende acht het Hof de hierna volgende straf passend en geboden. Een deel van de straf wordt voorwaardelijk opgelegd om te bevorderen dat de verdachte niet opnieuw een strafbaar feit zal begaan.”

Strafpleiter Knoops: Vonnis onjuist

‘Onbegrijpelijk’, zo kwalificeert de Amsterdamse strafpleiter Geert-Jan Knoops de veroordeling in hoger beroep van zijn cliënt Gerrit Schotte. De raadsman was niet persoonlijk bij de uitspraak aanwezig, maar volgde die vanuit Nederland.

,,Wij hebben van de uitspraak kennisgenomen. Feitelijk en juridisch is deze uitspraak in alle opzichten onjuist. Niet alleen is volstrekt onbegrijpelijk dat het Hof meent dat er in de zaak Babel geen vormverzuimen zouden hebben plaatsgevonden, maar ook is de lawine aan ontlastend bewijs volstrekt ongemotiveerd gepasseerd. Er is dan ook direct cassatie aangetekend”,

zo laat Knoops deze krant een half uur na de vonniswijzing weten. Heel anders is de reactie van het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP):

,,Een belangrijk en ook een hoopvol moment voor Curaçao. Het vonnis laat zien dat ook politici aan de top zich aan de wet dienen te houden en hun functie niet mogen misbruiken voor hun persoonlijke belang.”

Wat Van Raak betreft is de veroordeling van Schotte het begin van verder onderzoek naar de verbondenheid van de bovenwereld met de onderwereld.

,,Het onderzoek daarnaar moet niet met deze uitspraak ophouden. Dat onderzoek moet worden voortgezet en zich ook richten op de financiële wereld. Dit is het begin van het aanpakken van de boeven die misbruik maken van Curaçao.”

OM: geen cassatie

Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden met de uitspraak van het Hof in de zaak Babel. Dat stelde woordvoerder Norman Serphos gisteren nadat het vonnis was gewezen.

,,Het OM ziet dan ook geen reden om cassatie aan te tekenen.” Conform de eis van het Openbaar Ministerie en de uitspraak van het Gerecht in eerste aanleg is Schotte gisteren wederom tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld, alsook de ontzetting uit het recht te worden verkozen voor vijf jaar. Ook aan de partner van Schotte, Cicely van der Dijs, is bijna dezelfde straf als in eerste aanleg opgelegd.

,,Met dit vonnis wordt het harde werk en alle moeite van het Openbaar Ministerie erkend”, aldus Serphos. De OMwoordvoerder wees er tot slot op dat het bijna een jaar kan duren voordat de zaak in cassatie wordt behandeld, maar dat het vonnis dan wel onherroepelijk zal zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2017 07 21 – Strafvonnis in Hoger Beroep Babel Gerrit Schotte by Black Lion on Scribd

2017 07 21 – Strafvonnis in Hoger Beroep Babel Cicely Van Der Dijs by Black Lion on Scribd

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...