34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Doel politievakbond SAP onduidelijk’

HomeMediaAD | ‘Doel politievakbond SAP onduidelijk’
Staking politievakbond SAP | Antiliaans Dagblad

Willemstad – Politievakbond SAP – onder leiding van Marco Laclé – heeft haar leden gisteren moeten instrueren het werkrooster met onmiddellijke ingang te hervatten.

Het Gerecht in Eerste Aanleg is van oordeel dat het voortduren van de staking niet rechtmatig is en dat bovendien het doel dat SAP met de staking nastreeft, onduidelijk is; beide partijen – de vakbond en het Land – willen immers hetzelfde.

Het Land had een kort geding aangespannen tegen de vakbond nadat deze haar leden al ruim een week geleden had opgeroepen tot een staking. Het Land vorderde het bevel aan SAP om haar leden te instrueren het werk te hervatten en een ander bevel aan SAP om zich te onthouden van iedere verdere actie ‘die leidt tot bemoeilijking of stilleggen van de bedrijfsvoering, een en ander op straffe van een dwangsom en met veroordeling van SAP in de proceskosten’.

De staking van voornamelijk medewerkers bij de unit Veelvoorkomende Criminaliteit (VVC) komt voort uit zorg over de veiligheid voor de politiemedewerkers binnen de unit VVC en uit onvrede over de wijze waarop de korpsleiding communiceert en besluiten neemt, aldus SAP, bij monde van Laclé in een eerdere uitleg. SAP is het niet eens met keuzes die de korpsleiding maakt zoals medewerkers elders plaatsen, buiten de unit VVC, en is van mening dat de korpsleiding onvoldoende overleg voert met en luistert naar de medewerkers op de werkvloer.

Bij de behandeling van de zaak stond de vraag of de staking rechtmatig is, centraal. Dat is niet het geval, zo concludeerde de rechter. ,,Het Land heeft nagenoeg aannemelijk gemaakt dat de staking ertoe leidt dat – voor de veiligheid van de samenleving – cruciale politiediensten niet worden uitgevoerd. Dit klemt te meer, nu beide partijen in deze procedure er juist op hameren dat sprake is van personeelstekorten bij de politie, als gevolg waarvan de uitvoering van de politiewerkzaamheden ook zonder de staking al onder druk staat. Dit maakt dat de proportionaliteit tussen het actiemiddel en de gevolgen daarvan in het geding is”, zo stelt het gerecht.

Ook vindt de rechter dat het doel dat SAP met de staking nastreeft onduidelijk. ,,De zorgen over de bemensing van politiediensten worden door het Land uitdrukkelijk gedeeld. Daarover bestaat dus geen geschil. Op de zitting is bovendien gebleken dat het Land (of meer concreet: de korpsleiding) verder overleg met bonden en andere betrokkenen niet uit de weg gaat. Nu dat inmiddels duidelijk is en bovendien de staking inmiddels meer dan een week duurt, is het voortzetten ervan gelet op dit alles disproportioneel.”

Het tweede deel van de vordering van het Land – om SAP te bevelen zich te onthouden van iedere verdere actie die leidt tot bemoeilijking of stilleggen van de bedrijfsvoering – is afgewezen omdat dit volgens het gerecht te onbepaald is. ,,Toewijzing van die vordering zou ertoe leiden dat het grondrecht van artikel 6 ESH volledig en voor onbepaalde tijd wordt uitgehold. Daarvoor bestaat geen grond”, aldus de rechter in haar uitspraak.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. de bobo’s van SAP gehoord bij de (siliconen) redashi-zender Direct. Wilden niet alleen gehoord worden, maar mede het managementbeleid bepalen. Hadden hun rol niet echt begrepen als een van de 3 (drie) bonden [LOL :-)] voor het enorme politie”korps” van de rots.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties