Willemstad/Den Haag – ,,Ik kan u geruststellen: de havo- en vwo-diploma’s van Curaçao zijn vooralsnog gelijkgesteld aan de Nederlandse varianten en zijn dus voldoende om te worden toegelaten tot het Nederlandse hoger onderwijs.”
Dat antwoord kreeg een bezorgde Curaçaose burger zeer onlangs van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op vragen op de website van de Rijksoverheid.
Die speelde dit door naar Burgerzaken van OWC. Deze burger, vader van een dochter van negen jaar die nog pas in groep zes van het funderend onderwijs zit, was bezorgd en nieuwsgierig geworden naar aanleiding van onbevestigde berichten op Facebook over de geldigheid van Curaçaose havo/vwo diploma’s voor vervolgopleidingen in Nederland.
,,Wat u hebt vernomen, klopt in dit geval dus niet. Uw dochter kan haar middelbareschooldiploma dus gewoon op Curaçao behalen”, kreeg deze burger als antwoord van OCW, om daar in één adem aan toe te voegen: ,,Het is echter wel belangrijk dat de Curaçaose havo- en vwo-diploma’s van hetzelfde niveau blijven als de Nederlandse.”
Het antwoord van het Nederlandse ministerie van Onderwijs legt uit:
,,Daarvoor moeten de onderwijsprogramma’s en examens van voldoende niveau en kwaliteit zijn.
Curaçao heeft daarom toegezegd de aanscherpingen die Nederland in de afgelopen jaren in het voortgezet onderwijs heeft doorgevoerd over te nemen en per 2016 (voor het havo) en 2017 (voor het vwo) in te voeren. Daardoor blijven de Curaçaose havo- en vwo-diploma’s voorlopig gelijkwaardig aan de Nederlandse equivalenten.”
Aldus Anuradha Murli, behandelaar Burgervragen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag.
Het Antilliaans Dagblad berichtte vrijdag over de zorgen van het Statenlid Omayra Leeflang – zelf voormalig minister van Onderwijs voor de Nederlandse Antillen – over het in haar ogen uitblijven van actie van Curaçaose zijde om die aansluiting blijvende te garanderen.
Deze krant haalde daarbij ook een schrijven van eind januari 2015 aan van beleidsdirecteur Larmonie-Van Heydoorn van het Curaçaose ministerie van Onderwijs.
Het betreft een brief aan een rector (welke rector wordt niet duidelijk), waarin wordt verwezen naar intern beraad en relevantie informatie met betrekking tot de exameneisen havo/vwo en de daarmee samenhangende invoering tweede aanscherping plus rekentoets.
Bron: Antilliaans Dagblad