28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Derde geval Covid-19 op Curaçao

Gerstenbluth: Persoon was al verdacht en in isolatie

Willemstad – Op Curaçao werd gisteren bekend dat een derde persoon positief is getest op het nieuwe coronavirus Sars-CoV-2. Het gaat om iemand die al in isolatie was en dan ook weinig contacten met andere mensen heeft gehad.

Het virus kan de ziekte Covid-19 veroorzaken. In alle drie de gevallen gaat het om mensen die werden besmet in het buitenland. ,,Dus niet lokaal op het eiland”, benadrukte Izzy Gerstenbluth, epidemioloog bij Geneeskundige en Gezondheidszaken (G&Gz) gisteren tijdens een persconferentie. Deze derde persoon die het nieuwe coronavirus heeft opgelopen werd al gevolgd door de Curaçaose autoriteiten. Een eerste test gaf geen eenduidig resultaat, maar gisteren bleek de tweede test duidelijk positief.

Tot gisteren waren er dus in totaal drie bevestigde gevallen op het eiland. Zaterdag bleek ook de echtgenote van het eerste geval besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Gerstenbluth zei zaterdag dat de mensen met wie het echtpaar en de derde persoon contact hebben gehad zijn getraceerd. De afgelopen periode werden in totaal 38 mensen gevolgd op verdenking van de ziekte Covid-19.

Van het merendeel is de incubatietijd van 14 dagen inmiddels achter de rug. Volgens de regering betreft het ‘mensen uit Brabant, maar worden ook bezoekers uit andere gebieden of andere landen dan Nederland getest op het virus’. Het monitoren van mensen is een continu proces, stelde Gerstenbluth. Over de identiteit en verblijfplaats van deze drie mensen met Covid-19 kunnen geen mededelingen worden gedaan.

Gerstenbluth: ,,Dat is niet ethisch, we houden die privacygevoelige informatie geheim. Het voegt ook niets toe.” Minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zei dat artsen gebonden zijn aan de eed die zij hebben afgelegd en dat het aan de regering is om te beslissen over het al dan niet afsluiten van een gebied op het eiland, zoals nu Noord-Italië en Brabant in Nederland. Maar daar is op Curaçao op dit moment geen sprake van.

Gerstenbluth benadrukte gisteren opnieuw dat Curaçao het geldende internationale beleid volgt in de aanpak om te voorkomen dat in korte tijd te veel mensen besmet raken. ,,We doen niets anders dan elders. We passen onze acties wel steeds aan op basis van de actuele situatie, maar volgen dezelfde lijn.”

Waar het om gaat is de controle te houden over de uitbraak door het aantal besmettingen te verspreiden over een langere periode, om het deel van de patiënten die ernstig ziek worden adequaat hulp te kunnen bieden. ,,Het is een nieuw virus waar mensen nog geen immuniteit tegen hebben opgebouwd”, zegt Gerstenbluth. ,,Maar meer dan tachtig procent zal alleen milde verschijnselen krijgen. Wereldwijd neemt het aantal mensen dat beter wordt nu toe.”

Wie symptomen heeft van Covid-19, zoals hoge koorts en problemen met de luchtwegen, moet zich afzonderen. Het virus wordt overgedragen via druppeltjes uit de luchtwegen via de lucht.

Daarom luidt het advies onveranderd: houdt minimaal 2 tot 2,5 meter afstand van iemand die hoest of niest en was je handen regelmatig met water en zeep of, als dat niet voorhanden is, met een handsanitizer met minimaal 60 procent alcohol.

Gerstenbluth zegt dat niemand moet schrikken als iemand in isolatie bijvoorbeeld op het balkon van een hotelkamer zit. ,,Dat is toegestaan. Het gaat erom dat voldoende afstand van anderen wordt gehouden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

  1. Waarom zo denigrerend over o.a. journalisten doen. Kunnen jullie geen respect meer voor anderen opbrengen, is het zo moeilijk om respect voor anderen te hebben. Beter een domme vraag stellen dan helemaal geen vraag stellen en in onwetendheid blijven.

  2. @ Shonfefe,

    Dan moet je je alleen nog even realiseren dat er in de bevolking nog meer dan genoeg mensen rondlopen die nog dommer zijn dan deze journalisten. En dat voorspelt niet veel goeds bij de aanpak van dit virus.

  3. Het is jammer dat niet veel mensen naar Radio Direct luistert, het was weer lachen vandaag. Op Direct hadden ze over mensen die afgesloten zijn van water en licht dat iets voor die mensen gedaan moet worden. De hypocrisie druipt er van af zeg.

    Nou mag ik Jachmin Pinedo aan herinneren dat in 2012, zij een betalingsregeling van een bijstaandmoeder in beeld liet zien om zo MFK en met name Schotte in diskrediet te brengen en dit ten koste van deze arme mevrouw die niets verkeerds gedaan heeft?

    Het wordt nog leuker, Jachmien Pinedo heeft een gebed voor gelezen, jawel Jachmien Pinedo die ondanks in de bijbel staat dat God ons naar zijn evenbeeld heeft geschapen, alles aan doet omdat te weerspreken met een lichaam vol siliconen.

  4. Ben zeer blij met het panel wat nu de leiding heeft in de corona virus epidemie.Zeker dokter Gerstenbluth verdient alle lof en ondersteuning.Hij geeft op een duidelijke en begrijpelijke manier uitleg over de problemen en de aanpak. Wat krijgt die man domme vragen vragen te beantwoorden en hij blijft daarbij rustig .Je vraagt je af waar ze dat nivo van onze journalisten hebben gevonden. Samen met een aantal politici moeten ze die wel op de bodem van het vat gevonden hebben .Dommer kan bijna niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...