27 C
Willemstad
• donderdag 1 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AD | ‘Debat het vrij onderwijs nu niet zinvol’

De situatie rond het vrije onderwijs is zo chaotisch dat Soab niet zoals verwacht in september vorig jaar, maar pas in januari het onderzoek kon afronden | Extra

Willemstad – Op dit moment is het niet zinvol om in de Staten een debat over het vrije onderwijs te voeren, de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) is immers nog bezig om naar aanleiding van haar rapport hoor en wederhoor te plegen.

Dat schrijft minister Marilyn Alcalá-Wallé van Onderwijs, Wetenschap Cultuur en Sport (OWCS) aan de oppositiepartijen KdNT, MFK, MP en PS. Op dit moment is er geen basisinformatie over het vrije onderwijs beschikbaar die met de werkelijkheid strookt.

Tegen dat licht is het niet zinvol om over het vrije onderwijs te debatteren, aldus de minister. Zij stelt dan ook voor om de aangevraagde vergadering uit te stellen totdat er duidelijkheid is en de puzzelstukjes van het vrije onderwijs in elkaar passen.

De situatie rond het vrije onderwijs is zo chaotisch dat Soab niet zoals verwacht in september vorig jaar, maar pas in januari van dit jaar het onderzoek kon afronden.

Alcalá-Wallé vermeldt in de brief ook verschillende punten van kritiek die zij vanuit het ministerie en andere betrokkenen kreeg. Een van deze punten is dat er geen middelen zijn om de kosten van het vrije onderwijs te dekken. De regering heeft een betalingsachterstand bij Fundashon Material pa Skol (FMS). Het gaat dan om geleverde diensten in de tijd dat FMS als bemiddelaar optrad voor het boekenfonds. De achterstallige betalingen zijn niet door de PS-regering op de begroting voor 2018 opgevoerd, aldus de bewindsvrouw. Er is verzocht om reallocatie van de middelen op andere posten van de begroting.

De bewindsvrouw vermeldt ook dat de schoolbesturen klagen dat de becijferde kosten onvoldoende zijn om op een verantwoordelijke manier de kosten te dekken. Onderwijskrachten klagen over de zwaarte van hun werk bij het vrije onderwijs. De boeken die gratis aan de leerlingen worden gegeven, worden vernield. De meest kwetsbare jongeren gaan niet naar school door bijvoorbeeld het ontbreken van schooltransport.

De Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) heeft illegaal een taak op zich genomen. Het beheer van een boekenfonds is niet in de statuten van SSC vastgelegd. In de praktijk is er geen enkele instantie die een totaaloverzicht heeft over het gratis onderwijs, aldus de minister.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. ik ben het met Tuna eens..
  De PS dacht op kosten van de belastingbetalers een groep stemmers aan zich te binden..
  dat deed Chaves ook en nu Maduro..
  het land wordt leeggezogen met als gevolg honger en ellende..
  het rijkste land van Zuid Amerika is door deze imbecielen nu het meest criminele land geworden.

  de arme mensen hier hadden al gratis onderwijs en de rijkere mensen hadden het meest profijt van deze subsidie, die onbetaalbaar is.
  Alles wat je gratis krijgt heeft geen waarde…

 2. Gelukkig wordt er steeds meer van de populistische troep van de PS opgeruimd, een partij die de samenleving kapitalen heeft gekost, niet alleen hier maar ook in Den haag. Gezien het feit dat de PS zo ongeveer heeft gegrossierd in ministers zal de pensioenpot van het land straks een behoorlijke deuk krijgen, nu al hebben ze allemaal al een salaris aanvullende regeling.

  Gratis zaken krijgen zet niemand aan tot het nemen van verantwoordelijkheid, de ouders (voor zover aanwezig) niet, maar ook de kinderen niet, het is voor niks dus waarom zou ik ergens zuinig op zijn? Waarom moet de belastingbetaler opdraaien voor andermans kinderen? Dat doen ze zelf maar, cru ik weet het, maar het is voor mij hetzelfde als dat ik belastinggeld in andere zaken zie verdwijnen. Ouders en privé bedrijven nemen zelf de verantwoordelijkheid maar. En voor de ouders die het niet konden betalen was er al een regeling, ouders die het wel konden betalen lachten zich rot. vanwege deze “gift”. Het land kan zich dit soort luxe, die nog eens ontaard is in een gigantische puinhoop, ook niet permitteren. We zijn niet rijk, we hebben geen vooruitgang op welk gebied dan maar ook. Het vervoer naar school toe is zo links en rechts onderuit gegaan vanwege het `gratis onderwijs`. Onderwijs is gratis maar we kunnen het vervoer naar school toe niet meer betalen, en zo creëren we steeds weer de eigen puinhoop. Lang leve het populisme.

 3. Net als met de economie. Stagnatie. Niets verniewend. Zelfs niet de discussie aangaan uit angst dat er ‘bruikbare’ ideeën gegenereerd worden. Alcalá-Wallé, een debat in de Staten kan onderdeel zijn van de hoor en wederhoor waar SOAB aan werkt.
  Vrije onderwijs is voor dit jaar al begroot het wordt van belang voor het schooljaar 2019-2020. Alcalá-Wallé hoopt dat de economie gaat werken zodat vrije onderwijs geen politiek breekijzer binnen de coalitie wordt.

 4. Wordt het niet tijd dat deze vrouw aan het werk gaat? Voor zover ik het kan volgen was ze alleen maar met een beschuldigende vinger naar anderen bezig maar er komt niets uit haar handen.

 5. Nu niet zinvol, of heeft AlcaLM Walle nu weer een snoepreisje met de blauwe vogel naar haar kinderen in Nederland gepland?

  Of weer naar een kunstexpositie in Barbados?

  Te druk misschien met het benoemen van onbetrouwbare oude PAR leden (David Dick!) in lucratieve commissariaatjes?

  Of is de eigen familie aan de beurt nu man en zus van lolo Leito al aan een overheidsbaantje geholpen zijn?

  Wie zal het zeggen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -