AD | De Lannoy: RdK kan Isla niet zelf runnen

RdK interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy

Willemstad – Het idee dat Curaçao en/of Refineria di Kòrsou (RdK) de Isla-raffinaderij zelf kan exploiteren – immers, vrijwel alle werknemers zijn van het eiland en dus de expertise heeft Curaçao in huis – klinkt interessant en zeker vriendelijk, maar is ondoenlijk gezien hoeveel geld ermee is gemoeid.

,,Dit is een zeer kapitaalintensieve sector”, zegt interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy tegenover deze krant.

Zo zijn er ook nu partijen die de Isla willen overnemen, maar die de vereiste financiële middelen gewoonweg niet hebben. De RdK-topman rekent voor: bij overname door de overheids-nv is minimaal (een garantie van) een half miljard, 500 miljoen, dollar nodig. Bij een productie van 250.000 vaten per dag tegen een prijs van 50 dollar per vat is 12,5 miljoen dollar vereist. Niet per maand, maar per dag.

,,Dan moet je bij de aankoop ook nog eens zeker zijn de juiste marges te kunnen behalen bij de verkoop van de brandstofproducten, om genoeg verdiensten te hebben en daarmee de salarissen en het onderhoud te bekostigen.”

Als de raffinaderij stilligt, moet de toevoer van ruwe olie en het transport van 800 tot 1.000 schepen per jaar in goede banen worden geleid. ,,Daarvoor is veel kapitaal vereist en bovendien de nodige reserves als het even tegenzit.”
RdK en het Land Curaçao kunnen dat zelf niet behappen. Het is een nobel idee, maar de financiële basis daarvoor ontbreekt.

Het eiland kijkt ook naar de mogelijkheid van een partij die de levering van ruwe olie (financieel) kan garanderen; voor ná 2019 maar ook voor nu al, omdat steeds meer blijkt dat PdVSA het niet kan bolwerken. ,,Zo’n ‘processing deal’ kan interessant zijn, maar de meeste geïnteresseerden willen het financiële risico niet nemen”, aldus De Lannoy.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | De Lannoy: RdK kan Isla niet zelf runnen

 1. Kenneth Haynes

  There are potential investors that can supply the crude, refine it and sell the final product on the market.
  There is a select group who intelectually determine who they will speak to and who not. The problem is that its akways tbe same group selected to do this field research and advice the government. These investors are willing to invest 5 to 10 billion dollars.
  These investors can not get an aufience with the final decision makers. These investors have no interest to talk to the middle man.
  These investors do not intend to wheel and deal nor waste time talking to people who have a narrow vision of things. Do not judge a book by its cover. Nobody is going to offer 5 to 10 billion without a plan to recover their investment.

 2. Trots op Curaçao

  Deze gast is lekker bezig met z’n 250.000 vaten per dag! Wat een grootheidswaanzin.

  Elke ondernemer weet dat je wel Groot moet denken, echter klein moet beginnen. Eerst met centen en pas daarna met dubbeltjes!

  Doe nu eens 3 van de 4 krakers stil leggen. Dan heb je 62.500 vaten a $5 miljoen. Tel daarbij op het bunkeren en de operationele kosten a $1 miljoen, dan zit je op $180 miljoen kosten per maand. Echter, producten liggen niet de hele maand te wachten op een klant. In een week heb je voldoende om een tanker te vullen, dus verkocht te hebben. Je moet de klant wel laten betalen! Je start kapitaal is vele male kleiner en ik denk dat het Land daar wel oren naar heeft.
  Het land heeft dan weer asfalt wat gebruikt kan worden voor de wegen, heeft kerosine voor de vliegtuigen die toeristen brengen en halen, heeft benzine voor het verkeer, heeft LPG voor het huishouden. Enig idee wat dit allemaal kost als we het moeten importeren?

  Er is nog wel een punt van aandacht, de ruwe olie moet wel geleverd worden……

 3. ericlapas

  ” RdK kan Isla niet zelf runnen, het is ondoenlijk gezien hoeveel geld ermee is gemoeid.” Wat een flauwekul zegt, wat Chonky hiermee wilt zeggen is, als het om geld gaat kunnen wij de negers hier niet vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *