33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | Dag des oordeels voor Maduro

HomeMediaAD | Dag des oordeels voor Maduro
De president van Venezuela Nicolás Maduro.
De president van Venezuela Nicolás Maduro.

Caracas – Venezuela verkeert in economisch zwaar weer vanwege de lage olieprijs. Het land is grotendeels afhankelijk van de export van ruwe olie. De schaarste van basisproducten als kip, rijst, melk, toiletpapier en zeep veroorzaakt ellenlange rijen. Elk moment kan de zaak ontploffen.

Morgen lijkt het voor president Nicolás Maduro erop of eronder te worden. Die dag moet hij in het parlement zijn regeringsplannen voor dit jaar ontvouwen. Het is de grote vraag of hij het aandurft de benzineprijs te verhogen (nu een paar cent voor een hele tank) en de munt, de bolivar, die kunstmatig hoog wordt gehouden maar op de zwarte markt dertig keer zo weinig waard is, te devalueren.

De Nederlander Adriaan van Ginkel, leraar Engels in Paracotos, een dorp vlakbij de hoofdstad Caracas, denkt dat Maduro 2016 niet haalt. ,,Hij komt altijd met dezelfde verhalen dat de crisis de schuld is van de rijken en van de Amerikanen.

Maar waar het land op zit te wachten is dat hij het gaat oplossen en dat hij zijn socialistische koers loslaat”, aldus de leraar tegen het ANP. Volgens Van Ginkel maakt het veel mensen niet eens veel uit of Maduro president blijft of dat de rechtse oppositie het overneemt.

,,De mensen willen dat de schappen van de supermarkten vol zijn en dat er rust is.”

Er is schaarste omdat het land vrijwel al zijn producten importeert en door de lage olieprijs daar geen geld voor heeft. De rijen voor de winkels worden langer en er breken steeds vaker vechtpartijen uit.

Maar Adriaan van Ginkel en een Nederlander in Mérida, die zijn naam liever niet geeft omdat kritiek op de regering niet op prijs wordt gesteld, gaan niet in de rij staan. Wanneer je het kunt permitteren meer te betalen kun je ook op de zwarte markt aan veel producten komen, hebben ze ervaren.

,,Ik heb laatst een kilo koffie gekocht voor vierhonderd bolivar. Dat is volgens de officiële koers ongeveer zestig euro en volgens de zwartemarktkoers twee euro”, zegt Van Ginkel. ,,Het is gek met die rijen”, zegt hij ,,Als je mensen vraagt ‘Waarom sta je in de rij’, dan hebben ze vaak geen flauw idee, maar ze gaan maar vast in de rij staan voor het geval dat er kip of melk of rijst is.”

Als president Maduro het veld moet ruimen, komt de klap uit zijn eigen gelederen. De geruchten over een militaire coup zwellen aan. Van Ginkel denkt dat de radicale elementen binnen links hem ten val zullen brengen.

,,En dan wordt het hier alleen nog maar erger.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. een oud buschauffeur, die nog steeds goede gesprekken voert met Chaves.
    zo iemandkan toch nooit een land leiden?
    hoe gek kan het zijn.
    zelfs een mavo 3 scholier die MP wordt van een klein eiland is minder gek.
    maar het blijven beide operette figuren in een fout drama.

  2. Het lijkt wel Oost Europa tijdens het communisme. Daar ging ook iedereen in de rij zonder dat ze wisten wat er verkocht werd. Alles kon daarna aan vrienden en familie worden verkocht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties