AD | D-day voor CMC

Opening afhankelijk van laboratoriumuitslag van kweken | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Morgen is het dan zo ver. Zo goed als zeker zullen dan alle patiënten van het Sint Elisabeth Hospitaal via de sluis worden overgebracht naar het Curaçao Medical Center (CMC).

De bovengrondse ‘tunnel’ is geheel overdekt en voorzien van airconditioning. De grote verhuisoperatie begint om 7.30 uur en verloopt via een strak en toch flexibel draaiboek. Alles wat een patiënt nodig heeft gaat mee op het ziekenhuisbed, dus ook bijvoorbeeld zuurstofapparatuur. Het wachten is alleen nog op groen licht van de Inspectie voor de Volksgezondheid.

Sirving Keli, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid, zegt desgevraagd dat een laboratoriumuitslag van kweken die zijn afgenomen in de acute as van Curaçao Medical Center (CMC) bepaalt of het ziekenhuis morgen open kan of niet. Als er te veel bacteriën op de afdelingen voorkomen, moet de opening worden uitgesteld.

De kweken zijn afgenomen op de afdelingen in het ziekenhuis waar de meest kwetsbare patiënten worden opgenomen, zoals de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) voor pasgeborenen die extra zorg nodig hebben, de intensive care en de operatiekamers.

Dat de uitslag van de kweek tot het laatste moment op zich laat wachten, komt volgens Keli omdat de plaatsing van apparatuur en nodige aanpassingen is uitgelopen. ,,Na de laatste schoonmaak en desinfectie van de ruimtes, worden de kweken afgenomen. Het kost nu eenmaal tijd voordat de bacteriën groeien in het laboratorium. Dat proces kun je niet versnellen.”

De controle op bacteriën is de laatste check in het hele proces dat de inspectie heeft doorlopen. Eerder heeft de inspecteur al beoordeeld of de geïnstalleerde apparatuur aan de normen voldoet en de ruimtes zijn ingericht volgens de eisen. Dat gebeurde aan de hand van documenten voor certificering en garantie en na testen.

Keli benadrukt dat het belangrijk is dat het ziekenhuis bacterievrij begint. ,,Het is belangrijk een uitgangspositie vast te stellen na de constructieperiode waarbij er veel mensen over de vloer zijn geweest.” De inspecteur verwacht vanmiddag de uitslag van het lab binnen te krijgen en zal dan beslissen over een ‘go’ of ‘no go’.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | D-day voor CMC

 1. Bacterie vrij beginnen dat kan niet. Niets is bacterie vrij.
  De oude kinderafdeling was ook niet mee schoon te krijgen net als de oude ok.
  Bacterie arm blijven dat is het doel.
  De artsen en assistenten zelf zijn de gevaarlijkste infectiebronnen.
  Artsen die handjes echt wassen na elk patiënt contact, niet met dokterskleding naar snacks lopen of naar huis. Ook niet de ok uit mogen met ok kleding. En door het ziekenhuis sloffen.
  Kleding echt elke dag wassen.
  Stethoscopen en andere gebruiksartikelen steeds desinfecteren.
  Etc. etc. etc.

 2. R.I.P.

 3. Fred Schiedam

  “Eerder heeft de inspecteur al beoordeeld of de geïnstalleerde apparatuur aan de normen voldoet en de ruimtes zijn ingericht volgens de eisen.”
  Dus niet “dat de … voldoet aan”.
  Daar is het dus ook nog wachten op?

 4. Ik zie nog steeds een bouwput of is het een oude foto .
  Een uitleg graag .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *