AD | Cymbal-Troya zaak: ‘What a business’

De rechter verwierp de suggestie dat de familie in een ‘grijs gebied’ zou hebben geopereerd. ,,Valse jaarrekeningen, valse pinbonnen, dat is niet grijs, dat is donkerzwart.”

Willemstad/Zwolle – Het Antilliaans Dagblad start in de editie van morgen met een serie ‘Cymbal-zaak’, waarin in een aantal afleveringen gedetailleerd en onverbloemd uit de doeken wordt gedaan hoe de broers van de Curaçaose ondernemersfamilie Grynsztein bij het ‘dollar- of swipe-toerisme’ te werk gingen.

Hoe het allemaal (onschuldig) begon en hoe de business zo enorm uitgroeide dat er op een bepaald moment wel honderden Venezolanen in de rij stonden te wachten om te kunnen swipen; hoe de vurig gewilde dollars op grote schaal in contant geld werden bijeengebracht; hoe de banken reageerden; en hoe Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein op zeker moment naar eigen zeggen zowat dag en nacht, 70 tot 80 uur per week, bezig was om in binnen- en buitenland aan pinautomaten te komen om de lucratieve ‘swipe-omzet’ maar zo groot mogelijk te maken.

‘Ik keek meer naar dollars dan naar de wet’

Onderdeel van het akkoord van de Curaçaose ondernemersfamilie Grynsztein met het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) is een strafeis waarbij de twee broers Itzhak ‘Isaac’ (53) en zijn broer Omer ‘Amran’ (45) niet meer terug naar de cel hoeven na hun voorarrest. De officier van justitie zwakte de aanklacht af van ‘opzetwitwassen’ naar de mildere variant van schuldwitwassen, waarbij de pleger niet weet dat geld verkregen is uit een misdrijf maar hooguit een vermoeden had. Ook acht de aanklager niet langer bewezen dat de familie een criminele organisatie vormde, waar een celstraf tot zes jaar op staat. Aldus Het Financieele Dagblad.

Isaac Grynsztein voelt wel degelijk aan dat hij fout bezig was geweest, zei hij gisteren. FD citeert hem in de rechtbank Zwolle: ,,Heel eerlijk, het klopte eigenlijk niet wat we deden. Het was bewolkt in mijn hersenen. Ik keek meer naar dollars dan naar de wet.”

De verdachte zou zich echter niet hebben gerealiseerd dat de valsheid in geschrifte ‘op deze manier strafbaar was’. Zijn huisbank MCB zou nauwelijks hebben doorgevraagd naar zijn ongebruikelijke omzetten, en ‘swipen’ werd overal gedoogd op de eilanden, aldus Grynsztein.

De hoofdverdachte in de omvangrijke ‘Cymbal’-witwaszaak (op Curaçao heet deze zaak ‘Troya’), heeft gisteren voor het eerst voor de Zwolse rechtbank toegelicht hoe hij en zijn familieleden enkele honderden miljoenen hebben witgewassen, onder andere met behulp van een Amsterdamse dekmantel.

De bekentenis is onderdeel van een akkoord tussen de Grynszteins en het OM in Nederland, waarbij de familie open kaart speelt in ruil voor een veel lagere straf. Volgens het persbureau ANP hoorde Isaac Grynsztein drie jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Tegen zijn jongere broer Omer is twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist. Amsterdammer Izchak Zahavi (45) hoorde een voorwaardelijke taakstraf van 200 uur tegen zich eisen. Het OM wil wel dat een groot deel van de straffen voorwaardelijk opgelegd wordt omdat de verdachten dus openheid van zaken gaven.

Dat gebeurde onder meer aan de hand van de ‘Verklaring’ van Isaac Grynsztein van 18 april 2019, waarover het Antilliaans Dagblad berichtte. ,,Bovendien was dit vooraf afgesproken met de advocaten”, weet ANP. ,,In ruil hebben de verdachten zowat alle bezittingen die ze hadden afgestaan.”

‘322.719.658 Dollar witgewassen’

Isaac Grynsztein erkende pinbonnen en jaarrekeningen te hebben vervalst en een Amsterdams ‘farmaciebedrijf’ te hebben opgericht als façade.
Het FD: ,,In totaal wisten broers Itzhak en Omer 322.719.658 dollar wit te wassen tussen 2007 en 2015.”

De zaak heeft ook een connectie met de witwaszaak van de ING Bank, die zich vorig jaar gedwongen zag een schikking van 775 miljoen euro te treffen. Die zaak draaide onder meer om ING’s lakse controle van de illegale pintransacties van de Grynsztein-familie, schrijft Het Financieele Dagblad. De verdachten maakten volgens het OM misbruik van het ‘dollartoerisme’ uit Venezuela, bleek gisteren op de strafzitting in de rechtbank in Zwolle.

Volgens het ANP ging het zo: Venezolanen kochten op papier goederen bij de bedrijven van de familie, maar kregen in werkelijkheid op Curaçao Amerikaanse dollars in contanten geleverd. Diezelfde dollars werden vervolgens in Venezuela, waar de handel in buitenlandse valuta aan banden is gelegd, op de zwarte markt tegen woekerprijzen verhandeld. Daar was dezelfde dollar soms wel tien keer zoveel waard, zei een van de officieren van justitie.

,,De verdachten hebben vermoedelijk eerst op Curaçao met behulp van valse documenten bedrijven opgericht, rekeningen geopend en overeenkomsten afgesloten met creditcardmaatschappijen. Later zijn ze gaan uitbreiden naar Europa, waaronder Nederland. De verdachten ontvingen van iedere creditcardbetaling een percentage”, zo citeert het ANP de officieren op zitting.

De zaak kwam aan het rollen toen een Nederlands filiaal van ING Bank aan de bel trok. Isaac Grynsztein vertelde de rechters dat het fenomeen van ‘dollars swipen’ werd gedoogd op het eiland. Het OM ging daar niet in mee, maar gaf aan dat onder meer banken en accountants onvoldoende hebben opgelet. Zo wist een van de nieuwe bedrijven van de broers in Nederland in korte tijd meer dan 100 miljoen euro om te zetten.

,,Facturen en pinbonnen werden op grote schaal vervalst”, bericht het persbureau. Vermoedelijk gaat het in totaal om meer dan een miljoen pintransacties.

Onder de kop ‘What a business’ schrijft het FD dat de familie al decennia een lucratieve handeldreef in lingerie, horloges en textiel op de eilan-den, maar ontdekte in augustus 2007 zijn allergrootste verdienmodel, zo legde Isaac Grynsztein gisteren uit aan de rechter. De familie liet Venezolaanse klanten nepaankopen doen in zijn winkels. De Venezolanen kregen valse bonnen als bewijs voor hun nepaankoop. In werkelijkheid kochten ze van de Grynszteins cash dollars tegen 10 procent commissie. Dollars ‘swipen’ heet dit.

,,Ik dacht toen: ‘What a business’”, aldus Grynsztein volgens Het Financieele Dagblad.

De witwasmachine werd al snel kernactiviteit, vervolgt het FD-verslag. Grynsztein stilde de dollarhonger van de Venezolanen onder meer met behulp van bankbiljetten van veroordeelde criminelen waaronder Mahar Ayoub en de gokbaas en witwasser Robbie dos Santos. De verdachte ontkende gisteren echter dat hij de herkomst kende van deze zwarte dollars. ,,Het kwam voor mij echt als een schok dat Dos Santos een crimineel bleek te zijn.”

De rechter verwierp volgens het FD echter de suggestie dat de familie in een ‘grijs gebied’ zou hebben geopereerd. ,,Valse jaarrekeningen, valse pinbonnen, dat is niet grijs, dat is donkerzwart.”

De rechtbank in Zwolle toonde zich verder positief over de zogenaamde ‘procesafspraken’ tussen OM en de verdachten, waar al maanden over is is onderhandeld achter gesloten deuren.

Bron: Antilliaans Dagblad van 12 juli 2019

6 Reacties op “AD | Cymbal-Troya zaak: ‘What a business’

 1. Commentpolis

  @Henk1: graag gedaan.

 2. Dus we zijn nu aangeland op dit forum als zijnde antisemitisch na inmiddels zwart, Islamitisch, Aziatisch, blank etc al de revue te hebben laten passeren.
  Wow, met dank aan de comment police van de Knipsel boor de coulance.

 3. Maja Lang

  Dit riekt naar klasse justitie. Hoezo geen opzet witwassen. Er werden aparte rechtspersonen voor opgericht. Men wist goed waar men mee bezig was. De commissie was te riant om te laten lopen. En werd er een cent belasting over afgedragen? Hoezo geen criminele organisatie?

 4. Knoek-koe

  —- “zowel de handelaar Grynstein als de ( eigenaren van de) MCBank zijn Joods” —– [email protected],

  Kan het toeval zijn dat de in opspraak geraakte Jeffrey Epstein ( sex delinquent minderjarigen) ook joods is.

  En Berney Maddoff die voor miljoenen spaargeld heeft geroofd ook Joods is.

  Het is uiteraard simplistisch en te kort door de bocht om op basis van bovenstaande delinquenten respectievelijk : witwasfacilitators, witwas oplichters,geldrovers en sexdelinquenten (MCB Chicu Capriles , Greinsztein, Maddof , Epstein) te generaliseren.

  Maar het is wel opvallend dat dit soort delicten ( kwaad doen, stelen, liegen, gevonden voorwerpen niet retourneren, sex met minderjarigen)
  jegens de Gentiles ( niet – joden) die ook wel denigrerend Goyim (vee) genoemd worden, gerechtvaardigd worden in de
  “sacrale” geschriften uit de joodse Talmud

  De geschriften uit de heilige joodse Talmud liegen er niet om:

  Some Teachings of the Jewish Talmud

  Where a Jew Should Do Evil

  Moed Kattan 17a: If a Jew is tempted to do evil he should go to a city where he is not known and do the evil there

  O.K. to Cheat Non-Jews

  Sanhedrin 57a . A Jew need not pay a gentile (“Cuthean”) the wages owed him for work.

  Jews May Steal from Non-Jews

  Baba Mezia 24a . If a Jew finds an object lost by a gentile (“heathen”) it does not have to be returned. (Affirmed also in Baba Kamma 113b). Sanhedrin 76a. God will not spare a Jew who returns a lost article to a Cuthean…”

  Jews May Rob and Kill Non-Jews

  Sanhedrin 57a . When a Jew murders a gentile (“Cuthean”), there will be no death penalty. What a Jew steals from a gentile he may keep.

  Baba Kamma 37b. The gentiles are outside the protection of the law and God has “exposed their money to Israel.”

  Jews May Lie to Non-Jews

  Baba Kamma 113a. Jews may use lies (“subterfuges”) to circumvent a Gentile.

  Non-Jewish Children are Sub-Human

  Yebamoth 98a. All gentile children are animals.

  Abodah Zarah 36b. Gentile girls are in a state of niddah (filth) from birth.

  Sanhedrin 55b. A Jew may marry a three year old girl (specifically, three years “and a day” old).

  Sanhedrin 54b. A Jew may have sex with a child as long as the child is less than nine years old.

  Kethuboth 11b. “When a grown-up man has intercourse with a little girl it is nothing.”

 5. Zonder te willen stigmatiseren, nee eigenlijk wel om te stigmatiseren: zowel de handelaar Grynstein als de MCBank zijn Joods.

 6. 322 miljoen dollar!! >>>570 miljoen, ruim 0,5 miljard naffies. Wat had daar al niet van gedaan kunnen worden op het eiland ????. Vraag blijft nog steeds waar fysiek al die dollars vandaan kwamen, als genoemde lieden daar de beschikking over hebben gehad, dan zal daar nu ook nog genoeg te halen zijn. Werk voor de belastingsdienst dus….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *