Willemstad – De Red Majestic, een grote tanker, is gisteren vanuit Afrika vertrokken naar het Nederlands Caribisch gebied.
Dat laat Curoil-directeur Yamil Lasten desgevraagd weten aan deze krant. Door het schip is Curoil vanaf februari niet meer alleen afhankelijk van haar belangrijkste leverancier: raffinaderij Isla.
,,Wij willen niet afhankelijk zijn van slechts één leverancier en daarom hebben wij op korte termijn meer opslagcapaciteit nodig”, legt Lasten uit. Eerder heeft Curoil de mogelijkheid al bekeken om een aantal eigen tanks te vestigen op Bullenbaai.
,,Dat project is nog niet rond en daarom hebben we in de tussentijd een grote tanker gekocht. Die is vandaag (gisteren, red.) vertrokken vanuit Togo in Afrika en komt rond 1 februari aan. Op het schip kunnen we 700.000 vaten opslaan en kunnen we benzine, jet fuel en marine fuel oil voor een periode van drie maanden garanderen.”
Volgens Lasten houdt dit geen verband met de onvoorspelbare situatie met Venezuela en de afgenomen productie van de Isla-raffinaderij op Curaçao.
,,Het is simpelweg onderdeel van onze strategie om onafhankelijk te worden voor levering op Bonaire en Curaçao”, aldus de Curoil-directeur. ,,We hebben een goede samenwerking met Isla (dat wordt geëxploiteerd door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, red.) en op dit moment hebben we genoeg brandstof op Curaçao. Er is voor bijna drie maanden voorradig. Wat er nu gebeurt met Maduro heeft geen directe gevolgen voor ons.”
Zoals gezegd is er nu ook al een voorraad van brandstof voor ongeveer drie maanden aanwezig op Curaçao. Maar deze is verdeeld over de tanks van Curoil en die van de Isla-raffinaderij. Curoil heeft eigen tanks waarin voornamelijk de brandstof low sulphur diesel (LSD) wordt opgeslagen, omdat dit een product is wat Isla niet produceert. De overige brandstoffen, zoals benzine – ook wel mogas genoemd – marine fuel oil en jet fuel worden opgeslagen in tanks van de Isla.
Curoil is voor Curaçao en Bonaire voor een groot deel afhankelijk van de productie van de Isla: voor zo’n 80 procent. Daar wil Curoil verandering in gaan brengen. Lasten legt uit dat het bedrijf haar producten in de toekomst wil kunnen inkopen bij verschillende ‘suppliers’. ,,Met het nieuwe schip kunnen we dat doen. Dan kunnen we afnemen wat voor ons het beste en goedkoopste is en het zelf opslaan”, zegt hij.
De Red Majestic komt voor de kust van Aruba te liggen. Daar doet Curoil aan bunkering – schepen voorzien van brandstof – en daar is een ‘anchorage zone’, waar schepen veilig ten anker kunnen gaan. Op de vraag of de tanker permanent of tijdelijk zal worden ingezet zegt Lasten: ,,Het schip is van Curoil. Wij hebben het gekocht.” Oftewel: het is een blijvertje.
Wat betreft propaangas ligt de situatie weer net anders, volgens de Curoil-directeur. ,,Daarvan hebben we een kleine week aan voorraad. Maar stel dat er iets met de Isla gebeurt, dan hebben we wel een aantal ISO-containers, waarmee we propaangas kunnen halen van landen in de buurt. Dus ook in die zin zijn we onafhankelijk.”
Bron: Antilliaans Dagblad