AD | Curaçaohuis blijft van Land

Rechter: Een Gevmin is geen lid van de Raad van Ministers, echter slechts ambtenaar van het Land. Weliswaar had de ministerraad onder leiding van toenmalig premier Ivar Asjes (PS) goedkeuring gegeven, maar ook de Staten moesten instemmen.

Willemstad – Het voormalige Antillenhuis en later Curaçaohuis aan de Badhuisweg/Wagenaarweg in Den Haag blijft behouden voor het Land Curaçao.

De verkoop eind september 2015 door de omstreden voormalige Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano), met de zegen destijds van het kabinet-Asjes, gaat niet door. Al eerder hadden de Staten in september 2017 – twee jaar nadat Wiels de overeenkomst had ondertekend – unaniem hun vereiste goedkeuring aan de verkoop onthouden. Gisteren heeft het gerechtshof in Den Haag een streep getrokken door de maatschappelijk fel bekritiseerde deal.

In een arrest beslist het Hof in het nadeel van Wiegla Beheer bv en Forreal Investments bv, beide gevestigd in Amsterdam. Met hen was de koopovereenkomst aangegaan, waarbij Wiels drie registergoederen van het Land van de hand deed: aan de Badhuisweg 173/173a, de Badhuisweg 175 (waar tot 1 mei 2014 jarenlang het Kabinet van de Gevolmachtigde minister was gevestigd) en de Wagenaarweg 3 (de ambtswoning).

Wiels was in die tijd Gevolmachtigde minister (volgens de formateur persoonlijk aangewezen door haar later vermoorde broer PS-leider Helmin Wiels), maar de Gevmin is geen lid van de Raad van Ministers, echter slechts ambtenaar van het Land. Weliswaar had de ministerraad onder leiding van toenmalig premier Ivar Asjes (PS) goedkeuring gegeven, maar ook de Staten moesten instemmen. Daarvoor werd telkens de termijn verlengd.

Het Hof in Den Haag wijst erop dat het een en ander zich (na de ondertekening door Wiels, red.) afspeelde ‘tegen een dynamische politieke achtergrond’. Dit was ook een oorzaak voor de vertraging. Bedoeld wordt dat het Land in de periode na het sluiten van de koopovereenkomst geconfronteerd is geweest met vier regeringswisselingen, inclusief twee verkiezingen.

Al die tijd is niet één poging gedaan om de instemming van het parlement te verkrijgen, totdat Wieglia het Land (vergeefs) heeft gesommeerd en in gebreke gesteld. Bijna een jaar geleden werd door de huidige Staten met PAR, MAN en PIN als regeringsfracties unaniem – dus inclusief de oppositie – tegen verkoop van het Curaçaohuis gestemd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Curaçaohuis blijft van Land

  1. Het zou raadzaam zijn dit pand te bestemmen als studentenhuis voor de bursalen die te kampen hebben met huisvesting, dan hoeven zij niet na 2 jaar waar ze wonen te vertrekken naar een ander kamer. Dit is een vereiste van de laatste jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *