26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 02:59

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | CTN: Geen bedreiging taxibranche

Taxi 61 opereert onder de naam CTN Taxi & Tours | Jeu Olimpio

Willemstad – Mayra Medina is voorzitter van Sinusta, de vakbond van taxichauffeurs. Ze heeft dinsdag, met in haar kielzog tientallen taxichauffeurs, hoogstpersoonlijk een brandbrief afgegeven bij de ministeries van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Justitie.

Het gaat over snorders, tuktuks en Taxi 61. Die zijn allemaal illegaal bezig en daar hebben wij als taxibranche enorm veel last van”, zegt Medina. Tasha Silooy van Taxi 61: ,,Ik denk dat Mayra zich vergist.”

De snorders, dat is een duidelijk verhaal. Ze zijn vooral ’s avonds actief en staan dan bij populaire uitgaansgelegenheden, zoals Mambo, Campo Alegre en Jan Thiel. ,,Sterker nog, bij Kontiki hebben ze een deal met de beveiliging. Die worden betaald door de snorders om ervoor te zorgen dat zij de ritjes krijgen. Bij Mambo gelukkig niet, daar hebben we als taxibranche goede afspraken mee, maar die moeten we wel onderhouden, dus we hebben maandelijks contact.”
De tuktuks moeten vooral in de stad blijven, vindt Medina, namens vakbond Sinusta. ,,Zo is dat afgesproken. Van Otrobanda via de brug naar Punda en vice versa, meer niet. Maar ze brengen mensen tot aan Jan Thiel. Ze nemen zo het werk van de taxichauffeurs over die op de standplaats Punda staan. Oneerlijke concurrentie is het.”

- Advertentie -

Hetzelfde, maar dan anders, geldt voor Taxi 61. ,,Die hebben geen vergunning, maar fungeren wel als taxi. Daar moet dus ook wat aan gedaan worden door de overheid.”

Taxi 61 waar Medina het over heeft, opereert onder de naam CTN Taxi & Tours. Tasha Silooy is directielid van dat bedrijf. ,,Ik heb het gehoord”, lacht ze. ,,Wij zouden illegaal bezig zijn, geen taxi- en geen tourwagenvergunningen hebben. Ik kan iedereen uit de droom helpen: wij hebben onze papieren perfect op orde. Dat weet de politie en dat weet de minister ook. Wij hebben die vergunning immers gekregen van de overheid, bij wijze van ministeriële beschikking. Dat moest wel, want er bestaat nog geen wetgeving voor een taxibedrijf met als rechtsvorm een besloten vennootschap. De Ministeriële Beschikking Taxibedrijf is uitgevaardigd onder vergunningnummer 0648A / 2016.”

Silooy begrijpt wel waar alle commotie vandaan komt. ,,We hebben net nieuwe nummerplaten en die beginnen niet met TX, maar met CTN. En dan hebben ze hun eigen nummer, dus 01, 02, 03 et cetera. Dat hebben we speciaal aangevraagd én gekregen, op basis van onze vergunning natuurlijk. Ja, het is iets nieuws en dat is even slikken voor de andere chauffeurs die allemaal hun eigen eenmanszaakje hebben. Wij zijn als het ware het eerste echte taxibedrijf op het eiland en ja, alles wat nieuw is, zorgt voor verwarring, teleurstelling en misschien zelfs boosheid uit frustratie.”

En CTN is nog niet klaar, zegt Silooy. ,,We gaan een verdere professionaliseringsslag doorvoeren. We gaan eigen mensen opleiden, met cursussen die in Nederland gebruikt worden. We willen representatieve chauffeurs. Mensen die het vak verstaan, die hun talen spreken, die klantvriendelijk zijn, echte dienstverleners dus. Verder zijn we ook bezig met een boekingsplatform in de vorm van een app. Daarmee kun je straks je eigen vervoer online regelen en zelfs vooraf betalen, ook online. Of dat nou een taxirit in je uppie is of een tour met twintig man.”

Silooy maakt zich derhalve geen zorgen over de acties van Mayra Medina met Sinusta. ,,Wij hebben alles goed voor elkaar en hebben dus niets te vrezen. Kijk, wij willen niet vasthouden aan oude structuren, we willen vooruit met Curaçao. Zorgen dat dit een toeristische topbestemming blijft. Dat kán, maar dan moet je wel meegaan met de tijd. Wij vormen geen enkele bedreiging voor de bestaande taxibranche, integendeel. Wij gaan zorgen voor meer werk en we hopen dat anderen zich bij ons aansluiten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

 1. Waarom kan men geen opmerkingen maken zonder vernederende of discriminerende opmerkingen? Ik shaam me voor je woorden meneer Trui. Pas de correcte opvoeding die je hebt gekregen van je ouders toe. Heb je het van hun geleerd? Dan neem ik je niet kwalijk

 2. De snorders, staan bij populaire uitgaansgelegenheden, zoals Mambo, Campo Alegre en Jan Thiel. Dit verklaard het aantal dodelijke verkeersongelukken in het weekend met dronken bestuurders door de jaren heen.

  Vanwege de taxi prijzen nemen feestgangers toch het risico om dronken achter het stuur te stappen.

  Ik kan me voorstellen, als iemand op een vrijdag avond Mambo bezoekt en niet scoort dat hij daarna toch even langs Campo wilt. Nou probeer dat met een taxi dan ben je gauw tussen 150 en 200 gulden kwijt alleen aan transport.

 3. Je schaamt je hier vaak voor toeristen, die in een afgetrapt oud wrak dat zich taxi noemt moeten stappen bestuurd door een onbeleefde mondi monkey die alleen Bandabous spreekt.

  Blij met CTN dus.

  Maar ook begrip voor taxichauffeurs, die als vergunninghouders veel meer kosten maken dan de ‘snorders’ die dan ook onder de prijs kunnen werken.

  Al is de ritprijs van de officiele taxi vaak absurd hoog.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank...
- Advertentie -