28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Coördinatiecentrum op Curaçao

Voor Nederlandse, Franse en Britse hulp aan getroffen eilanden | Jeu Olimpio

Willemstad/New York – Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben rond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York besloten om een coördinatiecentrum op te richten op Curaçao.

,,Het centrum moet de hulp stroomlijnen aan de Caribische eilanden die getroffen zijn door orkaan Irma”, berichtten gisteravond NOS-correspondenten in de Verenigde Staten. Het centrum wordt gevestigd op de marinebasis Parera in Willemstad.

,,Ik weet van de plannen om een dergelijk centrum bij mij op de basis in te richten”, zegt Commandant der Zeemacht Caribisch gebied Peter Jan de Vin tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Het gaat om het coördineren van de logistieke stromen naar de eilanden die getroffen zijn door het natuurgeweld.

Achterliggende gedachte is dan om schaarse middelen benodigd voor transport, waaronder vliegtuigen, zo efficiënt mogelijk in te zetten.”

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) noemt het coördinatiecentrum een belangrijke stap. ,,Je kan wel van alles afspreken op het niveau van regeringsleiders of ministers, maar het gaat vooral om de hulp ter plekke. Het zijn kleine eilanden met kleine praktische vragen.”

Koenders wil ook een hechtere samenwerking met de Franse autoriteiten op Sint Maarten. ,,Tussen het Franse en Nederlandse gedeelte zijn de relaties wel goed, maar historisch is daar een beetje spanning tussen geweest, ook omdat ze verschillend worden geregeerd. We hebben hier afgesproken om de samenwerking te verbeteren.”

De bewindsman had de afgelopen dag in New York een bijeenkomst met de Franse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van de Caribische eilanden. Die ontmoeting stond grotendeels in het teken van noodhulp aan de getroffen eilanden. De Verenigde Naties hebben 12 miljoen dollar aan noodhulp toegezegd en VN-medewerkers zijn inmiddels op Sint Maarten gearriveerd om de schade op te nemen.

De deelnemende landen spraken volgens de NOS ‘ook al voorzichtig over de wederopbouw’ van de eilanden, een proces dat waarschijnlijk jaren gaat duren. Koenders pleit voor een radicaal andere aanpak en wil orkaan Irma aangrijpen om de eilanden klimaatbestendig te maken. ,,Als we nu niet helpen de eilanden anders op te bouwen, dan gaat het bij de volgende orkaan allemaal weer plat. Dat is niet nodig.” In dat kader heeft hij gesproken met de Wereldbank.

De minister wilde niet veel woorden vuil maken aan de frictie die is ontstaan tussen Den Haag en de regering in Philipsburg. Premier William Marlin bekritiseerde in een interview met NRC Handelsblad het optreden van de Nederlandse mariniers op Sint Maarten. ,,Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar en deden niets.”

Koenders tegenover de NOS: ,,Die kritiek heb ik hier niet terug gehoord bij de vertegenwoordigers van Sint Maarten”, zegt hij. ,,De Nederlandse militairen hebben het volgens mij heel goed gedaan. Ik begrijp de kritiek niet helemaal, maar we moeten het ook niet groter maken dan het is. Het is best begrijpelijk dat in een noodsituatie de communicatie niet altijd goed verloopt. Het is juist van belang om de relatie in het Koninkrijk een nieuwe start te geven. Dat dat niet altijd makkelijk gaat in een grote crisis, begrijp ik wel.”

OP PAGINA 5
Koenders vraagt steun VS

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...