28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Continuïteit Isla prioriteit

Roderick van Kwartel

Willemstad – Van Roderick van Kwartel, de tweede directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), wordt verwacht dat hij in ieder geval zorgdraagt voor de continuïteit van de raffinaderij na 2019, wanneer het contract met PdVSA verloopt.

Dat laat de Raad van Commissarissen in een schriftelijke verklaring, waarin de benoeming van Van Kwartel officieel bekend wordt gemaakt, weten. Van Kwartel is sinds gisteren officieel aan de slag bij RdK. Deze krant bracht afgelopen zaterdag reeds het nieuws dat hij – in het kader van het lopende onderzoek waarbij huidig directeur José van den Wall-Arnemann is geschorst – is benoemd voor deze functie.

Van Van Kwartel wordt verwacht dat hij prioriteit verleent aan de speerpunten van het beleid van Refineria di Kòrsou: op nummer één staat het zorgdragen voor de continuïteit van de raffinaderij tot en met het einde van het contract tussen Refineria Isla en huurder PdVSA per 31 december 2019.

Minstens zo belangrijk, zo stelt RdK, is het zoeken en contracteren van een nieuwe partner, die technisch en financieel solide is ‘maar die ook de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap actief naleeft’. ,,Een dergelijke partner is onontbeerlijk om te kunnen beginnen met het moderniseringstraject van de raffinaderij en aldus te kunnen voldoen aan de geldende milieueisen op het gebied van zowel emissie als producten”, aldus de RdK.

Van den Wall-Arnemann werd in december 2017 voor een periode van twee maanden geschorst. Tot gisteren heeft Norbert Chaclin als lid van de Raad van Commissarissen tijdelijk de bestuurstaken overgenomen. ,,Echter, gezien de aanzienlijke belangen die op dit moment op het spel staan bij RdK in het licht van de moderniseringsplannen van de Isla-raffinaderij, is besloten tot de benoeming van een tweede directeur”, aldus RdK. ,,De benoeming is om dezelfde reden niet van een tijdelijke aard.”

Bij de werving van een tweede directeur – een proces waarmee de Raad van Commissarissen van RdK was belast – werd een criterium gehanteerd waarbij volgens RdK bovenal waarde werd gehecht aan een adequate attitude. Daarbij stondenbesluitvaardigheid en daadkracht in de uitvoering van het beleid bij de overheids-nv centraal. Hieraan werd ook ‘een hoge mate van integriteit’ gekoppeld.

,,Al deze kwaliteiten zijn ruimschoots aanwezig bij Roderick van Kwartel (53)”, zo meent de RdK. ,,De ingenieur, in 1987 in de Chemische Technologie afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft, is sinds datzelfde jaar in dienst van Refineria Isla, waar hij zich in diverse functies in het gehele bedrijf verder bekwaamde en een solide expertise opbouwde waarmee hij op voorspoedige wijze carrière maakte. Nadat hij de afgelopen twee jaar de functie van Hygiene, Safety and Environmental Control Manager had bekleed, was hij net per 1 januari 2018 gepromoveerd tot de bedrijfsleiding in de functie van Maintenance and Services Manager van Refineria Isla. Krap een week later maakt hij echter de overstap naar de functie van directeur van RdK.”

President-commissaris Gilbert Martina heeft er samen met de overige leden van de Raad van Commissarissen het volste vertrouwen in dat Van Kwartel de juiste kandidaat is die invulling kan geven aan de speerpunten van bovengenoemd beleid, aldus het officiële bericht van RdK.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

 1. Kon de rvc (lees de regering) de diverse functies in de afgelopen 30 jaar, na kennelijk een succesvolle wetenschappelijke studie, niet nader “kunnen” specificeren. Ik lees hier dat deze man het zo ver heeft geschopt tot HSE manager (environmental control was ver te zoeken) en daarna onderhoudsmanager van (deels) een hoop schroot. Ik zie de stijgende lijn naar de functie als directeur van RdK echt niet. Tja, op Curaçao en bij God (zeggen ze) zijn de wonderen van dichtbij te bekijken.

 2. Zelf het potje kooken en niet door een ingehuurde kok. Toppie! Gaan we eindelijk beseffen dat er potetieel is die nooit tot de leiding heeft kunnen doorgroeien omdat de zittende leiding niet van het plusch af wil.
  Betere schoonmaak kan je niet voorstellen. Het begin is er.

 3. Volgens SBTNO, de Palm, is deze benoeming niet volgens de gebruikelijke kanalen verlopen. SBTNO is niet benaderd voor advies ook is niet duidelijk waarom er een tweede directeur bij RdK nodig is.

  In het stadium waarin RdK zich momenteel bevindt, zou, indien door schorsing van de directeur versteviging van de directie nodig is, een crisis-manager aangesteld moeten worden. De wijze waarop door de overheid met RdK wordt omgesprongen, met een belangrijke pijler van de Curaçaose economie wordt omgesprongen, bied weinig vertrouwen voor continuïteit van de raffinaderij.

 4. Deze man heeft de functie van Hygiene, Safety and Environmental Control Manager bekleed. Eerlijk gezegd hebben wij hier niet veel van gemerkt. Hij heeft op voorspoedige wijze carrière gemaakt, dat is zeker geen signaal dat hij bekwaam is, het betekent vaak dat hij `met de ellebogen kan werken`.

  De benoeming van deze man is niet van tijdelijke aard. Deze regering leert ook niet van de fouten uit het verleden, straks komen we net als die proleet van een De Geus niet vanaf.

  Het is de bedoeling dat hij, de continuïteit van de raffinaderij na 2019, wanneer het contract met PdVSA verloopt garandeert. Het lijkt alsof deze regering al een plan B heeft waarom de MDPT niet opheffen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...