28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Commissie biedt zelf alternatief

HomeMediaAD | Commissie biedt zelf alternatief
Een pijp vlakbij Playa Kanoa waar afvalwater de zee in wordt geloosd
Een pijp vlakbij Playa Kanoa waar afvalwater de zee in wordt geloosd

Willemstad – De commissie van vacuümtruckchauffeurs is zelf een traject aan het bewandelen om tot een alternatief te komen voor de lozing van afvalwater te Shut. Dat heeft de commissie gisteren in de Staten bekendgemaakt.
Op dit moment wordt er nog steeds – ondanks eerdere waarschuwingen van de regering dat het per 1 februari 2015 zou worden afgesloten – bij Shut gedumpt. Er is namelijk nog steeds geen alternatief bedacht door de verantwoordelijke ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur en van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning.

De installatie van Klein Hofje – die eerder als alternatief werd geboden – beschikt niet over genoeg capaciteit om de grote hoeveelheid afvalwater wat dagelijks op Curaçao wordt geproduceerd te verwerken.
Als Shut nu alsnog en zonder alternatief wordt afgesloten, dreigt het probleem dat men maar overal gaat lozen omdat er geen vaste plaats is voor de vacuümtrucks om te dumpen, zo gaf de commissie gisteren in de Staten aan.

,,Dit is een enorm probleem omdat het iets is waar de gehele gemeenschap van Curaçao gebruik van maakt. We kunnen niet zomaar stilzitten en zijn dus zelf met een aantal voorstellen gekomen.”

Het alternatief dat gisteren werd gepresenteerd is het bioremediation-systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van bepaalde bacteriën om vet, afval en andere chemische stoffen te verwerken tot niet-schadelijke stoffen.

Lid van de commissie vacuümtrucks, Oscar Betrian, liet weten dat dit idee twaalf jaar geleden al is gepresenteerd, maar dat het bewustzijn voor het milieu en de vervuiling daarvan toen niet zo vergevorderd was als nu.

,,Deze aanpak is geheel op natuurlijke basis”, zo vertelde Betrian. Volgens hem zal het water na verwerking prima gebruikt kunnen worden voor planten en zelfs in een aquarium. ,,En het is een eerste actie die op korte termijn voor het probleem van de lozing van afvalwater kan helpen.”
Op langere termijn zijn er volgens Betrian verschillende andere manieren om het vervuilde water te recyclen, afhankelijk van wat financieel haalbaar is en met welke middelen. ,,Behalve de nodige investeringen heb je ook een terrein nodig waar de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd”, aldus Betrian.
Na verschillende vragen van Statenlid Gerrit Schotte (MFK) over het onderwerp, werd aangegeven dat de vacuümtrucks ongeveer duizend kuub afvalwater per dag bij Shut dumpen.

Dit is dagelijks afkomstig van ongeveer 250 huizen. Op Curaçao zijn er 15 bedrijven met in totaal 40 tot 45 vacuümtrucks die deze dienst leveren, zo werd gisteren bekendgemaakt. Schotte uitte zich kritisch over de lozing bij Shut en bracht ook het afvalwater van cruiseschepen ter sprake.

,,De cruiseschepen wordt verboden om in onze haven te lozen, waardoor ze genoodzaakt zijn een van de vacuümtrucks in te huren. Maar deze vacuümtrucks lozen ook in de zee. Het afvalwater wordt gewoon van de zuidkust naar de noordkust gebracht en daar in zee gedumpt”,

aldus de parlementariër. Michael Dijkhuizen, vacuümtruckchauffeur en lid van de commissie die gisteren in de Staten aanwezig was, bevestigde dat dit gebeurt.

,,Het afvalwater wordt bij de schepen opgezogen en gedumpt bij Shut. Het is niet iets wat we zo willen, maar op dit moment is dit de enige manier.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties