AD Commentaar: Zand

Commentaar

Commentaar

Fractieleider Schotte van oppositiepartij MFK strooit zijn kiezers zand in de ogen als hij zelfs maar suggereert dat minister José Jardim van Financiën een geheim ‘potje’ van tientallen miljoenen heeft, waar de bevolking – die allerlei offers is gevraagd – geen weet van heeft. Schotte deed deze uitspraken afgelopen week bij TeleCuraçao naar aanleiding van de presentatie van het jaarverslag 2013 door Centrale Bank-president Tromp, die onder andere had opgemerkt dat de Curaçaose overheid het jaar 2013 had afgesloten met een surplus van 83 miljoen gulden – overigens ná begrotingstekorten van 154 miljoen en 36 miljoen in de jaren 2011 en 2012 toen MFK de regering vormde, maar dat laatste kwam in het vraaggesprek op tv niet ter sprake. Schotte houdt de kijkers bewust voor de gek, of hij begrijpt weinig van openbare financiën. Ja, er zijn in 2013 onder Jardim forse maatregelen getroffen – misschien zelfs wel te fors, gezien het effect op de koopkracht. Maar dat was helaas bittere noodzaak omdat Schotte met zijn partijgenoot Jamaloodin als minister van Financiën er zo’n potje van hadden gemaakt dat zij zelfs een ‘aanwijzing’ van de Rijksministerraad kregen omdat de overheidsfinanciën alweer helemaal uit de hand waren gelopen; dat verklaart de tekorten. Om tekorten weg te werken moet je in de daaropvolgende periode niet alleen quite draaien, begrotingsevenwicht bereiken, maar zelfs overschotten creëren. Om ‘fouten’ van het verleden weer ‘goed te maken’.
Er is meer opmerkelijks aan de hand. De uitspraken van Schotte als zou de huidige minister van Financiën op niet-transparante wijze handelen, worden gedaan nadat president Tromp van de Centrale Bank de resultaten over 2013 toelicht. Dat is in augustus 2014, terwijl uitgerekend door Schotte tussen 2010 en 2012 zo’n beetje alles in het werk is gesteld om Tromp als president te vervangen. Daar komt bij dat de uitlatingen over het zogenaamde onbekende ‘potje’ van Jardim worden gedaan in augustus 2014, terwijl de Staten middels de Financiële Management Rapportages (maandelijks) en de Uitvoeringsrapportages (al twee keer gedurende 2014) wordt geïnformeerd. In dezen is dus helemaal geen sprake van voor Statenleden nieuwe informatie. Ook media, waaronder het Antilliaans Dagblad, berichten regelmatig over de tussenstand van de begrotingsuitvoering en melden daarbij dat de deficits (onder Schotte) zijn omgezet in surplussen (nu).
Het lijkt er sterk op dat door MFK een bewust onjuist beeld worden gefabriceerd over de toedracht van het positieve saldo over 2013 dat enkel noodzakelijk is om de mislukte resultaten over de jaren 2010-2012 – waarvoor het kabinet Schotte met Jamaloodin als beheerder van de overheidskas verantwoordelijk was – goed te praten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD Commentaar: Zand

  1. Abraham Mossel

    Sinds kort hebben de Mij maatschappij en de zand vrachtwagentjes weer volop ( omzet) werk en maken ze over uren richting de MFK Séde, daar worden de zakjes zand gratis verdeeld, je kan ze in bepaalde grote krijgen van een pond tot 100 kilo. Diegene die het meeste zand aan het eind van de maand heeft gestrooid, wint een auto!?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *