27 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 6 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, October 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

AD commentaar | Volk in duisternis

AD commentaar | Aruba betaalt hoge prijs voor potverteren

De financiën van het Land Aruba zijn ontspoord. Dat is geen geheim (meer). Duidelijk is dat de vorige regering haar hand ernstig heeft overspeeld met het raffinaderij-project en de vele overheidsinvesteringen en vooral -bestedingen om de economie aan te zwengelen.

Waar de gehoopte opbrengsten een prominente publicitaire plaats kregen, werd geen rekening gehouden met de eventuele tegenvallers – die er altijd zijn. Tel daarbij op het smijten met geld om goede sier te maken in aanloop naar de Statenverkiezingen van 2017 en dan is duidelijk dat Mike Eman (AVP) eigenlijk blij mag zijn dat de kiezers hem geen derde ambtstermijn hebben gegund. Op vergeving van de kant van de zittende regering-Wever-Croes (MEP/POR/RED) hoeft niet te worden gerekend.

De media worden overspoeld met communiqués waarin wordt uitgehaald naar het wanbeleid van het vorige kabinet. Het bekende patroon van natrappen wordt bijna tot in perfectie uitgevoerd. Kwalijker is dat het daarbij blijft. Geen woord over oplossingen. Verwacht zou mogen dat een coalitie die vóór haar aantreden al bekend was met de financiële ellende, nu – vier maanden later – wel met een begin van aanpak zou zijn gekomen.

Verondersteld mag worden dat daarover is nagedacht, want er is een ontwerpbegroting 2018 overgelegd aan het CAft om de financiën op orde te brengen. Wat erin staat is echter nog onbekend, behalve dat uit het nu uitgelekte advies blijkt dat sprake zal zijn van een tekort van 3,9 procent bbp (bruto binnenlands product), terwijl er volgens de norm een overschot van 0,5 procent moet zijn en er zelfs nog geen rekening is gehouden met de tekortcompensatie van het jaar 2017. Werkgevers- en werknemersorganisaties mochten echter (nog) niet meepraten, adviesorganen kregen geen inspraak en de pers krijgt geen antwoord op inhoudelijke vragen.

Vorige week werd de benzineaccijns met twee cent verhoogd. Op zich een logische keuze van een kabinet dat kampt met rode cijfers. Opvallend was wel dat de media slechts te horen kregen dat de benzine goedkoper was geworden, terwijl over de accijnsverhoging zelf werd gezwegen. Nu gaat het gerucht dat de omzetbelasting bbo halverwege het jaar flink wordt opgeschroefd, maar een officiële bevestiging blijft vooralsnog uit.

Ieder weldenkend mens begrijpt dat de Arubaanse staatsschuld veel te hoog is opgelopen en dat de burgers dat met elkaar moeten terugbetalen. Onbegrijpelijk is het stilzwijgen van de regering die transparantie als een van de speerpunten in het regeerakkoord heeft staan. De ministersploeg zou er goed aan doen de bevolking voor te bereiden op de klappen die er ongetwijfeld aan komen.

Wat het volk echter te zien krijgt, is een kabinet dat met een grote bezem haar eigen straatje probeert schoon te vegen door ‘Mike’ overal de schuld van te geven en Den Haag aan te wijzen als de boosdoener die maatregelen eist. Openheid geven over de eigen plannen zou meer publieke steun opleveren.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Oplossingen hebben wij legio voor u. Van de soort die we al jaren aandragen en die geen regering van welke kleur dan ook, wenst te nemen. De MEP/POR/RED coalitie moet bezuinigen aan de uitgavenkant. De onnodige plucheklevers mogen direct met de VUT. Alle overheidsdiensten doorlichten op ambtenaren die niet werken en hun tijd steken in bijbanen. Bijbanen afschaffen (met overgangsperiode). Patronage beperken of afschaffen. De ministers moeten hun vakgebied kennen of daarin opgeleid worden. Anders worden nooit goede beslissingen voor Aruba genomen. Wij hebben legio voorbeelden, hoe het beter kan. Dat zal niet eenvoudig zijn. Iedereen wil een baan bij de overheid, dan hoef je meestal niets te doen voor je salaris is, het uitgangspunt van velen. Alle groene of gele aanhang die jarenlang een sinecure (gemaksbaantje) had, verhuizen na een regeringswisseling naar de overtolligheidspool, waar ze vaak tot hun pensioen genieten van betaald niets doen. Dus afschaffen of ontslaan als men niet wil werken. Vooral geen PPO projecten meer doen (onnodige geldverslinders). Ophouden met de indirecte belastingen nog verder te verhogen. De gewone burger kan nauwelijks overleven. DE BBO AZV ook onmiddellijk daar afdragen. Alle ingehouden premies afdragen aan SVB en APFA. Nooit meer als kasgeld gebruiken door de machthebbers. Verlagen salarissen Statenleden en ministers met 10% in het kader van het goede voorbeeld geven. Afschaffen van de overdadige pensioenregeling voor deze functionarissen en in overeenstemming brengen met de billijkheid en redelijkheid. Niet na vier jaar al een groot pensioen hebben opgebouwd zonder dat er een passende pensioenheffing tegenover staat. Maandelijks eerlijke cijfers CBA bespreken in de media. Adviezen van de eigen adviesorganen opvolgen. Dan is het Land gered. Anders hoeft de schijn niet eens te worden opgehouden en zit Aruba terecht financieel binnenkort onder curatele. Het is simpel. Er kan niet nog meer geleend worden. Dus zeer pijnlijke maatregelen moeten worden genomen. We willen nog wel even uitleggen hoe Nederland bezuinigde. Grootschalig. Patronage strafrechtelijk verbieden, evenals alle andere vormen van niet integer handelen. Van groot belang in het kader van de algemene en specifieke preventie. Renée van Aller & John de Vries

  2. Ongetwijfeld moet er een onafhankelijk Int. Onderzoek komen ! Het is te gek voor woorden dat er maar steeds de andere kant wordt gekeken en maar anderen de schuld geven van je onkunde !! Dat de financiën van Aruba een puinhoop is, moet toch geen verrassing zijn. Waar was je als oppositie toen alsmaar werd gesjoemeld met cijfers dan? Toch niet in Timbaktoe , zelfs daar weet men wat en hoe is omgegaan met financiën van Aruba. Er moet heel veel opgeschoond worden, maar allereerste begin bij je zelf als hoofd van een landbestuur ! Transparantie ver zoeken op Aruba !!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -