AD commentaar | Tweespalt over ‘Gevmin’?

GevMin Marvelyne Wiels en Ivar Asjes tijdens hun eerste persconferentie over vermeende CV fraude en vriendjespolitiek op 20 november 2014

GevMin Marvelyne Wiels en premier Ivar Asjes tijdens hun eerste persconferentie over vermeende CV fraude en vriendjespolitiek in het Curacaohuis op 20 november 2014

Nog voordat ombudsman Alba Martijn het rapport over het functioneren van Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) als Gevolmachtigde minister in het Curaçaohuis in Den Haag wereldkundig heeft gemaakt, heeft deze al een advocaat in de arm genomen.

Dat duidt erop dat Wiels – die inzage is geboden in de ‘Nota van voorlopige bevindingen’ – de conclusie heeft getrokken dat de uitkomsten van het onderzoek haar reden geven zich van juridische bijstand te verzekeren.

Uit de beslissing een advocaat in te huren, valt nog méér op te maken. Kennelijk zitten Wiels en haar partijgenoot minister-president Ivar Asjes niet langer op één en dezelfde lijn. Waarom zou zij anders haar raadsman het verzoek aan de ombudsman hebben laten overbrengen twee weken extra tijd te krijgen om haar commentaar op het voorlopige rapport in te dienen? Asjes heeft immers al namens de regering een officiële reactie naar de ombudsman gestuurd. Niets zou meer voor de hand liggen dan dat de premier zijn weerwoord in nauwe samenspraak met Wiels heeft opgesteld.

Toch vindt die laatste het nodig om via haar advocaat een eigen aanvullend verweer te leveren. Opmerkelijk is dat zij met haar verzoek heeft gewacht tot de wettelijke termijn van maximaal zes weken nagenoeg was verstreken. Dat lijkt ingegeven door het motto dat van uitstel wellicht afstel komt.

Ombudsman Martijn heeft ingestemd met twee weken respijt, maar heeft benadrukt dat het hierbij blijft. Gezien de gevoeligheid van het dossier is het wel zo verstandig om zo mogelijk nog zorgvuldiger te handelen dan de voorschriften voorschrijven, want het zal niemand verbazen als Marvelyne Wiels geen juridisch middel onbenut laat om haar hachje te redden, bijvoorbeeld door een kort geding aan te spannen om openbaarmaking van het eindrapport tegen te houden.

Het is met het oog op een eventueel juridisch vervolg heel verstandig van de ombudsman juist in deze in het brandpunt van de belangstelling staande kwestie de grootst mogelijke zorgvuldigheid te betrachten.

De publieke nieuwsgierigheid gaat begrijpelijkerwijs uit naar eventuele onthullingen over integriteitsschendingen die de Gevmin al dan niet heeft gepleegd; véél belangrijker is echter de vraag in hoeverre de uitkomsten van het onderzoek beschadigend zijn voor de bestuurlijk én politiek verantwoordelijke: heeft Asjes als directe baas van de ambtenaar Wiels en voorzitter van de Raad van Ministers adequaat gereageerd op de lange reeks signalen dat het niet pluis was met de hoogste vertegenwoordiger van Curaçao in politiek Den Haag?

De regeringsleider heeft al die berichten consequent afgedaan als ongefundeerde aanvallen van politieke vijanden en door hen gerekruteerde journalisten.

De premier heeft ‘zijn’ Gevmin tot nu toe de hand boven het hoofd gehouden tot hij er kramp van moet hebben gekregen.

Maar houdt die loyaliteit ook stand als zijn eigen positie ter discussie komt te staan?

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

5 Reacties op “AD commentaar | Tweespalt over ‘Gevmin’?

 1. stanley Held

  Wat een soap. Dacht zij dat het dansen op de graf van jouw broer wat zou opleveren? De partij die haar broer heeft opgericht en daarvoor is gestorven heeft zij letterlijk en figuurlijk kapot gemaakt. Waarvoor? Kennelijk geldgewin of de plank mis slaan. Het onderschatten van jouw eigen mensen. Over Asjes heb ik geen goed woord voor over. Zo dom kan je toch niet zijn. Als dit rapport vernietigd is moet de regering naar huis. Gelet op het feit dat er nu boven tafel komt dat er fraude binnen de partij is gepleegd. Gaat hier om valse handtekening. Wat doet de oppositie? Wat doet de coalitiepartner? Wiels gaat als een held de geschiedenis in. Zijn zusje heeft dat tenietgaan. Kennelijk heeft zij een persoonlijkheidstoornis die niet vroegtijdig is ontdekt. Een advocaat in handen nemen voordat de bevolking kennis draagt van de inhoud zegt al veel. Minster Asjes, ik denk dat dit uw laatste termijn is. Degene die uw kabinet ondersteunt heeft een probleem. Naar mijn mening is het voor u te laat. Graai wat jullie kunnen graaien. De bevolking komt eraan.

 2. Heel benieuwd wat onze blogger hierover gaat toelichten. Die beschikt veelal over informatie, die voor anderen (nog) niet beschikbaar is.
  Het lawyer-up gedrag van Wiels, wekt inderdaad de suggestie dat een “shit hit the fan” scenario zich ontwikkelt.

 3. ze neemt straks haar bezemsteel en vliegt weg….

 4. Asjes, wees een kerel en schop Fraudelyne er vandaag nog uit. Daar win je respect mee.

  En zonder riante afkoopsom, zoals Fraudelyne uit belastinggeld uitdeelde aan iedereen die haar niet niet welgezind was zodat ze familie (onder andere haar dochter!) en vriendjes (het zoontje van Kade Wilsoe die nog niet eens zijn eigen naam kan schrijven zonder in zijn paspoort te kijken) kon binnenhalen op vrijkomende posities.

  En let er ook op dat Fraudelyne in haar laatste dagen de kas niet leegrooft. Met iemand met een volslagen gebrek aan integriteit (is ze niet gescreend bij haar vorige werkgever ABN AMRO waar de datum van haar vertrek daar jaarlijks nog groots gevierd wordt?).

  Wees een kerel, Asjes, en verlaag je niet tot het niveau van de MFK. Zelfs de MFK diende een motie van wantrouwen in tegen hun eigen minister.

 5. Renée van Aller

  Politiek Opportunisme en exploitatie op onafzienbare schaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *