28 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Shock 2

HomeAuteursOpiniesAD commentaar | Shock 2
2013 05 05 – AD | Moord Helmin Wiels

‘Curaçao in shock’ kopte deze krant de dag nadat Helmin Wiels op zondag 5 mei 2013 op klaarlichte dag was vermoord. Op vrijdag 16 augustus 2019 was er opnieuw reden voor een shock nu het gerecht George ‘Jorge’ Jamaloodin heeft veroordeeld voor (uitlokking van) deze moord.

Niet dat dit nu als een volstrekte verrassing komt, maar het besef dat zo iemand – ex-minister en daarmee een hooggeplaatste persoon in de samenleving – als opdrachtgever een politieke moord op zijn geweten heeft is haast ongelooflijk. Een moord die de Curaçaose gemeenschap jarenlang in zijn greep hield en ervoor zorgde dat het vertrouwen een absoluut dieptepunt bereikte.

Ruim zes later na de maatschappelijk meest ingrijpende misdaad in decennia is volgens de rechter duidelijk wie in figuurlijke zin de trekker overhaalde. Het Openbaar Ministerie is er uitvoerig mee bezig geweest en mede doordat Jamaloodin naar buurland Venezuela vluchtte heeft het lang geduurd voordat er een veroordeling kwam in de zaak-Maximus.

Het was/is een ongekende gebeurtenis voor Curaçao. Steeds duidelijker wordt echter dat het eiland in de jaren na 10-10-‘10 echt door het oog van de naald is gekropen. Met diverse ministers die de screening niet doorstonden, maar de gouverneur schoffeerden en door middel van bedreiging en intimidatie gewoon bleven zitten en hierover schaamteloos logen.

Een ex-premier, Gerrit Schotte die vastzit wegens corruptie en witwassen, en nu van dezelfde partij MFK Jamaloodin, die zelfs tot een moord in staat is gebleken. Als voorman van volkspartij Pueblo Soberano (PS) had Wiels bijna dagelijks de mond vol van de strijd tegen onrecht en boeverij, maar zat bijna twee jaar lang midden in een rovershol.

Toen hij daar na het kabinet-Schotte en vervroegde verkiezingen eind 2012 uit wilde stappen en – anders dan de vaste overtuiging van MFK – voortzetting van de coalitie blokkeerde, kwam hem dat duur te staan en betaalde hij zelfs met z’n leven. Een zwarte bladzijde, schreef deze krant destijds in het commentaar, waarbij van geluk gesproken mocht worden dat het die dag na de moord op het strand van Marie Pampoen niet tot relletjes of een volksopstand is gekomen. Immers, de leider van de grootste politieke partij was zomaar en op brute wijze weggerukt.

Terecht dat het onafhankelijke gerecht deze politieke moord zwaarder laat wegen dan een moord die dit politieke karakter mist.

,,Iedere moord schokt de samenleving. Maar van een op klaarlichte dag, op een drukbezocht strand, op bestelling uitgevoerde liquidatie van een van de meest populaire politici van Curaçao, die zich nota bene in het bijzonder sterk maakte voor de strijd tegen corruptie op alle niveaus in de samenleving, gaat tevens het signaal uit dat macht en geweld gaan boven democratie en recht”, aldus het vonnis.

Dat signaal schept angst en wantrouwen in de samenleving, beperkt burgers en politici in de mate waarin zij zich vrij voelen om hun mening te geven en bereidt zo de weg naar een – ongewenste – samenleving waarin alleen het recht van de sterkste geldt.

Ook hiervoor moet Jamaloodin verantwoordelijk worden gehouden. Het is opnieuw een zwarte bladzijde, maar na jaren van tasten in de duisternis is er nu dankzij ons gerechtelijk systeem wel klaarheid.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

 1. Auberd Wiels je zou terug komen mocht jamalodin worden berecht v/d moord op jouw bloedeigen broer Helmin Magnus Wiels,zou jij publikelijk de vriendschappelijke verhoudingen met jamalodin opzeggen.Welnu de berechting is 28j de bak in v/d de moord op je bloedeigen broer maar je zwijgt in alle talen.Succes met je geweten.

 2. Criminele organisaties kunnen worden verboden.
  Wat is de omschrijving van een criminele organisatie? criminele organisatie. criminele organisatie zelfst.naamw. [juridisch] een organisatie die primair is opgezet om ernstige misdaden te plegen met als doel macht en geldelijk gewin.

  Volgens mij kwalificeert MFK als een criminele organisatie met nu een aantal veroordeelden in de organisatie (En voor straffen als fraude, witwassen en moord).

 3. Valt me op, dat er geen schreeuwers protesteren op tv 13, na vonnis jamaloodin. D santos m rojer c monk c cooper. Ze weten alles. Niet politiek, dan toch wel semi-politiek.

 4. Criminele organisaties als MKF zouden in ieder ook maar enigzins beschaafd land op deze planeet al lang verboden zijn. Hoog tijd voor bijltjesdag dus. Of gaan we echt zitten wachten tot Nederland zich genoodzaakt voelt om in te grijpen zodat we een naar goed gebruik alhier een ander de schuld kunnen geven van ons eigen falen ?

 5. Volgens Brian S, “Tijd om de MFK te verbieden?”. Doet me denken aan Richeron Balentin die laatst zich op de radio afvroeg waarom MFK gecriminaliseerd wordt. Volgens hem begrijpt hij dat niet.

  Blijkbaar lijdt die kleine nicht aan geheugenverlies, was het niet Radio Direct die rond 2012 bezig was met het demoniseren van MFK en was het niet diezelfde Richeron Balentin die de MFK aanhang voor het verbranden van zijn auto de schuld gaf na kritiek op die partij? Is hij die andere valse nicht, Glen Thomas, die nu verslag doet van little league wedstrijden vergeten?

 6. Kijk eens waar democratie ons gebracht heeft, CR. We hebben een parlement vol dansleraren, dj’s, criminele viswijven uit Boca Sami met daarbij nog proleten als Amparo dos Santos en luie nietsnutten als Menki Rojer, die meer in het casino zit dan in de Staten maar vooraan staat als er business class – 5 sterren hotel – daggeldvergoeding gesnoepreisd kan worden.

  Ik ben voorstander van het afnemen van het kiesrecht van bepaalde wijken en van Bon Futuro.

  Niet voor niets was in Bon Futuro MFK de grote winnaar van de verkiezingen.

  Of niet, Stella van Rijn?

 7. in een democratie bestaat er ruimte voor verschillende meningen, dus ook die van MFK. Mochten er achteraf gezien misdaden zijn begaan dan is er altijd de rechter.
  Ikzelf wordt bv vaak door mijn vrouw racisme verweten omdat ik alleen witte chocolade eet, de bruine chocolade aan mijn honden geef, en de zwarte chocolade gebruik om mij tijdens sinterklaas te smincken.

 8. Brian S, dat is niet nodig in een beschaafd land. Daarin zou de kiezer genadeloos met deze partij afrekenen.

  Maar hier hebben we te maken met de niet door enige intelligentie en nog minder door enige integriteit geremde Curacaoenaar die de MFK nog steeds een van de grootste partijen laat zijn, ook metinmiddels twee moordenaars (Schotte en Jamaloodin) en een fraudeur (Constantia) in de bak en menig ander MFK parlementslid (Thode, Carolina) met strafblad.

  En die door de MFK mafia op hoge posities benoemde nietsnutten gewoon laat zitten.

  Inmiddels al 10 jaar in het geval van Gerrits geisha alias Schottes sloerie, alias het sprekende mantelpak Stella van Rijn!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties