30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Krediet verspeeld

HomeLandenArubaAD commentaar | Krediet verspeeld
AD commentaar | Krediet verspeeld

Het kabinet-Rutte III kreeg bij zijn aantreden een jaar geleden het voordeel van de twijfel in de Caribische rijksdelen. Er leek een andere wind te gaan waaien, met name voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES). Met extra geld en een staatssecretaris die zich vrijwel uitsluitend zou concentreren op Koninkrijksrelaties. Deze staatssecretaris, Raymond Knops (CDA), werd al snel geprezen omdat hij serieuze aandacht had voor de eilanden.

Zijn harde aanpak van het bestuurlijk onvermogen op Sint Eustatius en Bonaire kreeg lof aan beide kanten van de oceaan. En zelfs Ronald van Raak (SP) van de oppositie, de horzel in de commissie Koninkrijksrelaties, noemde de staatssecretaris onlangs nog een verademing. Knops, en daarmee ook het kabinet, is dit krediet in snel tempo aan het verspelen. Zeker op de BES-eilanden is de sfeer omgeslagen nu er van het beloofde sociaal minimum niets terechtkomt.

Daarmee veroordelen hij en collega-staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een groot deel van de bevolking tot nog jaren van grote armoede. Dieptepunt was de mededeling van Knops dat de ‘betekenisvolle stappen’ die het kabinet zet op sociaal gebied voor ‘blije gezichten’ had gezorgd op de eilanden. Het kwam Knops te staan op de hoon van de bestuurders en bevolking van de eilanden. Hoe ver van de realiteit moet je staan om te denken dat men blij is met 20 dollar extra kinderbijslag of een paar dollar extra onderstand als het verschil tussen de minimum levensstandaard en uitkeringen duizend dollar per maand is? Ook deze staatssecretaris begrijpt het niet.

Knops reageerde geïrriteerd op een kritische brief van het Bestuurscollege van Bonaire over het sociaal minimum. De bewindsman zet nu het bestuursakkoord op het spel, omdat de toon hem niet bevalt. De brieven liggen op straat, maar op vragen van bijvoorbeeld deze krant wenst Knops niet in te gaan, omdat het om ‘interne communicatie’ gaat. Een gemiste kans.

De Tweede Kamer is overigens geen haar beter. Het gros van de Kamerleden, met uitzondering van Van Raak, heeft geen voeling met de Caribische rijksgenoten en snapt niet hoe het leven daar is. Daar verandert een werkbezoek niets aan, zo blijkt. Mooie woorden van regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Nu zelfs Saba, de favoriet van Den Haag, laat weten dat de maatregelen van Knops en Van Ark verre van voldoende zijn, lijkt het krediet op de eilanden verspeeld. Alleen als Knops c.s. tot inkeer komen en zich echt gaan bekommeren om de Caribische land- en rijksgenoten is er hoop op betere Koninkrijksrelaties.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. als eerste zou ik een meo bonaire opzetten, als die er nog niet is. Deze meo bij alle supermarkets langs laten gaan en fakturen van ingekochte goederen laten zien. Hier ligt nl het grootste deel van het probleem. Sinds de Bes hebben deze supermarkets hun prijzen verdubbelt hoewel de kosten voor invoer van produkten nagenoeg hetzelfde zijn als van voor de BES. Dubbele marges dus!! Personeelskosten hetzelfde, invoerrechten hetzelfde, stroom en water hetzelfde. Waar is deze verdubbeling van marges op gebaseerd!

  2. Hala, en wat voor acties zijn er eigenlijk door het bestuur aan deze kant van de plas genomen? Ik zie hier verdacht weinig activiteit. Ook hier zal je moeten werken voor je geld en zullen tegelijk de sterkste schouders hier in de toekomst dus (veel) meer lasten moeten dragen. Maar dat alletwee is natuurlijk voor velen hier geen fijn bericht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties