31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 14:18

Laatste reacties

- Advertentie -

AD commentaar | Hoog spel Staten Aruba

AD commentaar | Hoog spel Staten Aruba

,,Inwerkingtreding van de Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft) moet uiterlijk voor 1 januari 2019 hebben plaatsgevonden, maar niet voordat daarover in de Rijksministerraad overeenstemming is bereikt.” Onder deze passage van het Protocol Aruba-Nederland 2019-2021 van 22 november 2018 zetten de Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes en minister van Financiën Xiomara Ruiz-Maduro (beiden MEP) hun handtekening.

De beloofde (streef)datum werd niet gehaald. Verre daarvan. Pas afgelopen week, op 6 juni 2019, stemden de Staten in met de nieuwe LAft, die solide, transparante en houdbare overheidsfinanciën van Aruba tot doel heeft. Dat het bijna een half jaar langer heeft geduurd is tot daaraantoe, met de wijziging(en) die de Arubaanse regeringsfracties hebben toegevoegd – door middel van een amendement – speelt politiek Oranjestad misschien nog niet met vuur, maar wel hoog spel.

Ongetwijfeld zal er op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in Den Haag druk beraad worden gevoerd over de inhoud en vooral bedoelingen van het amendement. En hoewel premier Wever-Croes aangeeft dat voor haar kabinet de protocolafspraken gelden, gaat het uiteindelijk om het mandaat dat zij van de Staten heeft gekregen.

- Advertentie -

Het amendement ziet eruit als: ‘Knip de band met de Rijksministerraad (RMR) door, en zet de Staten ervoor in de plaats’. Dat klinkt wel stoer en vooral ‘constitutioneel’, maar daar zitten toch wel enige haken en ogen aan. Want dan wordt de medewetgever ook de toezichthouder. Dus: stel de Staten nemen een begroting aan die totaal niet evenwichtig is (lees: grote tekorten vertoont) en zeggen vervolgens als toezichthouder: ‘Akkoord!’.

Los van de vraag wat ze daar binnen de ambtenarenkamertjes van BZK van vinden of in de Trêveszaal van de RMR – met de hete adem van de Tweede Kamer in hun nek – is het wellicht belangrijker te vragen wat de internationale ‘rating agencies’ daarvan zullen denken.

Het oordeel van de kredietbeoordelaars is van groot belang zolang Aruba voor de financiering van de schulden een beroep moet doen op buitenlandse instellingen. Het wordt nog weleens vergeten, maar de LAft en het College Aruba financieel toezicht (CAft) zijn er niet om de ministers in het Bestuurskantoor dwars te zitten, maar om de ontspoorde overheidsfinanciën – wie daar ook verantwoordelijk voor is – op orde te krijgen.

De stellige indruk bestaat daarom dat er niet vier tot vijf jaar door Nederland is gestreden om een voet tussen deur te krijgen, met als doel om erger te voorkomen, om dit nu weer los te laten.

- Advertisement -

Positief van de aangenomen LAft is dat de normen die waren afgesproken nu wettelijk zijn vastgelegd. Maar het lijkt niet erg aannemelijk dat de RMR zich zomaar aan de kant laat zetten.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Dit soort amendementen laat zien dat het gehele parlement van Aruba er totaa geen snars van heeft begrepen. Men heeft het eiland laten ontsporen, men heeft aangetoond de weelde van zelfbestuur niet te kunnen dragen en dan durf je gewoon vol te blijven houden dat je het wel voor het zeggen wil houden.

    Kansloos gebeuren en dat heeft men in Nederland ook wel begrepen. Daar is men nu op zoek naar een manier hoe men dit politiek correct kan oplossen, maar uiteindelijk staat de uitkomst wel vast.

  2. Hoog spel Aruba: “the higher they climb, the lower they will fall”. Als ze daarna maar niet komen aankloppen bij het Koninkrijk voor geld!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -