33 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD Commentaar: Eigen agenda

HomeMediaAD Commentaar: Eigen agenda
AD letters logo
AD Commentaar

Eén etmaal nadat de Hofpresident een zinvol pleidooi hield voor een constructieve samenwerking met als doel een positieve perceptie van de rechtspleging, spreekt MFK-Statenlid Schotte van de noodzaak van een ‘zuivering van het justitiële systeem’ – want er zou volgens hem ‘veel mis zijn’ bij de rechterlijke macht.

,,Dacht je dat officieren van justitie, rechters en de PG niet zijn om te kopen?”.

De president van het Hof was te gast in de studio van Radio Z86, terwijl Schotte exact 24 uur later sprak voor Radio Mas. De van witwassen en valsheid in geschrifte verdachte ex-premier, bij wie in december huiszoekingen plaatsvonden, heeft het over een ‘macaber plan’ en ziet zelfs een verband tussen wijlen PS-leider Wiels en hemzelf.

Allebei moe(s)ten ze worden uitgeschakeld: de één is vermoord, terwijl de ander politiek moet worden geëlimineerd.

,,Dat valt toch iedereen op?”

Schotte maakt hiermee van zichzelf een martelaar. De MFK-leider stelt dan ook onomwonden dat het Openbaar Ministerie ‘zich schuldig maakt’ aan het gebruik van onrechtmatig verkregen documenten. Hij doelt dan op de tientallen MOT-meldingen met onder andere geldtransacties afkomstig van gokconcern BetPlus van de tot Nederlander genaturaliseerde Italiaanse casinobaas Corallo.

Al lang terug onthuld door het anonieme Curaleaks, waarna aangiften volgden door niet-anonieme en dus moedige bezorgde burgers van Akshon Sivil. Schotte, die postuum een partnerschap lijkt te sluiten met ex-coalitiegenoot Wiels – die na de laatste verkiezingen tot aan de afschuwelijke moord MFK juist bewust de rug toekeerde – gelooft niet in de oplossing van de zaak Magnus.

,,En als die wordt opgelost, dan met een fabeltje dat iedereen moet geloven. Herinner je nog de parlementaire enquête naar het OM? Waar is die gebleven?”

Geen goed woord over voor de rechterlijke macht; voor de staande noch zittende magistratuur. In lijn met wat zijn advocaten doen, moet ook deze pilaar onder de trias politica wankelen. Allemaal voor het grote doel: om de rechtspleging te beschadigen ten gunste van de grote strafzaken Babel (Schotte) en Bientu (Schotte’s partijfinancier Dos Santos, die gebruik maakt van dezelfde advocaten).

Maar justitie is niet alleen van een enkeling; de rechtspraak is er voor allen en vormt een fundament voor elke samenleving, zeker als deze jong en in ontwikkeling is zoals op Curaçao.

Hofpresident Van der Poel heeft gelijk als hij zich ‘zorgen maakt’ over de ongebreidelde en ongenuanceerde aanvallen, opvallend vaak uit één hoek, op dit fundament. De vinger op de zere plek leggen, oké. Maar het moet scherp opbouwend zijn – met als doel een betere rechtspleging – en niet bedoeld om een eigen agenda te dienen om deze belangrijke poot onder de rechtstaat weg te zagen.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ik denk dat Schotte uit eigen ervaring weet dat het OM om te kopen is. Hoe kan hij anders zo lang vrij rondlopen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties