AD commentaar | Eersteklas

AD commentaar | Verzuim Amparo

Het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) kent geen klassenverschil meer qua kamers en verpleegzorg, maar in vergelijking met het oude ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), dat 164 jaar dienstdeed, is in CMC álles eersteklas.

Curaçao verdient een nieuw ziekenhuis. Al decennialang, ook al in de tijd dat de Nederlandse Antillen uit vijf en zelfs zes eilanden bestond, verdiende de bevolking een nieuw medisch onderkomen dat aan de eisen van deze tijd voldoet. Dat was met het Sehos al erg lang niet meer het geval. Dat deze ongewenste situatie in het rijke Koninkrijk der Nederlanden zó lang heeft kunnen duren is iets wat politici in Willemstad én in Den Haag zich mogen en moeten afvragen.

Maar nu is het, met de ingebruikneming van CMC, feest. Iets wordt al gauw ‘historisch’ genoemd, maar dit is na ruim anderhalve eeuw écht historisch. Een ‘Pabien Kòrsou met je nieuwe CMC!’ is dan ook zeker op z’n plaats. Net zoals een ‘Masha danki Sehos’, waar vrijwel iedereen een bepaalde herinnering aan heeft.

CMC iekenhuis | Solange Hendrikse

Na de ‘groundbreaking’ in december 2013 is het dan eindelijk zover, hoewel aannemer Ballast Nedam nog wel delen van het werk moet afronden. Het is daarvoor en tussentijds een hobbelige en lange weg geweest.

Het begon al dat het kabinet onder leiding van de toenmalige premier Gerrit Schotte in 2011 Fundashon Hospital Nobo onder leiding van professor Bob Pinedo stopzette. De locatiewijziging door het latere kabinet-Asjes van ‘Amstel’ naar Otrobanda had vertraging en extra kosten tot gevolg. Maar ook na de start van de bouw zat het niet altijd mee, met claims en conflicten – die tot aan de rechter toe werden en nog worden uitgevochten – met latere oplevering tot gevolg.

Al met al heeft de constructie en ingebruikname van het tot CMC gedoopte ziekenhuis zes jaar in beslag genomen. Het kostenplaatje is aanzienlijk. De eerder begrote prijs voor Nos Hospital Nobo op het Amstelterrein is eind 2013 losgelaten ten behoeve van Hospital Nobo Otrobanda, waarvoor door de meerkosten van bijvoorbeeld parkeergarage, terreinenaankoop en transitiekosten uiteindelijk 422 miljoen gulden was begroot.

Door claims van Ballast Nedam, meerkosten vanwege de Hamelbergwegsituatie, de invoerrechtenproblematiek, meerkosten projectbegeleiding, extra uitgaven transitie, juridische kosten et cetera, is het totaal opgelopen tot om en nabij 642 miljoen. De fikse overschrijdingen, die nog door de Rekenkamer en een parlementaire enquête worden onderzocht, zullen op de een of andere wijze terugverdiend dienen te worden.

Maar zorgelijker is dat nu al bekend is dat de jaarlijkse exploitatiekosten met enkele tientallen miljoenen per jaar omhooggaan. Als onderdeel van het HNO-project is daarom ook gekeken naar de totale Curaçaose zorgkosten. De bevindingen hebben geleid tot een besparingsvoorstel van om en nabij de 70 miljoen.

Tot nu toe op papier. Dit zal ook in de praktijk moeten blijken, het gaat dan om besparingen op medicijnen, specialistenvergoedingen, het terugbrengen van de medische uitzendingen en minder laboratoriumuitgaven. De uitdaging om dit te realiseren is niet mis. Feit is dat Curaçao na tientallen jaren van geduld oefenen eindelijk zijn broodnodige ziekenhuis heeft.

CMC zal hard moeten werken – in samenspraak met aannemer en leveranciers – om ondanks de inherente kinderziektes die een nieuw hospitaal ongetwijfeld zal hebben, binnen afzienbare tijd adequate en juist afgestemde zorg te kunnen bieden. Totale gezondheidszorg die de bevolking van dit deel van het Koninkrijk verdient. Eersteklas.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD commentaar | Eersteklas

  1. “Het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) kent geen klassenverschil meer qua kamers en verpleegzorg.”

    Het lijkt een slechte grap, een maatschappij dat gekenmerkt wordt door klassenverschil, heeft een ziekenhuis waar geen klassenverschil heerst.

    Wellicht een schrale troost voor iedereen die hun hele leven gebukt gingen door de gevolgen van klassenverschil, dat ze vlak voor hun dood op één kamer mogen liggen met de genen die hen hun waardigheid heeft ontnomen.

    Aan de andere kant zou het toch niet zo zijn dat dit ziekenhuis voor de armen is omdat de rijken zich toch in het buitenland zullen laten opereren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *