25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 05:05

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Colombia herstelt van geweld

FARC guerrillastrijders
FARC guerrillastrijders

Bogota – Na decennia van geweld lijkt het eindelijk beter te gaan met Colombia. Het land herstelt van een slepend conflict tussen de overheid en de verschillende guerrillagroeperingen.

De economische groei belooft veel goeds voor de toekomst, maar het land zal de komende tijd zijn handen vol hebben aan het re-integreren van de vele guerrillastrijders die hun geweer aan de wilgen hebben gehangen, schrijft HP De Tijd.
La Violencia, zoals de decennialange periode van extreem geweld in Colombia wordt genoemd, lijkt definitief tot het verleden te behoren. Sinds de Colombiaanse overheid en de Farc, ’s lands voornaamste rebellenbeweging in 2012 vredesbesprekingen zijn begonnen is er schot in de zaak gekomen. Afgelopen december kondigde de Farc een eenzijdig staakt-het-vuren af, waarop de Colombiaanse president Santos vorige week besloot om de bombardementen op Farc-gebied – één van de voornaamste wapens van het regeringsleger tegen de guerrilla’s – tot nader order te stoppen.
De teruglopende moordcijfers bevestigen de opwaartse maatschappelijke trend in het Zuid-Amerikaanse land, waar het aantal moorden in 2013 met bijna 10 procent daalde, en in 2014 met een indrukwekkende 18 procent. Volgens een rapport van de Colombiaanse overheid is daarmee een omslagpunt bereikt: er overlijden jaarlijks meer Colombianen tijdens culturele en sportevenementen dan in gewapend conflict. Hoewel dat de nodige vragen oproept over de veiligheidsmaatregelen rondom festiviteiten in Colombia – het land kampt namelijk nog steeds met één van de hoogste moordcijfers ter wereld – staat het als een paal boven water dat de vooruitgang groot is.
Nu de veiligheidssituatie snel verbetert, is het zaak om het maatschappelijke puin te ruimen dat een decennialang conflict heeft nagelaten. Dat gebeurt deels al door van Colombiaanse steden als Bogota aantrekkelijke hotspots voor het internationale bedrijfsleven te maken, zo openden bedrijven als Google, Facebook en Microsoft de afgelopen jaren kantoren in de hoofdstad. Waar andere Latijns-Amerikaanse economieën momenteel haperen, zet Colombia consequent sterke groeicijfers neer, de snelle groei van de middenklasse trekt een steeds groter deel van de bevolking uit de armoede.
Maar met economische groei alleen zal volgens HP/De Tijd Colombia er niet bovenop komen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de grote groepen mensen die als lid van één van de guerrillabewegingen de meest gruwelijke daden hebben begaan, en met de getraumatiseerde overlevenden van dat geweld? De burgeroorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de psyche van veel betrokkenen, schade die hersteld zal moeten worden wil het land zich op constructieve wijze verder ontwikkelen.
Een Colombiaanse organisatie genaamd Dunna: Iniciativas Creativas para la Paz (Dunna: Creatieve Initiatieven voor de Vrede) richt zich op het psychische herstel van getraumatiseerde strijders én hun slachtoffers. Oud-soldaten van facties die elkaar vroeger naar het leven stonden, volgen er nu zij aan zij yogalessen die ze helpen met het verwerken van hun oorlogstrauma’s. Voor de voormalige strijders, die door het doorleefde oorlogsgeweld vaak kampen met depressies en angststoornissen is yoga een manier om weer normaal mee te draaien in de maatschappij.
Verschillende oud-guerrilla’s zijn na het afmaken van de cursus begonnen aan een opleiding tot yogaleraar. Eén van hen is Edifrando Valderrama Holguin (28), die op zijn twaalfde werd ingelijfd bij een doodseskader van de Farc. Na zelf de rustgevende effecten van yoga aan den lijve te hebben ondervonden, hoopt hij als yogaleraar meer veteranen te kunnen helpen bij hun re-integratie in de maatschappij. Want wie weet nou beter wat een getraumatiseerde soldaat doormaakt dan een gerehabiliteerde veteraan?

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -