27 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘CNSJF vlaggenschip’

HomeNieuwsAD | 'CNSJF vlaggenschip'
CNSJF 2015
CNSJF 2015 grote economische impact

Willemstad – De 2015-editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) was op twee fronten succesvol. Niet alleen was de economische impact met 15,9 miljoen dollar groter dan ooit, maar óók is de indruk die Curaçao op de CNSJF-bezoeker maakt een stuk positiever geworden.

Het CNSJF is hiermee het ‘vlaggenschip’ geworden voor het Curaçaose toerisme, aldus Robertico ‘Tico’ Croes, voormalig minister van Toerisme van Aruba, en tegenwoordig professor aan het Dick Pope Sr. Institute for Tourism Studies van het Rosen College of Hospitality Management aan de University of Central Florida in Orlando. Croes schreef ook het nieuwe toeristisch masterplan voor Curaçao.

Het festival, dat georganiseerd en bekostigd wordt door de particuliere stichting Fundashon Bon Intenshon van Gregory Elias, toonde ook dit jaar weer zijn enorme economische waarde door het aantrekken van 7.216 doorgaans zeer goed verdienende en hoogopgeleide internationale toeristen – voornamelijk uit Nederland, Venezuela, Amerika, Colombia, Aruba en Suriname.

Maar nóg belangrijker: voor het eerst zijn het festival en het eiland er ook in geslaagd het beeld van de bezoekers over Curaçao als bestemming in gunstige zin te veranderen, wat valt af te leiden uit de door hen aangegeven intentie om naar het eiland terug te willen komen.Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens de presentatie van de wetenschappelijk onderbouwde evaluatie van het festival. Die was opnieuw in handen van Croes.

Het onderzoek bevat weer veel concreet cijferwerk. Internationale bezoekers besteedden tijdens hun verblijf op Curaçao per persoon gemiddeld 2.155 dollar; dat is 600 dollar meer dan vorig jaar. De uitgaven per gast per dag bedroegen 311 dollar; een stijging met 22,5 procent.

De bestedingen van de CNSJF-toerist waren ruim drie keer de uitgaven van een ‘normale’ toerist die Curaçao bezoekt. Hotels en restaurants varen er wel bij: bijna de helft van de totale uitgaven van de bezoekers gaat naar deze categorie. Vergeleken met het voorgaande jaar stegen de bestedingen aan hotels met 69 procent, terwijl de uitgaven aan restaurants toenamen met een spectaculaire 85,4 procent.

De twee andere categorieën die ook het meest profiteerden van het CNSJF zijn autoverhuurbedrijven en het uitgaansleven, waarvoor de uitgaven per reis per persoon respectievelijk 183 en 176 dollar bedroegen. Deze opmerkelijke stijgingen leidden tot een aanzienlijk spill-overeffect naar de lokale economie. De totale directe impact bedroeg 8,7 miljoen dollar.

Samen met de totale indirecte uitgaven van 7,2 miljoen dollar komt de totale berekende economische impact uit op 15,9 miljoen dollar; 1,5 miljoen dollar hoger dan een jaar eerder. Door het gemis aan gegevens van gezinsinkomens is het voor de onderzoekers niet mogelijk het effect van het festival op te nemen in het economisch model van Curaçao. Maar als deze wel beschikbaar waren geweest, zou de impact voor de economie nog veel groter zijn geweest.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties