31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | CMC 81 miljoen duurder dan Sehos

HomeMediaAD | CMC 81 miljoen duurder dan Sehos
‘Nullijn voor ambtenaren loopt vertraging op’ | © Berber van Beek –  studiorootz

Willemstad – De exploitatielasten van het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) liggen nog hoger dan verwacht, namelijk 81 miljoen gulden hoger dan voor het oude ziekenhuis Sehos het geval was.

Dat is, zo rekent het Antilliaans Dagblad snel uit, op een bevolking van 160.000 personen 500 gulden per capita duurder.

Ook zijn bepaalde belastinginkomsten te hoog geraamd, aldus het College financieel toezicht (Cft). En verder moet er rekening mee worden gehouden dat de begrote dividenden van de Centrale Bank (CBCS) en Refineria di Kòrsou (RdK) niet binnenkomen. ,,Ook lopen maatregelen als de nullijn voor ambtenaren vertraging op.” Aldus Cft-voorzitter Raymond Gradus.

Voor 2020 ligt er daarom ‘nog een forse opgave’, stelt het Cft, dat gisteren een persconferentie belegde. Ook de maatregelen in de begroting 2020 lopen vertraging op en er is inmiddels al gebleken dat deze begroting bijstelling behoeft.

,,Zo zullen dus de begrote dividenden voor CBCS en RdK naar verwachting niet binnenkomen, loopt de maatregel rondom de nullijn voor de ambtenaren voor een deel vertraging op en moeten bepaalde belastingramingen neerwaarts worden bijgesteld.”

De regering van Curaçao heeft toegezegd op korte termijn een begrotingswijziging in te dienen om hierin te voorzien. Het Cft heeft naar eigen zeggen nadrukkelijk geadviseerd om de uitgaven te verlagen.

Wat betreft het financieel beheer merkt Cft op dat de vooruitgang op de uitvoering van de Roadmap die moet leiden tot een goedkeurende accountantsverklaring over de jaarrekening 2021 nog ‘beperkt is’. ,,Een totaaloverzicht en centrale aansturing lijken te ontbreken. Voor een aantal projecten is technische assistentie aangevraagd en hoewel het Groeiakkoord hiertoe mogelijkheden biedt, is dit nog niet gerealiseerd.”

Het Cft bracht van 10 tot en met 12 februari een bezoek aan Curaçao en voerde gesprekken met de gouverneur, de minister van Financiën, de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, de Raad van Ministers, de Commissie Financiën van de Staten, de Stichting Overheidsaccountantsbureau, Curaçao Medical Center (CMC), de kustwacht, de Sociaal Economische Raad (SER), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Centrale Bank CBCS.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties