AD | Clift Christiaan weg bij RdK

Onder Christaan werd Guangdong Zhenrong Energy (GZE)  ontmaskerd als partij die technisch (qua kennis en ervaring) noch financieel in staat was het miljardenproject op zich te nemen. | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Clift Christiaan is niet meer als adviseur betrokken bij Refineria di Kòrsou (RdK). Het contract met hem is door de overheids-nv opgezegd.

Naar verluidt zaten interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy en Christiaan niet op één lijn. Errol Cova, (voormalig) vakbondsleider, is nog wel adviseur van de RdK-top.

Christiaan kwam een paar jaar terug in beeld als de opvolger van Werner Wiels, die sinds het kabinet-Asjes (Pueblo Soberano) voorzitter was van het zogeheten Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) ten behoeve van de voortzetting en modernisering van de Isla-raffinaderij.

Met het aantreden van de regering van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) medio 2017 werd diens vertrouweling Christiaan aangesteld als de belangrijkste trekker van het ‘Project Arawak’; de voor Curaçao cruciale zoektocht naar een geschikte nieuwe operator van de Isla en olieterminal bij Bullenbaai. Het MDPT werd opgeheven en er kwam een PMO (Project Management Organisatie), dichter tegen overheids-nv RdK aan, voor in de plaats.

Onder Christaan werd Guangdong Zhenrong Energy (GZE) – waarmee het kabinet-Whiteman op advies van Wiels in 2016 een Memorandum of Understanding (MoU) en kort daarop zelfs een Heads of Agreement (HoA) had getekend – ontmaskerd als partij die technisch (qua kennis en ervaring) noch financieel in staat was het miljardenproject op zich te nemen. Guangdong bleek zelfs niet mee te (willen) werken aan voltooiing van een due diligence.

Onderwijl ging de zoektocht verder en leek alles erop te wijzen dat Curaçao met Motiva Enterprises in de Verenigde Staten, volle dochter van het machtige Saoedische Aramco, als ‘preferred bidder’ en ‘preferred partner’ de ideale overnamekandidaat had gevonden. Totdat Motiva op 31 januari 2019 liet weten zich terug te trekken. Curaçao stond perplex en de vakbonden roerden zich; zij wilden vasthouden aan de huidige exploitant Petróleos de Venezuela (PdVSA).

Er volgden (wilde) acties, blokkades en dreigementen. De vakbonden, met Cova voorop, eisten het vertrek van Christiaan, die inmiddels persoonlijke beveiliging nodig had.

Uiteindelijk kregen de Isla-bonden PWFC en APRI hun zin (van RdK en de ministerraad): de PMO-voorzitter werd aan de kant gezet en gold vanaf dat moment alleen nog als bezoldigd adviseur van RdK, waarbij Christiaan zich niet meer mocht bemoeien met Arawak.

Ook Cova bleef aan als betaald adviseur van de overheids-nv, mede in verband met zijn goede (politieke) contacten met de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | Clift Christiaan weg bij RdK

 1. Zo lang Terror Cova (links lullen en rechts vullen) op de payroll van de Isla staat heb ik geen enkel vertrouwen in de toekomst daar.

  Hij was met zijn politieke partij PLKP (op het kerkhof naast de FOL) verantwoordelijk voor fikse begrotingstekorten en de ondergang van ALM, dat door hem een sociale werkplaats werd voor nietsnutten van PLKP leden en waarmee alles wat PLKP was gratis vloog.

 2. Miljoenen over de balk gegooit en OM doet niets..

 3. ericlapas

  Guangdong Zhenrong Energy (GZE) ontmaskerd als partij die technisch (qua kennis en ervaring) noch financieel in staat was het miljardenproject op zich te nemen. Hoe is dit mogelijk? Whiteman had het laatst nog over dat de Chinezen nog niet afgeschreven moeten worden.

 4. Maar hopelijk frisse lucht

 5. Joep Meloen

  Schreeuwlelijk Cova heeft nog niets gepresteerd.
  Wiels heeft zijn gestolen miljoenen mogen houden
  De raffinaderij is op sterven na dood
  Er is geen beleid ten aanzien van opvolging van PdVSA
  Kortom, het zal wel op sluiting uitdraaien en daarmee passen we prima in het plaatje van andere raffinaderijen in het Caribisch gebied, welke zijn gesloten door mismanagement, fraude, corruptie en vakbonden.
  Gaat weer lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *