AD | ‘Citgo-top woest om Aruba-deal’

‘Citgo raffinaderij Aruba-deal’

‘Snel onderzoek Citgo en Aruba’

Wilemstad/Oranjestad – De Aruba-deal zou bij de ‘niet-Venezolaanse Citgo-top’ tot woede hebben geleid, omdat deze achter hun ruggen om zou zijn beklonken en de financiële positie van de Amerikaanse dochter van PdVSA in gevaar zou brengen.

Dit schrijft Argus, een nieuwswebsite met Londen als thuisbasis en die gespecialiseerd is in petroleumberichtgeving. De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA heeft Citgo ingezet voor de Arubaanse lease omdat het volgens Argus ‘zelf geen kapitaal of kredietruimte heeft om het op eigen kracht te doen’.

,,Het was een volledig Venezolaanse actie en de afspraken en voorwaarden zijn, op z’n zachtst gezegd, ondoorzichtig”, zo citeert het medium een hoge Citgo-functionaris die niet deelnam aan de onderhandelingen.

Argus merkt op dat minister Mike de Meza bekendmaakte dat er sprake was van een deal met Citgo, maar dat in elk geval tot voor kort Citgo zelf noch PdVSA formeel heeft gereageerd op de overeenkomst, die komt in een tijd dat Venezuela door een diepe economische en politieke crisis gaat. Lees verder op Antilliaans Dagblad

Voor PdVSA, ‘dat kampt met geldtekort’, biedt de raffinaderijlocatie van Aruba een andere potentiële logistieke mogelijkheid voor nafta-productie en het mengen van verdunde extra zware, ruwe Orinoco-olie met van elders geïmporteerde lichte ruwe olie. Het mengsel, 16°API Merey, wordt afgezet aan vooral China.

Argus meldt dat de deal zeker nog voor reacties zal zorgen van de Venezolaanse politieke oppositie, die de meerderheid heeft in de nationale assemblee, omdat de overeenkomst is bereikt zonder de vereiste parlementaire goedkeuring.

Een niet nader bij naam aangeduide woordvoerder van de Arubaanse regering vertelt Argus dat het weer opstarten van de fabriek iets minder dan één miljard dollar kost, maar dat niets uit de overeengekomen lease nog kan worden geopenbaard. De woordvoerder wil wel zeggen dat de condities van de deal ‘zeer goed’ zijn voor de economie van Aruba.

De website weet te melden dat de Valero-raffinaderij (die door Aruba wordt overgenomen, red.) 63 opslagtanks telt met een capaciteit van bijna 12 miljoen vaten en dat er twee diepe aanlegdokken zijn die geschikt zijn voor zeer grote olietankers. Het bericht van Argus is van dinsdag 17 mei.
www.argusmedia.com

‘Snel onderzoek Citgo en Aruba’

Zie https://knipselkrant-curacao.com//ad-snel-onderzoek-citgo-en-aruba www.argusmedia.com

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | ‘Citgo-top woest om Aruba-deal’

 1. Ooit gehoord van een strategie ‘Good Cop, Bad Cop’ hanteren? De ‘board’ van Citgo zal procedures vastgelegd hebben met betrekking tot het nemen van beslissingen. Daar heeft iedereen zich aan te houden (Venezolaan of niet). Straffen voor corporate crimes in de VS zijn niet mals. Gezien de geopolitieke situatie t.a.v. Venezuela en omdat Citgo met name op VS markt opereert wordt er op deze manier ‘ruimte’ gecreeerd indien er allerlei vragen t.a.v. maatschappelijk verantwoord ondernemen naar voren komen.

 2. Fred de Haas

  Tjonge, jonge, jonge….
  Dit lijkt mij een vorm van oplichting.

 3. caribbeancynic

  Dit gaat de grootste misser van de Arubaanse regering (eigenlijk Burgemeester en wethouders) worden. Plus Venezolaanse vluchtelingen.
  Ontvlucht Aruba nu het nog kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *