32 C
Willemstad
• vrijdag 24 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Citgo onderpand voor Russische lening aan PdVSA

HomeMediaAD | Citgo onderpand voor Russische lening aan PdVSA
Valero
De voormalige Valero raffinaderij op Aruba

Oranjestad – Venezuela heeft stilletjes PdVSA’s dochteronderneming Citgo Petroleum Corporation in de Verenigde Staten verhypothekeerd aan de Russische oliemaatschappij Rosneft. Dit is een riskante deal voor Aruba.

De regering Eman heeft onlangs een akkoord gesloten met Citgo voor de heropening van de raffinaderij te San Nicolas. Het land staat voor minimaal 300 miljoen dollar garant, zonder dat er een maximum is vastgesteld voor de garantstelling.

PDV Holding Inc, eigendom van het Venezolaanse staatsbedrijf Petroleos de Venezuela SA (PdVSA), is eigenaar van Citgo Holding Inc, dat op zijn beurt eigenaar is van Citgo Petroleum Corporation die drie raffinaderijen en oliepijpleidingen heeft in de Verenigde Staten. De hypotheekovereenkomst brengt met zich mee dat, indien Citgo of PdVSA zijn verplichtingen niet kan nakomen, de Russische staat met oliebedrijf Rosneft mede-eigenaar wordt van strategisch belangrijke raffinaderijen en oliepijpleidingen in Texas, Louisiana en Illinois.

De Citgo Holding is nu voor 49,9 procent met hypotheek bezwaard, voor een lening van 1,5 miljard dollar door Rosneft, ’s werelds grootste olie- en gasproducent. De resterende 50,1 procent geldt volgens persbureau Bloomberg als onderpand voor de langetermijnobligaties die PdVSA zijn huidige houders van binnenkort aflopende obligaties aanbiedt. Gehypothekeerd is onder meer de Lake Charles-raffinaderij van Citgo in Lousiana, de op vijf na grootste olieraffinaderij in de Verenigde Staten. Gezamenlijk verwerken de drie raffinaderijen van Citgo 749.000 vaten olie per dag. Lees verder op Antilliaans Dagblad

Russ Dallen van het Venezuela Opportunity Fund, die onderzoek deed naar de geheime transactie, vestigt er de aandacht op, dat op 30 november jongstleden de financiële reserves van Venezuela met 891 miljoen dollar groeiden, maar dat het bij analisten niet bekend is waar dat geld vandaan komt. Verondersteld wordt, dat het een restbedrag is van de lening van Rosneft. Venezuela was laat met het betalen van bijna drie miljoen dollar aan obligatieschuld in november; de laatste aflossing van 146 miljoen dollar aan houders van langetermijnobligaties werd niet op 17 november voldaan, maar twee weken later, op 30 november en 1 december.

Premier Mike Eman maakte begin 2015 bekend, dat via de Venezolaanse minister van Energie het bericht bij de Arubaanse regering was binnengekomen dat PdVSA de raffinaderij in San Nicolas, die al sinds 2012 gesloten is, zou willen overnemen. De ruwe Venezolaanse olie zou onverkoopbaar zijn als deze niet eerst wordt bewerkt, verdund, en Venezuela zou steeds minder zelf in staat zijn de eigen verdunners te raffineren. Het leasen van een raffinaderij in het buitenland is voor Venezuela een optie om de export van olie te garanderen.

Overeengekomen is, dat de exploitant van de raffinaderij op Aruba, Valero, alle eigendomspercelen, installaties, opstalrechten gebouwen en bedrijfsmiddelen overdraagt aan het Land Aruba. Ook betaalt Valero 14,5 miljoen dollar aan Aruba en wordt daarmee ontheven van de verplichting tot ontmanteling van de raffinaderij en schoonmaak van het zwaar vervuilde gebied. Het land geeft vervolgens de percelen, installaties, raffinaderij en overslagterminal in erfpacht aan de nieuw op te richten rechtspersoon Refineria de Aruba (RdA) die deze de komende 25 jaar verhuurt aan Citgo. De schoonmaakkosten van het terrein waar de olieraffinaderij op staat, komen conform het contract met Citgo voor 100 procent voor rekening van Aruba. Om welk bedrag het hierbij gaat, is niet bekend. Vermoed wordt, dat dit tot in de honderden miljoenen kan oplopen.
De Arubaanse Raad van Advies concludeerde eerder dit jaar dat niet alle financiële consequenties bekend zijn. Nederlandse Kamerleden hebben daarop zorgen geuit over de onbegrensde financiële garantstelling door Aruba en de geopolitieke risico’s. Volgens de regering is de raffinaderij echter goed voor 12,4 tot 15 procent van het bruto binnenlands product en zal deze 3.000 directe en indirecte banen opleveren. Citgo heeft toegezegd de komende jaren tussen de 450 en 650 miljoen dollar te investeren in modernisering van de raffinaderij. De gehypothekeerde oliemaatschappij wil dit geld ophalen bij externe financiers.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties