27 C
Willemstad
• dinsdag 28 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD | Cheque als betaalmiddel zal verdwijnen

HomeMediaAD | Cheque als betaalmiddel zal verdwijnen
verbetering van de efficiëntie van het betalingsverkeer door het bevorderen van elektronische betalingen en het ‘ontmoedigen van het gebruik van cheques’

Willemstad – Het gebruik van cheques als betaalmiddel zal verdwijnen. Dat kan worden opgemaakt uit ‘Daadkrachtig de toekomst in’, zoals het rapport met de toelichting op de begroting en voornemens van 2019 van de Centrale Bank CBCS heet. Het Antilliaans Dagblad heeft dit document.

Over het betalingsverkeer, dat efficiënt, betrouwbaar en toegankelijk voor iedereen moet zijn, schrijft de CBCS dat ‘wij in de afgelopen jaren steeds vaker met elektronische betaalmiddelen betalen’.

,,Als gevolg van nieuwe technologieën is het wereldwijde betalingsverkeer sneller, efficiënter en veiliger geworden, waardoor geld veel soepeler tussen banken heen en weer vloeit.”

In dit kader zet de CBCS zich in voor de verbetering van de efficiëntie van het betalingsverkeer op Curaçao en Sint Maarten onder meer door het bevorderen van elektronische betalingen en daar hoort het ‘ontmoedigen van het gebruik van cheques’ bij.

Technologische voortgang maakt onder andere ook de ontwikkeling van nieuwe betalingsinstrumenten mogelijk. ,,Als gevolg hiervan is er een toenemende druk op de CBCS, als beheerder van het nationale ACH- en RTGS-systeem, om te voldoen aan de (internationale) eisen en verwachtingen van de burger. Hierin beschouwen wij uiteraard de optimalisering van ons huidige betaalsysteem als prioriteit.”

Over wat ACH en RTGS is hieronder meer: de CBCS is eigenaar van, beheert en participeert in het lokale interbancaire betalingssysteem, het National Automated Clearing and Settlement (NACS2)-systeem, dat het giraal geldverkeer in de landen Curaçao en Sint Maarten faciliteert.

Het NACS2-systeem biedt de mogelijkheid voor ‘clearing’ en ‘settlement’ van alle interbancaire transacties van de participanten – in casu de commerciële banken en sinds kort ook niet-financiële instellingen die aan de toelatingseisen voldoen in zowel Nederlands-Antilliaanse guldens als in Amerikaanse dollars op een ‘real time’ (RTGS) basis of via batchbetalingen (ACH).

Het NACS2-systeem faciliteert ook de uitvoering van grensoverschrijdende transacties door de integratie van dit systeem met het Swift-platform (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

,,Om mee te kunnen gaan met de technologische veranderingen op het gebied van betalingsverkeer, zal de CBCS vanuit haar rol als toezichthouder beleid ontwikkelen voor de bevordering van financiële inclusie op het gebied van giraal geldverkeer”, vervolgt de begroting 2019.

Hiervoor zal de Centrale Bank zich richten op het ontwikkelen van regelgeving en het creëren van kaders om het gehele betalingsstelsel van de landen Curaçao en Sint Maarten, inclusief de (nieuwe digitale) betalingsinstrumenten, te structureren, zodat de toegankelijkheid, efficiëntie en betrouwbaarheid van het nationale betalingsstelsel gegarandeerd kan worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

 1. Reminder, ik wist inderdaad niet dat Taco Tara weg is bij de centrale bank.

  Maar opgeruimd staat netjes, deze politieke benoeming had nooit plaats mogen vinden. En zoals gebruikelijk zijn de enige verantwoordelijk voor de belachelijke, nee schandalige, aanstelling van Taco Tara nooit gestraft.

  Nu Ersilia ‘Zus’ de Lanoy nog eruitschoppen. Door payaso Tromp benoemd omdat ze haar nicht is.

  Een nicht die een nicht benoemt ja.

 2. Ay si berdad weg met dat ding. Cheques doet me aan het telegram denken.
  Raar dat het zolang heeft geduurd. Waarom gebruikt men cheques, vroeg mezelf altijd af.

  Nu nog de despedida van de centen.
  Despedida van de chaos rondom de munten:
  Verschillende versies van centen, guldens, 5 centen, 10 centen etc in de omloop. Hoe kan dat nou ? Hoe is dat in godsnaam onstaan ?

  We lopen zooo achter op allerlei gebieden.
  Er is geen daadkracht, geen wil om dingen te beteren.
  Wij hadden zooo ver kunnen zijn.

  Men zegt altijd , maar er is geen geld. Maar je kan jezelf prima zonder geld organiseren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties