AD | Chata: Gezamenlijke inzet nodig

Chata Lions Dive | Jeu Olimpio

Willemstad – De kansen die de verdere ontwikkeling van het toerisme voor Curaçao biedt, moeten omarmd worden door alle 160.000 inwoners van het Land Curaçao. Dat is de boodschap van Chata-voorzitter Miles Mercera voor het jaar 2018.

De Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) luidde gisteren bij Lions Dive and Beach Resort het jaar 2018 feestelijk in. Voorzitter Miles Mercera hield de genodigden de vraag voor wat de Curaçaose gemeenschap gaat doen met de schat aan mogelijkheden die het eiland te bieden heeft.

Hij gaf een opsomming van de unieke kwaliteiten van Curaçao: de cultuur, meertaligheid van de bevolking, prachtige stranden, gevarieerde flora en fauna, en de geografische ligging van het eiland, buiten het bereik van orkanen. ,,Een zegen waar we ons voordeel mee moeten doen”, zegt Mercera. ,,Curaçao heeft zo veel te bieden, mogelijkheden waar andere eilanden alleen maar van kunnen dromen.”

Toerisme op Curaçao is een industrie die jaarlijks 900 miljoen gulden genereert, zo benadrukt Mercera. ,,Elke 44 toeristen die ons eiland bezoeken zijn goed voor een baan in de toerismesector.” De voorzitter van Chata wil de bewoners van het eiland ervan bewust maken, dat zij er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat er meer toeristen naar Curaçao komen, en dat alle 160.000 zielen op het eiland een steentje kunnen bijdragen aan de werkgelegenheid en ontwikkeling van de economie. ,,Curaçao heeft groot potentieel dat alleen ontwikkeld kan worden en tot zijn recht kan komen als de bevolking zich verenigt.”

Mercera dringt er bij de Curaçaose gemeenschap op aan jongere generaties ervan te doordringen hoe uniek en waardevol Curaçao is, en dat het eiland gekoesterd moet worden. Van de overheid vraagt hij zorgvuldig met investeerders om te gaan en prioriteiten te stellen ten behoeve van duurzame ontwikkeling van het toerisme.

,,Laten we samen werken aan de verbetering van Curaçao als toeristisch product”, zegt Mercera, die pleit voor reorganisatie van de Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF) met de aanstelling van een nieuwe ceo, en verbetering van de samenwerking tussen de Curaçao Tourist Board (CTB) en de overheid.

De Chata-voorzitter wil meer aandacht voor het toerisme uit Noord-Amerika, hij pleit voor uitbreiding van de luchtverbindingen met de Verenigde Staten en Canada.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Chata: Gezamenlijke inzet nodig

 1. Joep Meloen

  @ Brian S

  Geloof het niet, de leden mogen dit gestuntel betalen.

  Normaal zou de voorzitter een visie moeten hebben, het beleid en de uitwerking moeten opstellen, dat dan weer aan de leden voorleggen en na goedkeuring gaan uitvoeren.
  Helaas komt Miles niet veel verder dan veel fantasie verhalen over hoe het zou moeten, maar practisch gezien komt er niets uit voort. Vrees dat zijn (en dat van andere werknemers van Chata) grootste probleem is dat hij zelf nooit echt een toerist is geweest. Wellicht ooit backpacker en nu waarschijnlijk alleen maar in dure hotels, die voor hem worden betaald.
  Echter, het zou voor Chata, Curacao en het gehele toerisme op dit eiland goed zijn wanneer degenen die zich ermee bezig houden, ook weten wat het inhoudt om toerist te zijn. En dan geen toerist met tienduizenden euro’s op zak, maar gewoon vader, moeder met wat kinderen of als koppel met een normaal budget.
  Dan zal het snel ophouden met al die hypermoderne trends te volgen, waar geen hond op zit te wachten. Dan gaan we snel terug naar aanbieden wat globaal 90 % van alle toeristen zoekt en niet langer nastreven wat hooguit een paar procent interessant vindt en wat we als eiland toch niet aan kunnen bieden vanwege de mentaliteit van velen op dit eiland.

  Dan zou Miles misschien ook beseffen dat het zijn taak is om sturing te geven aan het geheel. Het is zijn taak om realistische en werkbare initiatieven te ontwikkelen en die vervolgens ten uitvoer te brengen. Sommige zullen lange termijn zijn, andere korte termijn.

  Nu vindt hij het alleen maar interessant om belangrijk te zijn met zijn functie als voorzitter / directeur. Daarmee kun je op recepties komen, bij de politiek langs en werken aan je carriëre. Echter, zo’n poppenkast hebben we hier overal, allemaal figuren die niets te melden hebben, geen ideëen hebben, maar alleen hoge salarissen willen opstrijken en daar geen prestatie tegenover zetten. Anders dan wat wellicht een stagiaire ook kan verzinnen.

  Curacao en Chata zouden er goed aan doen om meetbare prestaties te gaan eisen.

 2. @Joep. Gewoon 1 van de vele nieuwjaarsborrels en hij moest een speech geven omdaarna lekker te kunnen borrelen en wat selfies te maken voor zijn voornamelijk mannelijke followers.

  Ik mag hopen dat Chata geen overheidsgeld krijgt.

 3. Chata

  Portuguese (Brazilian) slang term meaning something along the lines of stubborn or picky. In some cases can be used to say annoying. Usually this can be used as a term of endearment, as playful banter.

 4. Joep Meloen

  Chata leeft nog altijd ergens in de toekomst. Hetgeen Chata echter zou moeten doen is in het heden te blijven en de huidige problemen aan te pakken.

  Dit soort speeches zijn altijd goed voor veel loze kreten en het intrappen van hele gebouwen met open deuren.
  Nimmer, maar dan ook werkelijk nimmer wordt aangegeven hoe het doel bereikt moet worden en hoe realistisch het doel is. Aan het eind van zo’n speech is er dan applaus en ‘Bravo, bravo’, om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag.
  Wil je iets veranderen dan zul je moeten komen met een doordacht plan. Pagina grote advertenties in dagbladen leveren absoluut niets op. Wat dacht men bij deze campagne ? Dat degene die het las ineens zou denken: ‘goh, ik moet mijn mentaliteit veranderen’ ? Keep dreaming zou ik willen zeggen.
  Echter, het geld is weer over balk gedonderd en het resultaat is nul komma nul.
  Zolang we hier niet eens willen praten over de mentaliteit van velen, over het gebrek aan scholing, gebrek aan normen en waarden, hoeven we niet eens over dit soort absurde ideëen te praten.

  Voor hetgeen Chata bereikt zou het goed passen wat minder hoog van de toren te blazen. Ben heel benieuwd wat Chata vorig jaar heeft bijgedragen aan het toerisme.
  Helaas wordt Chata momenteel gerund door iemand die nogal verliefd op zichzelf is. Zou hem dan ook willen adviseren om een Instagram pagina te openen, waar hij al zijn selfies op kwijt kan.
  Chata is, net zoals zoveel andere instellingen, een volstrekt stuurloos gebeuren. Een organisatie welke absoluut niets voor elkaar krijgt.

 5. Hij gaf een opsomming van de unieke kwaliteiten van Curaçao: de cultuur, meertaligheid van de bevolking, prachtige stranden, gevarieerde flora en fauna, en de geografische ligging van het eiland, buiten het bereik van orkanen.

  Ik denk dat deze clown Miles maar wat anders moet gaan zoeken.
  Curacao heeft geen grote mooie stranden waar geen koraal en rotsen op de bodem liggen. Flora en Fauna is zeer klein, helaas is de cultuur niet echt iets waarvoor de tourist komt. Ze zijn de bevolking als brutaal en mensen die het Eigen eiland smerig maken met Rommel overal. En de isla met haar gif is ook niet echt een verkooppunt voor toerisme.

 6. Een groot deel van de bevolking interesseert het geen bal of er toeristen komen of niet, men ziet de samenhang tussen wat meer welvaart en het produkt toerisme absoluut niet. Het spreekt niet aan. Afgezien van dat, samenwerken staat hier ook niet op een hoog niveau.

 7. Grote woorden, beter klein beginnen. Rommel opruimen , autowrakken wegdoen. Etenbakjes, flessen en papiertjes niet uit de auto gooien. Vuil en puin storten op de plek die daarvoor bedoeld is. Dierkadavers snel opruimen.
  Strandjes schoonmaken en vuilnisbakken legen.
  Klein beginnen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *