33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...
- Advertisement -spot_img

AD | Cft nog altijd ontevreden

HomeMediaAD | Cft nog altijd ontevreden
Kenneth Gijsbertha | Jeu Olimpio

Willemstad – Curaçao heeft het College financieel toezicht (Cft) nog niet kunnen overtuigen dat het wel goed komt met de uitvoering van de begroting 2018; en krijgt van Cft tot 9 oktober om haar huiswerk over te doen.

En opnieuw dreigt de toezichthouder met een bericht aan de Rijksministerraad (RMR), waarvan de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) voorzitter is, plus eventueel het advies tot het geven van een ‘aanwijzing’ aan de regering in Fòrti.

Dit blijkt uit de antwoordbrief van 25 september van Cft-voorzitter Raymond Gradus, die naar verwachting later vandaag wordt gepubliceerd op de website van het College maar sinds gisteren al in handen is van de redactie van het Antilliaans Dagblad. De brief is dit keer niet alleen gericht aan minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), maar conform procedure – en om de ernst kracht bij te zetten – ook aan Statenvoorzitter William Millerson (PAR).
Minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft een voorgenomen reis naar New York, waar hij de overige premiers van het Koninkrijk zou ontmoeten tijdens een vergadering van de Verenigde Naties (VN) mede om deze ‘prioriteit’ afgezegd. De inhoud van de Cft-brief is dan ook pittig.

Op vrijwel álle punten vindt het Cft dat wat Gijsbertha eerder deze maand, op 12 september, presenteerde onvoldoende is. Eerder adviseerde het College een begrotingswijziging waarin voor 82 miljoen gulden wordt ‘omgebogen’ (aan bezuinigingen en meeropbrengsten) om de lopende begroting alsnog sluitend te krijgen.

De minister betoogde twee weken terug dat een aanpassing van de begroting niet nodig was, dat de begroting nog wel realistisch was en dacht het Cft voldoende ‘comfort’ te hebben gegeven met nadere informatie en acties. Op twee punten na – 2,6 miljoen aan vooruitbetaald dividend van UTS dit jaar en de extra korting met 5 procent op de materiële budgetten voor 11 miljoen – is het in de ogen van Cft te weinig en resteert een verwacht tekort van 68,4 miljoen.

Vandaar de volgende ‘aanbeveling’ (sommigen menen ‘opdracht’): ,,Presenteer aanvullende dan wel alternatieve maatregelen die leiden tot ten minste 68,4 miljoen aan extra opbrengsten of lastenverlagingen.” Hiervoor moet een begrotingswijziging gemaakt worden, die uiterlijk 9 oktober aanstaande moet worden ingediend.

,,Het Cft stelt vast dat een groot deel van de geconstateerde onzekerheden in de huidige begroting blijft bestaan.” Hiermee blijft het College van mening dat de huidige begroting ‘niet voldoet aan de normen’ die beschreven staan in de Rijkswet financieel toezicht (Rft).

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. De Nederlandse belastingbetaler mag het Cft dankbaar zijn! Anders hadden we weer over 4 jaar de portemonnee kunnen trekken!
  Oooh en eigenlijk ook de bevolking van Curacao, immers is het elke keer hun belastingcenten die verkeerd worden uitgegeven. Ik vermoed dat PIN de partij van Camila-Romer is, enfin al die salarissen moeten ergens vandaan komen. Dan maar geen Ziekenhuis! Mooie keuzen aldaar.
  Straks heeft gaat het Pensioenfonds ooknog het schip in met aandelen van dat nieuwe ziekenhuis, ik hoop dat het Cft deze zaak scherp in de gaten houdt.

 2. We leren nooit op het eiland. Miljoenen worden uitgegeven aan persoonsbeveiliging ‘oude ministers ed’ subjecten als Schotte etc etc
  Er zitten mensen op plekken die beter af zouden zijn postzegels te blijven plakken, sorry to say teveel ambtenaren die niets presteren, lees belastingdienst o.a. Statenleden die voor hun domme nix overbetaald worden, reizen, daggeld etc. Een godsgeklaagd schandaal.
  En zo sukkelen verder van incident naar incident.

 3. Brian S, als het maar bij dat PIN vriendje was gebleven.

  Bureau Telecom, met het duurste salarishuis van alle overheidsentiteiten, wordt door PIN (lees: Suzy Romer en Alvin Daal) gebruikt om elders uitgekotste luie nietsnutten, vaak te dom om hun eigen naam juist te schrijven, aan een riant betaalde positie te helpen.

  Maar Kennedy Ruggenaath zag dat het goed was. Alles om de coalitie in stand te houden.

  Waar zagen we dat eerder? Juist, bij het laffe wijf Alexandra Rosaria.

 4. Vandaar de volgende ‘aanbeveling’ (sommigen menen ‘opdracht’): ,,Presenteer aanvullende dan wel alternatieve maatregelen die leiden tot ten minste 68,4 miljoen aan extra opbrengsten of lastenverlagingen.”

  En dit is inclusief of exclusief de 12000 per maand voor een 24 urige werkweek voor een PIN vriendje die tot waarnemend hoofd Communicatie is aangesteld.

 5. Er moeten miljoenen bezuinigd worden, maar desondanks sturen we het wandelend strafblad Jacintha Constantia, vorige maand nog veroordeeld tot een paar jaar cel (!), deze maand doodleuk op peperdure snoepreis naar het infantiele Parlatino, Charles ‘Korupshon’ Cooper mocht ook mee om zijn zakken te vullen.

  Besef van de noodzaak tot bezuiningen is net als integriteit ver te zoeken bij onze regering en parlement.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties