29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

AD | Cft: 81,5 Miljoen aan tegenvallers

HomeMediaAD | Cft: 81,5 Miljoen aan tegenvallers
CFT | Persbureau Curacao

Willemstad – Volgens de jongste aangepaste eindejaarsprognose sluit het Land Curaçao het begrotingsjaar 2018 met 81,5 miljoen gulden aan tegenvallers.

Er zijn zowel tegenvallers qua belastingopbrengsten, tegenvallers wat betreft andere baten, waaronder dividenden van overheids-nv’s, als tegenvaller als gevolge van extra overheidsuitgaven. Bij elkaar gaat het om het aanzienlijke bedrag van 81,5 miljoen, zo becijfert het College financieel toezicht (Cft) in een brief aan het kabinet en de Staten.

De tegenvaller bij de belastingen bedraagt – nota bene ná meevallers – 38,4 miljoen. De tegenvaller in verband met achtergebleven andere baten, zoals dividenden, komt uit op 15,1 miljoen. En met meer uitgaven dan begroot is de tegenvaller 28 miljoen.

Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën wijt deze tegenvallers voornamelijk aan de economische krimp, die onder meer zichtbaar wordt in een tegenvaller bij de loonbelasting: 39,4 miljoen minder. Daarnaast worden tegenvallers in de begrote opbrengsten uit het compliance-traject, bedoeld om de inkomsten uit belastingen juist op te schroeven, genoemd.

De bewindsman heeft verder aangegeven dat een meevaller is gerealiseerd van 13,6 miljoen inzake navordering invoerrechten en omzetbelasting. Dit bedrag is hierboven verwerkt, maar dan nóg blijft er per saldo sprake van een belastingtegenvaller.

Het Cft voorziet dat de tegenvaller van 15,1 miljoen wat betreft niet-belastingopbrengsten ‘mogelijk nog groter zou kunnen zijn’. Gijsbertha heeft aangegeven voor de volgende entiteiten dividenden te verwachten: de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 12,9 miljoen; Refineria di Kòrsou (RdK) 9 miljoen; en Curaçao Airport Holding (CAH) 2 miljoen.

Op basis van de meerjarige opgenomen dividendbaten van 35,8 miljoen betekent dit een tegenvaller van 11,9 miljoen, berekent Cft. ,,Daarbij dient opgemerkt te worden dat de overname van Insel Air nog niet is afgerond en dat de dividenduitkering van CAH nog niet is gerealiseerd.”

Met de tegenvaller van 11,9 miljoen is al wel rekening gehouden in bovengenoemde getallen. Maar deze tegenvaller ‘is pas in beeld gekomen na uitdrukkelijk verzoek van het Cft’, meldt collegevoorzitter Raymond Gradus in de brief gericht aan minister Gijsbertha en Statenvoorzitter William Milllerson (PAR).

,,Hieruit wordt opgemaakt dat er onvoldoende aandacht is voor het volgen van de resultaten van de overheidsvennootschappen en de daaraan gerelateerde opbrengsten in de begroting. Dit onderstreept nogmaals het belang van de ontwikkeling van een beheerstructuur voor overheidsentiteiten en de vaststelling van een structureel dividendbeleid, waar het Cft om heeft gevraagd.”

Daarnaast heeft Gijsbertha extra uitgaven gemeld van 28 miljoen, waarvan 16,4 miljoen betrekking heeft op ‘ongeoorloofde c.q. ongeregistreerde verplichtingen’. Het betreft hier onder meer openstaande facturen van voorgaande jaren en te laag opgenomen landsbijdragen van diverse instituties zoals de Kustwacht Caribisch Gebied en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Dit bevestigt volgens Cft ‘het beeld dat de interne beheersing en controle onvoldoende op orde zijn en dat tegenvallers zowel in de baten als bij de lasten niet tijdig worden gesignaleerd’. Bijsturing gebeurt daardoor te laat, onvoldoende of blijft uit. ,,Ingrijpende verbeteringen in het financieel beheer zijn nodig om deze trend te doorbreken”, stelt het college met nadruk.

Al met al staat hiermee de teller voor wat betreft het aangepaste resultaat voor 2018 op een tekort van 39,1 miljoen, terwijl er ten behoeve van de compensatie van het tekort over 2017 van 116,8 miljoen gerekend was met een begroot overschot van 42,4 miljoen. Bij elkaar opgeteld komt het totale tekort van beide jaren voorlopig uit op 155,9 miljoen, zoals het Antilliaans Dagblad gisteren berichtte.

Bron: Antilliaans Dagblad

15 reacties

 1. Logisch dat belastingonkomsten tegenvallen., meer mensen verlaten het eiland, en voor de overige hardwerkenden die sinds 1 jaar vooruit moeten betalen redden dat niet gemakkelijk, kortom je wordt aan alle kanten uitgeknepen. Zo dat houdt in dat velen zich ernstig gaan beraden over de zeer nabije toekomst, zo ook ondergetekende.

 2. @ Hoedanook Beter Nijdam aanstellen als ‘Minister’.

  Maak er maar koning van want die Nijdam heeft aan de Belastingdienst een paleis op Mahaai overgehouden.

  Wat kun je eraan doen niks toch.

 3. Dat krijg je als je een ‘magazijnmeester’ als verantwoordelijke voor de staatskas stelt. Net als de oppas verantwoordelijk maken voor de huishouding (zonder te controleren).

  Beter Nijdam aanstellen als ‘Minister’.

 4. Eur 75.000 per week ? En nog eens 10% van wat hij binnenhaalt ?
  Geloof ik niet. Fake news.
  Als het zo is dan moet degene die hem in dienst heeft genomen ter verantwoording worden geroepen. Lijkt wel doña nadie wiels met haar vriendin Tonkes.

  Fake news, faaaaake news. Noticia falso, noticiaaaaaa falso.

 5. @Frank: ik hoorde uit zéér betrouwbare bron dat het salaris EURO 75.000,- per week is en 10% van wat hij binnenharkt. Echt waar.
  En mijn vader zit bij de brandweer.

 6. @Frank. Wat denk je zelf? 75000 per maand? Geloof je het zelf? Misschien bedoel je 7500 per maand? Inderdaad met namen komen ipv van “ik hoorde dat….”

 7. @Frank. Net als Brian S, graag naam van die persoon bij de belastingdienst geven. Ik neem aan dat je het hoorde van een legitieme bron en dat het geen ballonetje in de lucht is die je vastgepakt heb.

 8. Hoorde dat er bij de belastingdienst een macamba is neergezet die 75,000 per maand verdient om belastingen binnen te halen.

  Hij is al 2 jaar bezig maar volgens mij kost hij meer dan hij binnenhaalt.

 9. Dan kunnen we beter bezuinigen op die snoepreisjes van Statenleden en Ministers en aanhang.
  Ik neem aan dat GS geen salaris meer vangt in de gevangenis?
  Ruim het ambtenarenapparaat op! Geen nietsnutten zoals de Menki Rojers op de payroll! en Laat Pin Boy Isenia maar 40 uur werken voor zijn schandalige salaris voor nu maar 20 uur.

 10. En AlKLM Walle snoepreist gewoon door.

  Dit jaar ook weer acht Statenleden naar de verkeersbeurs in Nederland, dansleraar Stephen Walroud?

  De luie nietsnut Menki Rojer en het criminele viswijf van Boca Sami Jacinta Constantia naar een klimaatconferentie in Suriname?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties