29 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

AD | Ceo Ctex op non-actief gesteld

HomeMediaAD | Ceo Ctex op non-actief gesteld

De Lima wist al een jaar van nepbrieven

Ceo Ctex Anthony de Lima op non-actief gesteld
Ceo Ctex Anthony de Lima op non-actief gesteld

Willemstad – Ctex-ceo Anthony de Lima is met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. Dat is gisteren door de ‘general board’ van Curaçao Technology Exchange nv (Ctex) besloten, nadat het datacenter afgelopen week ernstig in verlegenheid is gebracht door aantoonbare vervalsingen in het businessplan.

De Lima mag gedurende twee maanden niet meer op zijn werkplek verschijnen. In de tussentijd willen de toezichthoudende leden van Ctex onderzoek doen naar de nagemaakte intentieverklaringen van zes grote internationale bedrijven en wie hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden.

Morgen is het een week geleden dat het Antilliaans Dagblad na grondig onderzoek op gedetailleerde en onderbouwde wijze onthulde dat deze letters of intent (LOI’s) van American Express, Visa, Sony, DHL, Citi en Banco Santander niet echt zijn.

Daarmee zijn aandeelhouders, banken en leveranciers – maar ook klanten en eigen personeel – bewust op het verkeerde been gezet. Dinsdag al werd De Lima door zijn superieuren met klem verzocht hen van bewijzen van het tegendeel te voorzien.

De ‘general board’ bestaat uit vertegenwoordigers van de aandeelhouders; drie van UTS, twee van Girobank en De Lima zelf die ‘chairman’ is. Die vergadering werd een dag verdaagd, waarop de ceo op woensdag om uitstel verzocht en extra tijd. Maar gisteren viel dan de beslissing om De Lima tijdelijk aan de kant te zetten. Geen schorsing, maar op non-actiefstelling.

Na de onthulling verklaarde De Lima – die ceo van de ‘executive board’ is en tevens voorzitter van de ‘general board’ – dat niet hij maar ‘anderen’ belast waren met de LOI’s, zonder aan te geven wie; ook stelde hij dat een onafhankelijk accountantskantoor het businessplan had beoordeeld.

Dat bleek PwC, maar dit kantoor stelt in meer algemene zin dat dit soort informatie als LOI’s bij de beoordeling niet wordt nagetrokken. De Lima wist al minstens ruim een jaar van de nepbrieven.

Hij verloor als Ctex-directie in twee instanties een rechtszaak – personeel mocht van hem de zes buitenlandse bedrijven niet benaderen voor een contract met Ctex – maar heeft de financiële stakeholders nooit geïnformeerd.

Intussen hebben ook de banken van zich laten horen; ook zij willen tekst en uitleg. In verband hiermee is voor vandaag een spoedvergadering bijeengeroepen.

Er is een veelheid aan financiële instellingen betrokken, zoals Girobank (zowel als aandeelhouder als als kredietverstrekker), Maduro & Curiel’s Bank, Orco Bank, Postspaarbank PSB, Aruba Bank, Ontwikkelingsbank Obna, Algemeen Pensioenfonds Curaçao APC en de Aruban Investment AIB Bank als arrangeur van de financiering.

Ctex wordt nu geleid door Randell Hato en Mihaila Hansen, beiden van de financiële top van meerderheidsaandeelhouder UTS. Zij maken sinds enkele maanden deel uit van de ‘executive board’ van Ctex.

Bron: Antilliaans Dagblad

 

1 reactie

  1. Complimenten voor het AD voor dit uitmuntende staaltje journalistiek onderzoek. Misschien kunnen ze het onderzoek uitbreiden naar wat financierder Eric Garcia aan Ctex verdiend heeft, want geen enkele weldenkende bankier zou geld hebben gestoken in het kansloze Ctex project.

    En laat het AD ook eens onderzoek naar de wantoestanden op Hato, waar zo las ik juist Gerrit Schotte zonder enige controle wapens het land in kan brengen.

    Als eergisteren iemand in het kader van de Basta Awor actie veroordeeld is tot 18 maanden cel wegens wapenbezit, dan is hij nu ook aan de beurt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties