32.1 C
Willemstad
• maandag 7 oktober 2024

Extra | Journaal 4 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, October 3, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Cel voor Van Kwartel

HomeLandenCuraçaoAD | Cel voor Van Kwartel
‘Omkoopschandaal van deze omvang schaadt imago Land Curaçao’

Willemstad – Voormalig directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Roderick van Kwartel, is gisteren in de Lacerta-zaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden.

Het gerecht acht bewezen dat Van Kwartel zich schuldig heeft gemaakt aan het vragen van steekpenningen in het traject voor een zoektocht naar een nieuwe strategische partner voor de Isla-raffinaderij.

Voormalig consultant voor RdK, Ashley Isidora, en voormalig RdK-werknemers Gilbert Gregory Cijntje en Michèle Mario Kinburn, zijn in deze zelfde zaak elk veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden. De vier mannen hebben zich – zo bracht de rechter gisteren naar voren – schuldig gemaakt aan het vragen van minstens vijf miljoen dollar aan steekpenningen aan het bedrijf Count/AOT, dat meedeed in het aanbestedingstraject voor een nieuwe strategische partner voor de raffinaderij.

,,De vier verdachten hebben daartoe, buiten het officiële aanbestedingsteam om, verschillende privé-ontmoetingen georganiseerd met de vertegenwoordigers van dit bedrijf, die zij geheim hebben gehouden voor RdK”, aldus het Gerecht in Eerste Aanleg.

Hiermee hebben de vier verdachten – Van Kwartel, Isidora, Cijntje en Kinburn – volgens het gerecht misbruik gemaakt van de hoge posities die twee van hen binnen RdK innamen, ‘enkel en alleen om hun eigen financiële belangen te dienen’. ,,Een omkopingsschandaal van deze omvang schaadt het imago van het Land Curaçao, waardoor toekomstige investeerders kunnen worden afgeschrikt.”

Tegen Van Kwartel was door de officier van justitie een gevangenisstraf van vijf jaar geëist en tegen de drie andere verdachten een gevangenisstraf van vier jaar. Uiteindelijk heeft het gerecht besloten de straf te matigen, onder meer vanwege de gevolgen die deze zaak voor de verdachten heeft en het feit dat de steekpenningen uiteindelijk niet zijn uitbetaald. Door de verdachten is ter terechtzitting aangevoerd dat zij onschuldig waren aan omkoping en dat zij juist de vertegenwoordiger van Count/AOT op Curaçao wilden ontmaskeren, dan wel zijn betrouwbaarheid wilden onderzoeken.

Eén van de verdachten heeft zelfs aangevoerd dat hij niet op de hoogte was van het ontmaskeringsplan. In het vonnis geeft het gerecht aan geen geloof te hechten aan deze verklaringen van de verdachten. ,,Niet alleen heeft men dit ontmaskeringsplan op geen enkel moment besproken binnen RdK – hetgeen zeer voor de hand had gelegen – ook is RdK na afloop onjuist en onvolledig geïnformeerd”, zo stelt de rechter.

Ook in de correspondentie tussen de verdachten blijkt volgens het gerecht niet dat ‘hun handelen plaatsvond in het kader van een dergelijk plan’. ,,Het gerecht vindt daarom deze uitleg van de gebeurtenissen volstrekt ongeloofwaardig en concludeert dat het voorstel dat de verdachten op 23 augustus 2018 hebben gedaan geen onderdeel vormt van enig ontmaskeringsplan, maar gaat over wat er in dat voorstel letterlijk staat vermeld, namelijk het vragen om miljoenen dollars aan steekpenningen, in ruil voor het krijgen van een overeenkomst tussen RdK en Count/AOT.”

Van Kwartel en Isidora werden beiden op 24 juni 2019 opgepakt; de andere twee verdachten drie dagen later. Bijna een maand later werden ze onder strikte voorwaarden vrijgelaten. Zo moesten ze bijvoorbeeld hun paspoorten inleveren en beschikbaar blijven voor justitie.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. ….”3 Jaar is een veel te lage straf voor dit soort, maatschappij onwrichtende, criminelen als Van Kwartel, en beunhaas consultant Isidora etc “….

    Aangezien het parlement + regering uitpuilen van figuren die goud garen spinnen bij dit soort criminele activiteiten, zal er niet gauw voor wetten gekozen worden die hun eigen corruptie zwaarder zal gaan bestraffen!

    In troebel water is het goed vissen, en troebel zullen ze ( regering + parlement + staatsNVdirecteuren + sponsoren) de politieke arena houden!

  2. Hij had een salaris waar de meeste mensen nog niets eens van durven te dromen, maar………………het was weer niet genoeg, hij moest nog meer geld hebben. En dat is de rode draad in het leven van veel bestuurders op dit eiland, ze hebben nooit genoeg, ze moeten altijd meer hebben en ze zullen er alles voor doen om dat ook te krijgen. Ze deinzen er niet voor terug om te stelen, te frauderen of om het af te persen van anderen. Onderwijl blijven ze maar zo hard mogelijk schreeuwen dat ze het zo goed voor hebben met de medebewoners van het eiland.
    De realiteit is echter dat ze alleen aan zichzelf denken, ze geven niets om de medemens, het liefste zouden ze die nog laten verhongeren wanneer zij het geld van hen ook nog in de achterzak kunnen steken.

    3 Jaar is een veel te lage straf voor dit soort, maatschappij onwrichtende, criminele activiteiten. Op fraude, corruptie etc door bestuurders zou een minimum van 15 jaar cel moeten staan, plus terugbetalen van het gestolen geld en nog eens een boete ter waarde van hetzelfde bedrag.
    Voor gevallen waar nog geen geld is ontvangen, zoals hier dus, geldt dan alleen de boete.
    Verder uiteraard geen recht op een uitkering en definitief verlies van passief en actief kiesrecht.

    Dit soort maatregelen zouden vrij snel een einde maken aan de immense fraude en corruptie op ons eiland. Maar ja, dat gaat natuurlijk niet gebeuren, want dezelfde fraudeurs mogen ook de straffen bepalen voor dit soort criminaliteit, velen zitten in het parlement.

  3. Ze zeggen, vrouwen justitia is blind maar ik denk eerder onvoorstelbaar. Er zijn ooit voorwaardelijke straffen voor moord uitgedeeld dus deze straffen staan niet in verhouding met een zogenaamde poging tot omkoping. Moet wel zeggen dat het verhaal over een ontmaskeringsplan als een schuldbekentenis klinkt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties