AD | CBCS sluit Giro na bankrun

ca. 90% rekeninghouders tot 10.000 gulden gegarandeerd

Om het publiek en de klanten van Girobank te informeren zal de CBCS vanochtend om 10.00 uur een persconferentie houden ‘voor verdere toelichting’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Girobank, sinds eind 2013 onder de werking van de noodregeling en daarmee onder beheer van de Centrale Bank CBCS, is gisteren dichtgegaan. Voorlopig tijdelijk, om orde op zaken te stellen en de rust te doen terugkeren.

 

De CBCS deelde gisteravond mee dat iedere klant van Girobank tot een maximumbedrag van 10.000 gulden over zijn tegoeden zal kunnen beschikken. Daarmee zou volgens de CBCS meer dan 90 procent van de rekeninghouders over hun volledige tegoed kunnen beschikken. ,,Dit is conform de internationale depositogarantiestandaarden”, aldus de Centrale Bank in een persbericht.

Het was gisteravond iets voor 20.00 uur de eerste mededeling aan het publiek, waar de schrik er goed in zat. Er was gisteren sprake van paniek en een bankrun, bevestigt een ingewijde tegenover het Antilliaans Dagblad. Het is voor het eerst dat dit gebeurt op Curaçao.

Loketten van de verschillende filialen gingen dicht, waarbij rekeninghouders hun geld niet konden opnemen, en ook het internetbankingsysteem werd uit de lucht gehaald. Betaalkaarten in winkels en bij geldautomaten deden het niet meer. Dit had grote consternatie tot gevolg en vooral onzekerheid, omdat er gedurende de dag op geen enkele manier werd gecommuniceerd door Giro en/of door CBCS.

De redactie van deze krant werd door verschillende verontruste personen benaderd.

Om het publiek en de klanten van Girobank te informeren zal de CBCS vanochtend om 10.00 uur een persconferentie houden ‘voor verdere toelichting’. De Centrale Bank heeft gisteren ‘vanwege de ontstane onrust’ met betrekking tot Giro de operaties van deze bank ‘bevroren’, zo wordt gemeld in een officiële verklaring.

,,Dit houdt in dat op dit moment geen transacties met of via de Girobank kunnen plaatsvinden. Reden hiervoor is dat de Girobank technisch niet in staat is de toename aan opnames te verwerken en deze opnames onredelijke druk zetten op de liquiditeiten van Giro”, aldus de verklaring. ,,Deze maatregel is genomen in het belang van de rekeninghouders.”

Wat het Antilliaans Dagblad onbevestigd heeft kunnen achterhalen is dat Girobank eerder een schrijven zou hebben gestuurd aan de andere commerciële banken waarin Giro heeft laten weten niet meer deel te nemen aan de zogeheten ‘clearing’. Dat wil zeggen dat cheques die worden getrokken op Giro niet meer zullen worden erkend. Giro-cheques werden dus niet meer uitbetaald. Andere banken gaven dit ook te kennen aan klanten met cheques van Giro.

Vorige week moest de Landsontvanger van de Girorekening naar verluidt een bedrag van 9 miljoen gulden overmaken naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB), maar dit kon niet doorgaan omdat de bank over onvoldoende liquiditeiten beschikt. En zo ging het een en ander als een lopend vuurtje rond.

Onder meer vernam deze krant dat brandstofleverancier overheids-nv Curoil een mededeling naar de diverse private pomphouders zou hebben gestuurd met het verzoek om hun betaling niet meer via de bankrekening van Curoil bij Giro te laten lopen, maar bij andere commerciële banken. Mede daardoor kwam Giro met nog meer cashtekort te zitten.

Tegelijkertijd was er dus juist een extra grote vraag aan liquiditeiten, wat de Giro niet aankon en door de CBCS is besloten tot in principe tijdelijke bevriezing.

Geen verzoek tot faillissement

Uit welingelichte bronnen heeft deze krant vernomen dat géén sprake is van een verzoek tot faillissement van de bank, die grotendeels in handen is van de Amerikaanse IIG Capital Group (die echter niet bijstort), het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en voor een zeer kleine minderheid het Land Curaçao.

Behalve een depositogarantie is het in dit soort situaties doorgaans erg belangrijk dat er een stevig en geloofwaardig plan wordt gepresenteerd om de bank van omvallen te redden.

Ook het management, belast met de uitvoering, en de CBCS, belast met het toezicht, dient het vertrouwen te genieten. Eerder kregen rekeninghouders op Bonaire, in verband met de opheffing en afwikkeling van de bank op Bonaire, alles terugbetaald.

Girobank kampt met een negatief eigen vermogen en staat in verband hiermee voor 270 tot 300 miljoen bij de Centrale Bank in het krijt. Giro geldt niet als een zogeheten systeembank, maar toch zijn effecten voor de bancaire sector niet uit te sluiten en zelfs aannemelijk.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Dit is de link naar de rol van de Maltese bank bij Girobank, beschreven door The Malta Times. De rechtszaken in New York van Girobank onder curatele tegen meerderheidsaandeelhouders David Hu en Martin Silver is hier te volgen:

http://iapps.courts.state.ny.us/iscroll/SQLData.jsp

Het nummer is 655968-2018

Met name in nrs 41, 45 en 49 worden de rollen van Girobank bestuursleden Eric Garcia, Stephen Capella en manager Neysa Isenia-Schoop nader belicht.

Lees hier de vonnisen tegen Girobank directeur Eric Garcia (CEO).

Lees hier het vonnis tegen Girobank CFO Stephen Capella

Lees hier meer over de rollen van Girobank’s voormalige Raad van Commissarissen Anthony Cijntje, Willem van Bokhorst, Philip Martis, Dieudonné van der Veen en Ivan de Windt en UBO’s David Hu en Martin Silver (in New York, Verenigde Staten) en Girobank accountant Ernst & Young Accountants.

De transacties en ‘gefabriceerde leningen’ waar de aangifte betrekking op heeft, vonden naar het zich laat aanzien begin 2013 plaats; ongeveer in de periode maart tot mei 2013. De jaarrekening 2012 van de Girobank kreeg op 23 april 2013 nog een goedkeurende verklaring van accountant Erick Statius van Eps van Ernst & Young Accountants op Curaçao.

Lees hier het Girobank dossier dat de KKC ten behoeve van haar trouwe lezers bijhoudt.

26 Reacties op “AD | CBCS sluit Giro na bankrun

 1. Laat vakmensen invliegen met kennis en kunde die schijt hebben aan “onze cultuur”……

  Zoals André Delger, Bob Traa, Oscar Derby, Gilles Filiatrault, Gersji Rodrigues Pereira en Hans Kedzierski ?

 2. ……”Laat vakmensen invliegen met kennis en kunde die schijt hebben aan “onze cultuur”……

  Onze “jij ons niets te vertellen hebben “cultuur als je te slim ,kritisch of uitheems bent. ?

 3. Curacao revisited

  “Neem de zaak over, stuur bestuurders zonder binding met de eilanden”
  Dit lijkt inderdaad nog de beste optie. Laat vakmensen invliegen met kennis en kunde die schijt hebben aan “onze cultuur” die vooral bestaat uit zelfverrijking, anderen de schuld geven en iedere vorm van verantwoording te ontwijken

 4. Joep: ik las dat het pensioenfonds APC alleen al 80 miljoen heeft uitstaan bij Girobank. Ennia, de pensioenverzekeraar van Girobank, wellicht ook enorme bedragen.

  Het is te zot voor woorden dat de criminele bankiers Eric Garcia en Stephen Capella toezichthouders bij het Sehos konden worden en Neysa Isenia, door de Centrale bank niet integer en niet geschikt voor een directiefunctie bevonden, weer directeur kon worden bij Aqualecta.

  De huidige finance manager van Girobank, Dennis Dambruck deugt ook voor geen meter en zal in het troebele water waarin Girobank verkeert ongetwijfeld voor zichzelf zeer goed gevist hebben. Dennis Dambruck was ook benoemd in een toezichtsfunctie (en heeft die nog steeds!) bij de universiteit waar hij Miguel Goede ontsloeg. Dat ontslag werd door de rechter teruggedraaid en heeft de universiteit miljoenen gekost.

 5. ….”Maar hoe dan ook, deze bestuurders moet keihard worden aangepakt”….

  @JM :Er is een beginnetje gemaakt met het baanbrekende vonnis inzake het BZV fonds van het plunder trio Yarzargaray – Abdallah – Jourdain die de schade moeten terugbetalen van hun wanbeleid en oplichting.

  Dit is slechts het metaforische topje van de ijsberg en zal in elk bestuur bij Curaçaosche overheidsinstellingen dergelijke BZV Yarzargaray – Abdallah – Jourdain achtige wanbestuur en oplichtingstaferelen te onderkennen zijn.

 6. @ Peter L,

  Deze centrale bank heeft helemaal geen middelen om dit soort verzinsels te financieren.
  Hoorde vandaag op de radio dat de Girobank alleen al bij de centrale bank al 200 tot 300 miljoen NAF schuld heeft. Daarnaast hebben ze nog de nodige miljoenen uitstaan in hypotheken bij andere banken, dus ga er maar gewoon vanuit dat de Girobank niet een klein beetje failliet is, maar compleet failliet.
  De overheid bankiert echter ook bij de Girobank, dus ook dat geld is weg en dat houdt in dat de overheid (lees: de belastingbetaler) ook ettelijke miljoenen kwijt is, welke weer opnieuw zullen moeten worden betaald. Of dacht iemand soms dat de overheid over het hart gaat strijken en die miljoenen laat voor wat ze zijn ?

  De centrale bank zou middelen hebben wanneer men de beschikking zou hebben over:
  1. de mogelijkheid om geld bij te drukken, maar dat heeft de centrale bank dus niet.
  2. de mogelijkheid om de rente snel aan te passen. Dat zouden ze wel kunnen doen, maar daarmee stort de hele economie zeer zeker direct mee op een hoop.
  3. de mogelijkheid om de Girobank weer snel liquide te maken. Zelfs wanneer ze dit zouden kunnen doen dan heeft dat nog geen zin omdat de Girobank zoveel ‘toxic’ assets op de balans heeft staan, die werkelijk met de beste wil ter wereld niet rendabel gemaakt kunnen worden. Alleen volledig afschrijven is een optie.
  En dat laatste is voor sommige investeerders wel weer interessant !

  Het gebouw in Rooi Catootje staat voor een immens bedrag op de balans bij Girobank, kan geheel worden afgeschreven en dan biedt dat mogelijkheden om er nog iets mee te doen.
  Plaza hotel staat nog voor vele miljoenen dollars op de balans. Het pand is echter geen rooie rotcent waard. Ik vermoed dat er wel liefhebbers zijn om het pand voor 1 NAF over te nemen, daarna vele miljoenen te investeren en het weer rendabel te maken.
  Hotel Otrabanda is een zelfde laken een pak en zo zijn er nog veel meer panden, welke ineens weer tegen marktconforme prijzen op de markt zullen komen. Daar kan Curacao dan weer voordeel uit gaan halen.

  Maar hoe dan ook, deze bestuurders moet keihard worden aangepakt. Dit eiland is de afgelopen 50 jaar door grijpgrage bestuurders down the drain geholpen en wij als bevolking plukken daar de zure vruchten van. Zij lachen zich een slag in de rondte met de verduisterde miljoenen, wij mogen het gelach betalen. Oftewel stuk voor stuk aanpakken, compleet plukken en daarna voor enige decennia in de gevangenis.
  En hopelijk grijpt Nederland nu eindelijk eens in. Neem de zaak over, stuur bestuurders zonder binding met de eilanden. Niet dat het beter zal gaan, maar in ieder geval zijn we dan verlost van die verstikkende corruptie, want hoe moet je mensen omkopen die helemaal geen binding hebben met de eilanden.
  Het is niet voor niets dat Venetie destijds hun bestuurders om de paar maanden wisselden. Zij begrepen heel goed dat corruptie moordend zou kunnen zijn. Door bestuurders zeer kort te laten dienen was corruptie uitgesloten, de bestuurders waren al weg voordat zij kwaad konden doen.

 7. De gezamenlijke Banken die onder CBCS-licentie opereren moeten hier voor op draaien.

  Er had allang een deposito garantiefonds (voor spaarbedragen tot zeker Naf 100.000) moeten bestaan waar de gezamenlijje banken ieder jaar naar rato van hun risicoprofiel een percentage aan bijdragen.

  Schande dat de CBCS, de betrokken Ministeries én de betrokken Banken met hun dikke winstmarges na al die jaren nog steeds niet voor degelijke wetgeving gezorgd hebben die dit mogelijk maakt.

  Wel dikke salaris garanties voorzichzelf, maar een fatsoenlijke garantie voor de spaarders ho maar!
  Want dat kost de Banken centjes!

  Laat geen enkele Bank je wijs maken dat ze je Amigu zijn. Want het enige waar ze aan denken is hun winstsaldo.

 8. @Henk: een centrale bank heeft mogelijkheden (“tools”) om dit soort zaken te kunnen financieren.

 9. Curacao revisited

  Professionnal staff ???

  Professional in het toekennen van bonussen

 10. Peter L, waar staat de geldboom om jouw plannetje mee te financieren?

 11. …….”From here on, the burden of managing this institution is in your hands. The professional staff that I have worked with is the best proof that you will definitely succeed”….
  Masha danki, dankjewel, thank you!!!
  Alberto (Chos ) Romero

  2019-dec -10…..Girobank collapses…..

 12. Het zou al helpen als de CBCS verklaart de tegoeden van spaarders volledig te honoreren. De Giro staat onder toezicht van de CBCS dus zo’n garantie zou het aanzien en vertrouwen in de gulden, en in de CBCS, sterk bevorderen. Beetje vergelijkbaar met Dhragi’s uitspraak in de Euro crisis : “Whatever it takes”.

 13. …..”Heeft Ennia dan geld? Staat ook onder toezicht van de CBCS”….

  CBCS zou zelf onder toezicht moeten na wat zich daar allemaal heeft afgespeeld, zeker nu Van Traa “in transito” is.

  Moeten we nu vertrouwen op bancair onervaren politiek gestationeerde directeuren onder wiens financiele auspiciën UTS naar de knoppen is gegaan?

 14. Nos mes no por .
  Het is weer duidelijk ,we kunnen het niet .
  Het gaat weer lekker zo vlak voor de feestdagen .
  Nog meer lijken in de kast ?

 15. Directeuren van 1 miljoen bij CBCS, en ze hebben in 30 jaar tijd niet eens een behoorlijke deposito garantieregeling kunnen regelen?

 16. Curacao revisited

  @Frank: Chos Romero bedankt!

 17. ……”Zonder hun zouden bepaalde horeca plekken weinig inkomen hebben. Ook zouden bysides geen luxe leventje meer kunnen houden”…..

  De Heeren zou geen viabele overlevingskansen hebben zonder bepaalde happy hour frequenterende directeuren.

  Byside = Een Officieel en lucratief carrierre pad op Curaçao. Je hebt stille (sneaky / stiekeme, de kat in het donker knijpende) bysides en bysides die er gewoon voor uitkomen.

 18. Je vraagt je soms echt af waarom we staatsbedrijf directeuren hebben op dit eiland? Om de golfbanen operationeel te houden?

  Zonder hun zouden bepaalde horeca plekken weinig inkomen hebben. Ook zouden bysides geen luxe leventje meer kunnen houden.

 19. Misschien snel oversluiten naar Ennia.

  Heeft Ennia dan geld? Staat ook onder toezicht van de CBCS

 20. Je vraagt je soms echt af waarom we staatsbedrijf directeuren hebben op dit eiland? Om de golfbanen operationeel te houden?

 21. Als je niet meer kunt betalen is het vertrouwen in je bank volledig weg.

  En een bank zonder vertrouwen kan niet bestaan, vertrouwen terugwinnen is ook bijna onmogelijk met goede alternatieven voorhanden.

  APNA/APC heeft meen ik honderden miljoenen uitstaan bij Giro. Benieuwd wat dat betekent voor de pensioenen daar.

  Misschien snel oversluiten naar Ennia.

 22. Als smorgens om 8 uur het gerucht supersnel rondgaat dat de girobank gaat vallen vandaag, dan krijg je dus een bankrun.

 23. Naast de Santa Run nu ook een bank run in December.

  Gelukkig heeft Stephen Capella zijn geld, of liever: dat van de Girobank klanten, tijdig naar Panama overgemaakt.

  En schaamde zich er niet voor daar zelfs zijn moeder voor te misbruiken, de vuile rat.

 24. Bedankt Stephen Capella!

  Bedankt moeder van Stephen Capella!

  Bedankt Neysa Amnesia!

 25. Was Neysa Amnesia niet Financial vrouw hier?

 26. Curacao revisited

  Deposito garantie in Europa is vele malen hoger: 100.000 euro. De echte spaarder wordt door Cbcs keihard gepakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *