31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

AD | CBCS grijpt in bij Ennia

HomeMediaAD | CBCS grijpt in bij Ennia

Noodregeling mede uit ‘vrees dat activa buiten Ennia worden gebracht’

Ralph Palm nog altijd ingeschreven als president-directeur en vertegenwoordigt Ennia

Willemstad – Van verzekeraar Ennia zijn de vergunningen ingetrokken. Ook heeft het gerecht van Curaçao de noodregeling uitgesproken ten aanzien van de Ennia-bedrijven Leven, Schade, Zorg, EC Investments en Ennia Caribe Holding.

Volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), die op dinsdag 3 juli de vergunningen introk en gisteren de noodregeling toegewezen kreeg, heeft Ennia ‘een ernstig solvabiliteitstekort dat alleen maar verder verslechtert’. Zo staat te lezen in de beschikking van de rechter.

Daarnaast speelt volgens de Centrale Bank dat de beleidsbepalers van de werkmaatschappijen (directeuren en commissarissen, red.) en de uiteindelijke aandeelhouder, de Amerikaan Hushang Ansary, die volgende week 91 wordt, de aanwijzingen van de CBCS en de stille curatoren niet opvolgen.

Ook blijkt dat de activa die toebehoren aan Ennia via EC Investments en de holding ‘aan het toezicht van de Centrale Bank worden onttrokken’. Aldus luidt de beoordeling. En, zo betoogt de CBCS, er is gepoogd 100 miljoen dollar te onttrekken aan de effectenrekening van EC Investments bij Merrill Lynch in New York. Deze redenen rechtvaardigen de vrees dat die ‘activa buiten Ennia worden gebracht’.

De door de Centrale Bank aangedragen omstandigheden, als onderbouwing van haar verzoek aan het gerecht, zijn aannemelijk geworden en vergen naar het oordeel van het gerecht dat – ter waarborging van de belangen van schuldeisers, ‘onder wie verzekerden’ – de noodregeling van toepassing wordt verklaard. Dit houdt in dat de CBCS wordt gemachtigd ten aanzien van alle onder de noodregeling geplaatste vennootschappen.

Hoewel alleen Ennia Caribe Leven, Ennia Caribe Schade en Ennia Caribe Zorg met een vergunning van de toezichthouder werken, wilde de CBCS dat de noodregeling óók van toepassing is op EC Investments en Ennia Caribe Holding.
Ennia – bij de spoedrechtszitting gisteren vertegenwoordigd door Ralph Palm (ondanks het door Ansary aangekondigde vertrek van Palm nog altijd ingeschreven als president-directeur), directielid Reinald Curiel en Richard Gibson (door Ansary aangesteld als de nieuwe ceo en daarmee vervanger van Palm, maar nog niet formeel ingeschreven) en hun advocaten – verzet zich hiertegen en stelt dat de Centrale Bank geen bevoegdheden heeft met betrekking tot de twee laatstgenoemde vennootschappen.

Leven, Schade, Zorg en EC Investments zijn dochtermaatschappijen van de holding. ,,Als niet weersproken staat vast dat de zeggenschap in alle verweersters (alle vijf Ennia-vennootschappen, red.) uiteindelijk via Parman International bv gelegen is bij grootaandeelhouder Ansary.” Aldus de beschikking.

Oog voor maatschappelijk belang

Het vonnis brengt middels een organogram in kaart hoe het bedrijf Ennia is georganiseerd.

Het gerecht sprak de noodregeling uit over alle vijf vennootschappen omdat aannemelijk is geworden dat het verzekeringsbedrijf van Ennia wordt uitgeoefend door alle vijf gezamenlijk. Daarbij fungeert EC Investments als een entiteit waarin de onderliggende activa – ‘goeddeels afkomstig uit door verzekeringsnemers afgedragen premies’ – zijn ondergebracht en waarbij EC Investments en de holding zich bezighouden met het beheer van de gelden en activa ten behoeve van de verzekeringsnemers, verzekerden of andere gerechtigden op uitkeringen.

,,Onbetwist is dat de activa van Leven, Schade en Zorg voor 82 procent bestaan uit leningen aan en vorderingen op gelieerde entiteiten, welke leningen en vorderingen in totaal circa 1,5 miljard gulden bedragen.” De CBCS heeft aangevoerd dat zij met de noodregeling primair tot een herstructurering wil komen, om daarmee de solvabiliteit van Ennia te herstellen. Dat kan alleen als de Centrale Bank in de positie wordt gebracht dat zij de thans bestaande constructie van middellijke beleggingen ongedaan kan maken en kan beschikken over de onderliggende activa van het verzekeringsbedrijf.

Zonder EC Investments en zonder Ennia Caribe Holding zal de CBCS de belangen van de gezamenlijke schuldeisers niet of nauwelijks kunnen dienen. Het gerecht heeft niet alleen oog voor de schuldeisers van Ennia, maar ook voor ‘het maatschappelijk belang’ aangezien Ennia goed is voor 50 procent van de totale verzekeringsmarkt op Curaçao en Sint Maarten en voor 80 procent van de pensioenmarkt van Curaçao. Met de noodregeling machtigt het gerecht de Centrale Bank tot vereffening van het geheel of van een gedeelte van de portefeuille van Ennia; tot de overdracht van zijn rechten en verplichtingen uit of krachtens verzekeringsovereenkomsten; herstructurering van het verzekeringsbedrijf; en zolang de CBCS nog niet is gebleken dat de verzekeraar een negatief eigen vermogen heeft, strekt de machtiging mede tot vereffening van het vermogen van het verzekeringsbedrijf.

Het is met het toepassen van de noodregeling allemaal heel snel gegaan; terwijl velen in afwachting waren van de publicatie van de jaarcijfers 2017 – wat voor 1 juli had moeten zijn gebeurd – werd na Dia di Bandera op dinsdag 3 juli het verzoekschrift ingediend. De volgende dag, gisteren om 10.00 uur ’s morgens was al de oproep voor behandeling, waarna het verzoek om 14.15 uur werd behandeld. In het openbaar.

Namens de Centrale Bank verscheen financieel- economisch directeur José Jardim bijgestaan door de heren Kleist, Caris en Mahes van de CBCS. De Ennia-top reageert in dit stadium nog niet: ,,Nadat wij meer weten wat CBCS wil zullen wij een persbericht uitsturen”, zegt een directielid desgevraagd. De kosten van de noodregeling komen voor rekening van de verzekeraar. Deze zijn voorlopig vastgesteld op een half miljoen gulden met een voorschot van 100.000.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Beschikking CBCS noodregeling Ennia 172639835

2018 07 04 – Beschikking CBCS Noodregeling Ennia 172639835 by Black Lion on Scribd

5 reacties

 1. Tja, als de clienten van de Ennia hun kop in het zand steken mogen ze ook niet veel meer verwachten lijkt mij. Afgelopen jaren hebben we iedereen gewaarschuwd voor de Ennia en zuster Banco Di Caribe, dit na aanleiding van onze eigen ervaringen (rechtzaken tegen Banco Di Caribe) en de berichten van het Financiel Dagblad en de uitlatingen van De Nederlandse bank, maar de enige reacties waren dat wij veel te negatief zijn. Pfffff……….

  Laten we hopen dat de BENTLEY van Ralph Palm t.z.t. nog wat centen op zal brengen om zodoende de schade wat te beperken voor de pensioenen die waarschijnlijk nooit meer uitbetaald zullen worden.

  Het enige wat wij nog bij Ennia hebben lopen is een peperdure levensverzekering voor onze hypotheek bij Banco Di Caribe, dus voor ons maakt het niet uit.

 2. Hmmmm, “herstructurering van het verzekeringsbedrijf”? Zouden Ys, Jardim etc. dit nieuwe jasje passend kunnen maken? Wie heeft het nu nog over niet lonende WA-premie verhoging?

 3. in Nederland gaat ook wel eens wat mis en wordt er gestolen door politici en zogenaamde heren uit het bestuur van (semi-overheids)bedrijven
  Maar wat hier nu weer gebeurt is toch weer zo groot, dat dit kleine eiland de lasten niet meer kan opbrengen door deze mismanagement figuren die steeds weer door de overheid gesteund worden en ook vaak posities verkrijgen door de maffia regeringen van de afgelopen 10 jaar.
  nu Ennia, maar ook Giro bank, Isla, inselair… er zijn er veel meer….
  het volk kan deze blunders niet blijven bekostigen.
  het volk moet stoppen met stemmen op imbecielen die alleen maar bezig zijn zichzelf en hun familie/vrienden te verrijken.
  Het volk moet beseffen dat ze het biet alleen kunnen, maar Europa nodig hebben.
  Er moet meer controle komen op al die zogenaamde managers…daar zit het tuig…
  zonder controle wordt iedereen een dief!!!!

 4. Lijkt wel een complete KPMG mafia op het eiland.

  Een (ex) accountant van KPMG controleert Ennia, de directeur van Ennia is afkomstig van KPMG waar hij al bekend stond om zijn vele bysides en, om de cirkel rond te maken, de eigenaar van het (half leegstaande) gebouw van KPMG is weer Ralph Palm van Ennia.

  Kan het nog meer stinken?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties