29 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | Cash centers: illegaal gokken of slim ondernemen?

HomeMediaAD | Cash centers: illegaal gokken of slim ondernemen?

Folkert van der Krol | Algemeen Dagblad

,,Wij zijn slimme ondernemers”, zegt Ron Brouwer. ,,En wij overtreden niet de wet.” © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Justitie en gemeente Rotterdam pakten het vermeende illegale gokken met behulp van cash centers keihard aan. Tientallen Rotterdamse horecazaken waarin de eerder dit jaar in beslag genomen apparaten stonden, hangt nog steeds een (tijdelijke) sluiting boven het hoofd. De rechter kiest echter tot dusverre bij rechtszaken in onder meer Den Bosch, Bergen op Zoom en Amersfoort de kant van de ondernemers.

Het justitiële onderzoek naar de cash centers en de Rotterdamse leverancier Cash BV van de apparaten loopt nog steeds. Het Openbaar Ministerie, dat in de cash centers een nieuw soort gokzuil ziet, verwacht dat binnenkort af te ronden.

Eigenaar Ron Brouwer van Cash BV vindt dat hem niets te verwijten valt, omdat de apparaten alleen contant geld omzetten in virtueel geld (en omgedraaid). ,,Het enige wat we doen, is betalingen mogelijk maken”, zegt Brouwer, samen met zijn compagnon Henk ten Voorde hoofdverdachten van het Rotterdamse bedrijf Cash BV.

Je maakt een anoniem account aan, stopt er euro-briefjes in tot een maximum van 1950 euro en je kunt vervolgens op een ander apparaat aankopen doen bij vijf aanbieders. Van het opwaarderen van beltegoed tot het aanschaffen van sneakers, seksspeeltjes, maar vooral ook tegoeden op goksites. Niemand in je omgeving die er ook maar iets van hoeft te merken. In Rotterdam stond de helft van alle 140 cash centers in Nederland, overwegend in horecagelegenheden, waaronder shishalounges. De meeste apparaten zijn eind maart in beslag genomen, omdat ze onderdeel zouden zijn van illegale gokpraktijken en witwassen mogelijk zouden maken.

Wie voor die tijd een account van een cash center bezat en daarmee inlogde op website forzza.com had meteen de beschikking over het gestorte geld. Dat kon vervolgens (illegaal) worden ingezet op sportwedstrijden. Van de totale omzet van vorig jaar juli (ruim 2,3 miljoen euro) werd bijna 95 procent ingezet via forzza.com. Het gaat om tientallen miljoenen euro’s op jaarbasis. Geld dat niet wordt uitgegeven of gewonnen kon alleen via hetzelfde cash center als waar het is ingelegd weer contant worden geïnd.

“Forzza N.V. is licensed in Curacao and regulated by the Central government of the Netherlands Antilles. The license is issued under the sublicense 8048/JAZ2014-052 with Antillephone N.V., holder of gaming license 8048/JAZ of the Central Government of the Netherlands Antilles and entitled to issue sublicenses. The sublicense was issued on november 2014.”

Beurs

Volgens justitie bestaat er een rechtstreeks verband tussen forzza.com en cash centers. Van de opbrengst van de gokwebsite gaat 85 procent naar de aanbieders van de cash center (het bedrijf van Brouwer en compagnons) en het adres waar het apparaat staat. ,,Ik heb de mensen achter forzza.com tijdens een beurs ontmoet en met hen de percentages afgesproken”, zegt Brouwer.

De Kansspelautoriteit (Ksa) vindt dat forzza.com en de cash centers nauw met elkaar zijn verweven, blijkt uit een rapportage van de politie aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Volgens de Ksa kon uitsluitend op forzza.com worden ingelogd met het account dat op een cash center is aangemaakt. Brouwer stelt dat Ksa de halve waarheid vertelt. ,,Mensen konden ook met bijvoorbeeld een creditcard terecht op Forzza.nl. Daar heb ik ook bewijs van. De website heeft alleen alle Nederlandse ip-adressen geblokkeerd nadat de Ksa op 1 april een account maakte met het mailadres [email protected]. Vanuit bijvoorbeeld Spanje kun je nog gewoon een account aanmaken en op meerdere manieren betalen.”

Brouwer ziet ook niet in waarom hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor het vele gokken met geld dat is ingelegd bij de cash centers. Hij wijst op een rapport van de NMi dat bevestigt dat op een cash center zelf niet op weddenschappen kan worden ingezet. Ook ligt er een brief van de Belastingdienst uit 2017 die de diensten van cash centers vergelijkt met de aanschaf van een cadeaubon.

,,Wij hebben ook de Ksa uitgenodigd en vorig jaar januari op bezoek gehad”, zegt hij. ,,We hebben daarbij de werking van het cash center gedemonstreerd. Daarna hebben we niets meer gehoord. Vervolgens viel een politiemacht eind augustus vorig jaar wel ons kantoor binnen. Wij begrijpen niet dat de Ksa in de tussentijd geen contact met ons heeft gezocht als ze vermoedens hadden dat wat wij doen niet zou mogen.”

Wij hebben ook de Ksa uitgeno­digd en vorig jaar januari op bezoek gehad. Vervolgens viel een politie­macht eind augustus vorig jaar wel ons kantoor binnen
Ron Brouwer, Cash Center

Het is in Brouwers ogen de keuze van de accounthouder hoe hij of zij zijn tegoed besteedt. Hij verwijst naar andere betaalmiddelen als de pay- safecards die onder meer bij supermarkten en tankstations kunnen worden aangeschaft. ,,Ook daarmee kun je op illegale goksites betalen”, zegt Brouwer, terwijl hij het ter plekke ook daadwerkelijk laat zien. ,,Het werkt hetzelfde. Als justitie stelt dat wij gokken faciliteren dan doen de aanbieders van paysafecards dat ook.”

Beslag

Gokzuilen tevens cash centers van Forzza.com | Foto Hans Geurens
Gokzuilen tevens cash centers van Forzza.com | Foto Hans Geurens
Gokzuilen tevens cash centers van Forzza.com | Foto Hans Geurens

Justitie legde in augustus vorig jaar na de inval in het bedrijfspand beslag op de bankrekeningen van Cash BV. Brouwer en zijn compagnons zijn nog niet aangehouden of verhoord. Ze vingen in mei bot bij het door hen aangespannen kort geding om de bankrekeningen vrij te geven. ,,De officier van justitie zei nog vier maanden nodig te hebben voor het onderzoek. Wij hebben justitie bijna gesmeekt om te worden verhoord, zodat we ons verhaal kunnen vertellen.”

Brouwer betwijfelt of het justitie-onderzoek na de zomer af is. ,,We hebben het gevoel dat justitie aan het traineren is”, zegt Brouwer. ,,Op 20 juli had de belasting over 2017 en 2018 moeten zijn betaald, maar dat kan zo niet. Op de rekening van het bedrijf staat genoeg geld, maar we kunnen er niet bij, omdat justitie stelt dat het buitenrechtelijk verkregen geld is. Maar dat is nog helemaal niet bewezen. Nu dreigt een faillissement van Cash BV. Ik heb het gevoel dat justitie aan het tijdrekken is om te voorkomen dat we terugkomen in de markt.”

Horeca

Ondertussen heeft burgemeester Aboutaleb aangekondigd horecagelegenheden waaronder shishalounges te willen sluiten, waar de cash centers stonden. ,,Heel veel gezinnen eten van de opbrengsten van deze horecagelegenheden”, zegt Brouwer. ,,Ik heb een gesprek met Aboutaleb aangevraagd. Ik wil aantonen dat wij geen gokken aanbieden op internet. We maken er ook geen reclame voor. Cash centers zijn populair geworden doordat mensen erover praten. Wij overtreden niet de wet, maar zijn wel slimme ondernemers. Dat is toch niet verboden?”

Deskundige: ‘Er zijn risico’s, ook voor de speler’

Het illegaal gokken op sportwedstrijden is een hardnekkig probleem dat moeilijk de kop in te drukken is, stelt criminoloog Karin van Wingerde van de Erasmus Universiteit Rotterdam, tevens als academic research partner verbonden aan de Ksa. ,,Ondanks inspanningen van politie, gemeenten en de Kansspelautoriteit (Ksa), poppen deze zaken in allerlei vormen op zoals gokzuilen en cashcenters.

Van Wingerde doet onderzoek naar criminaliteit op het snijvlak van onder- en bovenwereld. ,,Gokzuilen zijn verboden in Nederland. De afgelopen paar jaar zie je dat mensen die illegaal willen gokken, gebruikmaken van cash centers. Daarmee kan contant geld op online accounts worden geplaatst, waarmee vervolgens ook op sportwedstrijden kan worden gewed.’’ Volgens haar brengt dat risico’s met zich mee, ook voor de spelers.

,,Omdat er geen enkele vorm van controle plaatsvindt, loopt de speler bijvoorbeeld het risico dat hij niet of niet eerlijk wordt uitbetaald. Ook is er geen aandacht voor kansspelverslaving’’, aldus Van Wingerde. ,,Daarnaast zijn gokzuilen en cashcenters verweven met allerlei andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen. Ze bieden de mogelijkheid om contant geld op een online account te zetten en dat kan anoniem. Het geld kan daarna worden weggesluisd naar het buitenland, worden omgezet in bitcoins en vervolgens worden gebruikt om legale en illegale goederen en diensten af te nemen.’’

Bron: Algemeen Dagblad

Naschrift KKC

Over Forzza.com. Forzza N.V. is geregistreerd op de Heelsumstraat 51 in E-Commerce Park en gelicenseerd door Antillphone onder sublicentie 8048/JAZ2014-052.

“Forzza N.V. is licensed in Curacao and regulated by the Central government of the Netherlands Antilles. The license is issued under the sublicense 8048/JAZ2014-052 with Antillephone N.V., holder of gaming license 8048/JAZ of the Central Government of the Netherlands Antilles and entitled to issue sublicenses. The sublicense was issued on november 2014.”

Forzza.com wordt bestuurd door (SMES) Solutions for Management and Employment Support N.V. aan de Perseusweg in Curacao. De Forzza gokzuilen en cashcenters staan oa. in Nederland. Forzza.com payment services lopen via Malta.

Forzza N.V. is geregistreerd op de Heelsumstraat 51 in E-Commerce Park en gelicenseerd door Antillphone. Forzza.com wordt bestuurd door (SMES) Solutions for Management and Employment Support N.V. aan de Perseusweg 27A in Curacao. De Forzza gokzuilen en cashcenters staan oa. in NL payment services lopen via Malta
(SMES) Solutions for Management and Employment Support

 

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties