31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 17:47

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Caribbean Prevention Center opent deuren

Het nieuwe onderkomen is een geschenk van Fundashon Bon Intenshon en Stichting Preventieve Geneeskunde heeft een contract met Prevenshon | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Caribbean Prevention Center heeft gisteravond op feestelijke en waardige wijze de deuren geopend van het splinternieuwe, geheel gerenoveerde monumentale kantoorpand op het Molenplein in Otrobanda.

Het preventiecentrum is van Fundashon Prevenshon, dat zich al tien jaar inspant om borst- en baarmoederhalskanker vroegtijdig te detecteren en dus te voorkomen. Het nieuwe onderkomen is een geschenk van Fundashon Bon Intenshon en Stichting Preventieve Geneeskunde heeft een contract met Prevenshon.

Preventie is in 2019 hét motto van minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, dat uitgedragen wordt samen met Fundashon Prevenshon en Stichting Preventieve Geneeskunde. ,,De noodzaak tot preventie geldt voor iederéén”, melden zij. ,,Zorg dat je er op tijd bij bent en de klachten van je ziekte vóór bent. Probeer een ziekte zo veel mogelijk te vermijden.”

- Advertentie -

De bewindsvrouw hield gisteren in verband met de officiële opening een toespraak. Directeur Louise Elstak en voorzitter Herbert ‘Bob’ Pinedo van Fundashon Prevenshon werden live geïnterviewd. Zij spraken over het belangrijke en baanbrekende werk van de stichting, maar natuurlijk ook over hoe prachtig het monument is geworden. ,,Een van de mooiere gebouwen in het Caribisch gebied, daterend uit 1750.”

Huize Molenplein, gesitueerd vlakbij het drukbezochte Brionplein, stond leeg en was voorheen politiekantoor. Het gebouw werd van Stichting Monumentenzorg Curaçao aangekocht door Stichting Preventieve Geneeskunde, die het huurvrij in bruikleen beschikbaar stelt aan Prevenshon.

Caribbean Prevention Center, zoals het centrum vanaf nu heet, was in 2008 het initiatief van de internationaal bekende Curaçaose oncoloog Bob Pinedo, die het samen met wijlen oud-bankier Lionel ‘Paps’ Capriles opzette. Gratis screening van borst- en baarmoederhalskanker moet de eerste signalen ontmaskeren en zoveel mogelijk voorkomen dat de ziekte überhaupt toeslaat. Als het aan Prevenshon ligt, wordt spoedig ook gescreend op dikke darmkanker en glaucoom, aldus Pinedo.

,,De nieuwe programma’s zijn volop in ontwikkeling.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. “Preventie is in 2019 hét motto van minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid”. Zelf weiger ik de ministers hier met minister aan te spreken want ik vind dat mensen niet onder kakkerlakken en ratten kunnen dienen.

  Een ziekte die vaak het gevolg is van ongezonde voeding en overgewicht is diabetes type 2. Deze ziekte heeft vaak een hele reeks complicaties van depressie, hart- en vaatziekten, kanker, blindheid, nierziektes, dementie en soms amputaties.

  Nou hoe moeilijk is het om daar aan preventie te doen?

 2. Het is jammer maar soms moeten de dingen in Jip en Janneke taal uitgelegd worden anders is het moeilijk te begrijpen. Kanker preventie behoort onderdeel te zijn van het beleid van ministerie van gezondheidszorg. Wij moeten niet afhankelijk worden van Dr. Pinedo, de man is al behoorlijk op leeftijd.

 3. De vraag is waarom het SEHOS de onderzoeken niet jaren eerder had kunnen doen. Chapeaux voor Prof. Bob Pinedo om deze noodzaak +10 jr geleden te starten met giften en uiteindelijk resulterend in een strukturele ‘bijdrage’ van de regering. Als er een hemel en aarde zou bestaan plaats ik voor hem graag de stoel in de eerste.
  Dat er mensen zijn die hier kritiek op hebben geeft eigenlijk het 0-gehalte van deze criticasters aan. Jammer dat jalouzie iedere keer weer de kop opsteekt bij mensen die zelf geen bal kunnen.
  Dankzij de FP screening is bij mijn 44 jarige vrouw 5.5 jr geleden kanker op tijd geconstateerd en is zij een zo goed als genezen verklaarde vrouw geworden.
  Dus ja de noodzaak en de expertise van FP en Prof. Pinedo in het bijzonder zijn m.i. voor velen in de wereld en hier ruimschoots bewezen.

 4. De vraag is of dit niet in het nieuwe ziekenhuis niet had gekund, Bob Pinedo heeft het over preventie maar loopt zelf met een dikke pens rond. De minister probeert die van haar met veel moeite in te houden maar dat is toch ook ongepast voor een minister van volksgezondheid.

  Ik ben zelf geen arts (hoewel ik wel gynaecoloog speelt met mijn vrouw) maar wij moeten af van het centraliseren en meer naar doe het zelf testen over gaan dat is veel efficiënter.

  Iedereen kan thuis een bloeddruk meter en bloedsuiker test apparaat hebben en zelfs voor HIV heb je zelf test pakketten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -