30 C
Willemstad
• zondag 2 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | Camelia-Römer slaat terug

GMN minister Camelia Romer en ministerieel toezichthouder Stanley Betrian verdedigt het kapen van HNO project ten behoeve van consultants en banken || Jeu Olimpio

Willemstad – Opeenvolgende regeringen werden er sinds 2012 op gewezen dat de bouw van het nieuwe ziekenhuis aanzienlijk duurder zou uitpakken door de verandering van locatie. Waarom is gekozen voor Otrobanda, midden in het stadscentrum, en niet voor de Jan Noorduynweg, zoals in 2009 nog de bedoeling was?

Dat is een van de vragen die minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft over de hele gang van zaken rond Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Zij dringt daarom opnieuw aan op een parlementaire enquête, zodat bestuurders onder ede verantwoording moeten afleggen over de keuzes die zijn gemaakt.

In een twee uur durende persconferentie heeft de GMN-minister maandagmiddag in detail uiteengezet welke beslissingen de afgelopen tien jaar werden genomen die hebben geleid tot de keuze van de locatie en de organisatiestructuur van HNO waarin het eigendom van het gebouw en de exploitatie van het ziekenhuis zijn ondergebracht bij twee naamloze vennootschappen: HNO Vastgoed en Beheer en HNO Transitie en Exploitatie.

Daarmee wil Camelia-Römer dat er een einde komt aan de insinuaties uit de hoek van de oppositie dat door haar toedoen de begroting met 200 miljoen gulden is overschreden.

,,Ik heb geen geld gestolen van de bevolking. Dat vind ik een weerzinwekkende beschuldiging”, zegt Camelia-Römer. ,,Juist de partijen die mij nu aanvallen maakten destijds deel uit van regeringen die hun goedkeuring gaven. Het was niet Suzy die de HNO-structuur heeft bedacht en goedgekeurd.”

Camelia-Römer was geen minister of in ieder geval niet van GMN toen de keuzes werden gemaakt waarmee het huidige HNO vorm kreeg. Volgens het overzicht dat na de persconferentie wordt uitgereikt, geeft het Bestuurscollege van het Eilandgebied Curaçao in november 2009 opdracht aan professor Bob Pinedo om via zijn stichting Fundashon Hospital Nobo een nieuw ziekenhuis – een model van dat in Deventer in Nederland – te realiseren aan de Jan Noorduynweg.

Maar in oktober 2010 wordt Pinedo door het kabinet-Schotte (MFK, PS, MAN) bedankt voor de eer en in februari 2012 kiest diezelfde regering het Amstelterrein als locatie en voor Ballast Nedam Infra bv als hoofdaannemer.
Sona, toezichthouder op het project, waarschuwt in oktober 2012 al dat door de verplaatsing vervolgens naar Otrobanda de bouw van het ziekenhuis 40 procent duurder zal worden en drie jaar langer zal duren. Ballast Nedam dreigt met claims.

Toch wordt tijdens het kabinet-Asjes (PS, PAIS, PNP, groep Sulvaran), met Ben Whiteman (PS) als minister van GMN, in september 2013 een Memorandum of Understanding getekend door het Land Curaçao, de stichting Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en de uitvoeringsorganisatie Usona over de bouw van het ziekenhuis in Otrobanda. Daarin staat dat een ‘combinatie van een vastgoed-entiteit en een exploitatie-entiteit’ de basisstructuur vormt van ‘de toekomstige beheersorganisatie’ en dat ‘onderzocht wordt in welke mate de financiering uit een combinatie van publieke en private financiering kan bestaan’.

Op 1 december 2015 informeert Sona premier Whiteman, die tegelijkertijd minister van GMN is in het kabinet-Whiteman II, ‘dat de totale meerkosten voor het project maximaal 78.030.000 gulden zullen bedragen’.

Maar in het rapport van de tussentijdse evaluatie van 10 december 2016 noemt advocatenkantoor FCW-Legal een totaal aan meerkosten van 100 miljoen gulden ‘ten opzichte van een initieel budget van 194,4 miljoen’ voor een ziekenhuis op het Amstelterrein. ,,Dit is uiteraard zeer aanzienlijk te noemen gezien de werken nog niet halfweg zijn budgettair”, aldus het rapport.

Dat er sprake was van een aanzienlijke overschrijding van het budget, was dus al lang bekend en zeker sinds december 2016, benadrukt Camelia-Römer.

Inmiddels is bekend dat er 200 miljoen gulden extra nodig is om het ziekenhuis af te bouwen en voor de transitie van Sehos naar Curaçao Medical Center (CMC). Daarvan gaat 25 miljoen naar CMC als startkapitaal. Maar waaraan het resterende bedrag precies wordt besteed kon Camelia-Römer niet zeggen. Wel is duidelijk welke factoren de budgetoverschrijding van 175 miljoen hebben veroorzaakt: 90 miljoen door de verandering van locatie; 23,4 miljoen aan niet-begrote invoerrechten en 68 miljoen door het uitlopen van de transitie van twee tot vier jaar door de onenigheid tussen Sona en Usona/Berenschot en een uitbreiding van de medische dienstverlening.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2019 07 25 – Koninklijk Bes… by Black Lion on Scribd

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Zie haar daar op de foto. Zeer capabele politica, die met beide benen stevig op de grond staat. Men gaat niet met haar spelen. Mensen maken fouten, zij ook. Laat die enquete maar komen.

 2. Dragen de minister, de ministerieel toezichthouder en al de dure experts en project managers enige verantwoordelijkheid in de vertraging en oplopende kosten?

 3. Incompetentie van de diverse statenleden, ministers in de loop der tijd.
  Zakken vullende ministers en statenleden.
  Het enige doel van de diverse ministers en statenleden in de loop der tijd is om zelf financieel beter te worden ten koste van anderen.

 4. Laga. Nos pone e sigra nan den perspectiva.
  150.000 cuidadano x 10 = 1.500.000
  150.000 cuidadano x 100 = 15.000.000
  150.000 cuidadano x 1.000 = 150.000.000
  150.000 cuidadanox 4.000 = 600.000.000

  OFWEL, 600.000.000 / 150.000 = 4.000 per bewoner.

  Hoe had dit zver kunnen komen ?
  Increible.

 5. Schandalig hoe deze regering gemeenschapsgeld gebruikt t.b.v. partijpolitiek.

  Van beleid, niks te merken, bah bah.

 6. Suzy zal het misschien niet direct in haar eigen zakken gestoken hebben , maar nergens wordt er gerept over de dure vriendjes die boven op het totaal aangesteld worden om voor haar te controleren zoals Bertrian en Co die z’n eigen ploegje heeft ( extra geld). Hoe verdoesel je het een en ander uit het zicht van corruptie.

 7. @reminder,
  Wat houd jou tegen? Pak een pot en een pollepel en ga op Wilhelmina plein staan ‘rammen’.
  Parlementaire enquête zal niets opleveren!!

 8. Camelia-Römer weet ‘Wie boter op zijn hoofd heeft, moet niet in de zon lopen’. Dus, pleit zij voor een parlementaire enquête waarvan zij weet dat zij die, met haar coalitiegenoten (‘co-conspirators’), kan manipuleren. Geomaly van SOAB heeft een rapportje al klaar liggen. Dat heeft zij o.a.ook met het onderzoek naar de toedracht tot ‘de moord’ op Pretu gedaan. Zij en haar collega ministers hebben onrechtmatig gehandeld, vergelijkbaar met het handelen van Steven Martina bij het nemen van een regeringsbesluit.
  Indien zij een zuiver geweten heeft, vraagt zij het OM ondersteund door de RST, om onderzoek te doen en doet een stap terug in afwachting van de resultaten van dit onderzoek.

 9. Deze dame is veel vaker onderdeel van het bestuur geweest, zie ik nu. Zo te zien is goed om mensen zand in de ogen te strooien, was het inderdaad het geval dat het Ziekenhuis veel duurder wordt dan begroot, dan is de vraag waarom men dan ook nog eens kiest voor een VEEL duurdere financieringsconstructie.

  Weer zo’n verhaal van andere verwijten, waar je zelf aan bijdraagt!

  Ik hoop echt dat de kiezers daar op dat eiland hun ogen openen!! Dat ze inzien wat voor een incapabele bende aan het roer zit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -