25.6 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

DH | More than 40 organisations ask not to euthanise monkeys

PHILIPSBURG--More than forty animal welfare organisations, including the Humane Society International/Europe, World Animal Protection NL, International Fund for Animal Welfare (IFAW) Netherlands, the Vervet Monkey Foundation and...

AntilliaansDagblad | Ook middeninkomens Bonaire recht op energievergoeding

Kralendijk - Huishoudens met een inkomen vanaf 2.033 dollar tot maximaal 3.817 dollar komen vanaf vandaag in aanmerking voor de vergoeding van 1.300 dollar voor de stroomrekening....

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...
- Advertentie -

AD | Camelia-Römer boos op Sona en de pers

“Let op mijn woorden, dit gaat nog leiden tot een parlementaire enquête”

Willemstad – De emoties liepen hoog op tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers, gistermiddag in Fort Amsterdam. Minister van GMN, Suzy Camelia-Römer (PIN), nam vragen en opmerkingen over Sona persoonlijk op en barstte in woede uit.

,,Het lijkt wel of u door iemand bent gestuurd”, beet Camelia- Römer journalist Rick Hart van Radio Paradise FM toe. ,,U suggereert dat politici niet dicht bij geld kunnen worden gezet. Alsof alle politici graaiers zijn. Die beschuldiging accepteer ik niet.”

Van zijn kant zei Hart niet te accepteren dat de minister insinueert dat hij door iemand gestuurd is om de minister het vuur aan de schenen te leggen.

,,Ik ben een onafhankelijk journalist. In die hoedanigheid stel ik u een vraag.” Daarop verwees de minister naar de andere aanwezige media als getuigen dat de radioverslaggever niet een, maar een reeks vragen had gesteld, en daarbij duidelijk had gemaakt dat financiële fondsen op afstand van de politiek dienden te blijven.

Camelia- Römer was intussen rood aangelopen van woede. Hart had als eerste opgemerkt, dat algemeen de indruk bestaat dat de minister van GMN van de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) af wil.

De stichting, belast met de realisatie van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda, is na een hoog opgelopen ruzie met bouwuitvoerder Berenschot, niet alleen toezichthouder bij het project maar nu ook uitvoerder.

,,Ik zeg niet dat ik van Sona af wil, dat weet ik nog niet, het enige wat ik op dit moment, en feitelijk al een hele tijd wil, is financiële verantwoording”, zegt minister Camelia-Römer. ,,Ik wil de jaarcijfers van 2014, 2015 en 2016, met bijbehorende toelichting. En dat mag ik vragen als minister, dat moet ik zelfs. Ik ben degene die zich in het parlement moet verantwoorden over de voortgang van het ziekenhuis, de Statenleden richten zich tot mij met vragen, en ik kan daar momenteel onmogelijk op antwoorden.”

Volgens de minister is inmiddels duidelijk, dat de businesscase Hospital Nobo Otrobanda (HNO) niet deugt. En Sona ‘handelt duidelijk niet in het belang’ van het Land door Ballast Nedam een onnodig hoog bedrag van 13 miljoen dollar te hebben willen toezeggen.

,,Het is maar goed dat de Rekenkamer hiernaar kijkt”, aldus minister Camelia-Römer, die opmerkt dat de directeur van Sona de directeur van Berenschot was, en dat hij (Reginaldo Doran, red.) goed weet hoe de vork in de steel zit.

,,Hij is en blijft persoonlijk verantwoordelijk. Ook als hij wegloopt van het project, blijft hij persoonlijk aansprakelijk.” Ze vervolgt, met klem: ,,Let op mijn woorden, dit gaat nog leiden tot een parlementaire enquête.”

Sona presenteert exploitatiemodel HNO

Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona), hoofduitvoerder bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda, heeft gisterochtend een presentatie laten verzorgen van ‘een nieuw dynamisch exploitatiemodel’.

De presentatie in House of Change in het Colongebouw in Otrobanda werd gegeven door medewerkers van het Nederlandse bureau Performation Healthcare Intelligence bv, gevestigd in Bilthoven.

Dit bureau kreeg in april van dit jaar de opdracht voor het ontwikkelen van een exploitatiemodel, nadat een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en Financiën, het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en Sona hiertoe geadviseerd hadden.

In de maand mei brachten vertegenwoordigers van Performation Healthcare Intelligence (PHI) een werkbezoek aan Curaçao.

,,Het nu beschikbare exploitatiemodel maakt het mogelijk om diverse scenario’s in de ontwikkeling van de organisatie en de kernactiviteiten van HNO door te rekenen naar kosten en budget”, aldus Sona. ,,Het model kan door zowel de overheid, de SVB als het nieuwe ziekenhuis ingezet worden om de exploitatiekosten van de ziekenhuiszorg binnen de gestelde financiële budgettaire kaders te houden, waarbij het uitgangspunt is een zo hoog mogelijke kwaliteit en toegankelijkheid van zorg tegen zo laag mogelijke kosten.”

Voor de presentatie waren de ministers van GMN en Financiën uitgenodigd, evenals de directies van SVB, Sehos, Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten (BTP&U) en Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab).

,,Nadat in de ochtend voor een brede groep het model werd gepresenteerd en besproken, werd de middag benut om met de toekomstige gebruikers van het model te komen tot verdere verdieping”, licht Sona toe. ,,De stakeholders zullen zich de komende periode gezamenlijk verdiepen in het exploitatiemodel. Over een maand keert Performation terug voor een laatste bezoek. Dan zal het model een meer verfijnde vorm hebben. Ook zullen de stakeholders aan de hand van het model zorginhoudelijk discussiëren over de vraag welke keuzes gemaakt moeten worden om de ziekenhuiszorg binnen de gestelde financiële kaders te kunnen aanbieden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Geluidsopnames persconferentie deel Sona donderdag 17 augustus 2017

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. LaMa, Betrian is waarschijnlijk bij Sona geplaatst omdat Bureau Telecom vol zat.

  Dat is namelijk het kerkhof waar de partij van Suzy Romer absolute nietsnutten plaatst, uiteraard zonder vacatures en sollicitatieprocedures want de meesten kunnen nog niet eens hun eigen naam correct schrijven.

 2. Zo zeg wat een verantwoordelijkheid heeft mevrouw opeens. Wat was het cadeautje aan haar foute man ook alweer. Ver bij de politiek en beslissingen vandaan houden

 3. Hoe wordt de extra onnodige aanstelling van Bertriaan en zijn door SONA aan de kant gezette companen, door de minister verklaart. Dit lijkt toch duidelijk het mee eten aan de ruif en van vriendjes politiek, gezien door het andere publiek, hetgeen de onafhankelijke reporter takties probeerde te verhelderen, maar de minister voelde zich aangetast, is dit omdat hij te dicht bij de waarheid kwam?

 4. ,,U suggereert dat politici niet dicht bij geld kunnen worden gezet. Alsof alle politici graaiers zijn. Die beschuldiging accepteer ik niet.”

  wat is er de afgelopen 7 jaar gebeurt in de politiek…??
  ik kan dan alleen maar concluderen dat de meeste politici graaiers zijn.

  ik hoop dat dit kabinet een uitzondering zal zijn.
  ik heb goede hoop hierop, trouwens.
  maar voorlopig hebben de politici geen goede naam gekregen in dat opzicht.

 5. ‘U suggereert dat politici niet dicht bij geld kunnen worden gezet. Alsof alle politici graaiers zijn. Die beschuldiging accepteer ik niet.”

  What about alle benoemingen bij Bureau Telecommunicatie, een PIN bolwerk, zonder vacatures en zonder sollicitatieprocedures, mevrouw Romer?

 6. Bestuurders en overheidsfunctionarissen ,in alle geledingen : kabinet-Staten-ministeries, dienen te worden benoemd op basis van kennis en niet op basis van kennissen .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -