33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Bonaire moet meer doen voor terugkeer bewoners’

HomeMediaAD | 'Bonaire moet meer doen voor terugkeer bewoners'
De rechter geeft in het vonnis aan dat hij, in tegenstelling tot de vorige keer, tevreden is over de informatieverschaffing van de kant van de overheid.

Kralendijk – Bonaire moet er meer aan doen om mensen uit het buitenland naar het eiland terug te laten keren. Tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met de beperkte zorgcapaciteit op het eiland. Dat heeft de rechter gisteren gezegd in een zaak die een groep bewoners van het eiland had aangespannen. De groep vindt dat er te weinig wordt gedaan om ze terug te laten keren.

De rechter moest naar eigen zeggen een afweging maken tussen het belang van het Openbaar Lichaam Bonaire, met name een volksgezondheidsbelang, en dat van de eisers die zo snel mogelijk terug willen naar Bonaire. De rechter geeft in het vonnis aan dat hij, in tegenstelling tot de vorige keer, tevreden is over de informatieverschaffing van de kant van de overheid.

Uit de overlegde stukken komt, volgens het gerecht, nog beter dan in de procedure tot aan het tussenvonnis naar voren dat de zorgcapaciteit op Bonaire, zelfs als die is uitgebreid, een gefaseerde repatriëring rechtvaardigt.

Ook in de planning van zes vluchten met maximaal tachtig personen kan hij zich vinden. Dit geldt echter niet voor het in het document opgenomen tijdschema.

,,Het OLB houdt rekening met tranches van drie weken maar er zijn ook periodes van 24 of 26 dagen. Deze vertraging levert voor de laatste groep een vertraging op van tien dagen”, aldus de rechter. Hij zegt er, net als de eisers, ook niet overtuigd te zijn van de noodzaak van een volle, tussenliggende week om buddy’s in te lichten en zo nodig in te werken. Naar het oordeel van het gerecht is de beperkte zorgcapaciteit op het eiland de enige rechtvaardiging voor een gefaseerde repatriëring in het tempo zoals door het OLB wordt nagestreefd.

Het gerecht ziet geen reden om een voorlopige voorziening te treffen – hetgeen door de eisers was verzocht – omdat geen van hen heeft aangegeven dat een zo spoedig mogelijke repatriëring zodanig zwaarwegend is dat voor deze persoon een uitzondering moet worden gemaakt. Integendeel, iedereen heeft juist aangegeven dat er geen uitzondering moet worden gemaakt. Het OLB moet er van de rechter wel voor zorgen dat de eisers naar Bonaire kunnen repatriëren.

De overheid moet dit doen door de KLM of een andere luchtvaartmaatschappij op kosten van het OLB ten behoeve van de eisers meerdere vluchten te laten uitvoeren naar de luchthaven van Bonaire. Alle andere vorderingen wees hij af en partijen draaien zelf op voor de proceskosten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties