28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 06:04

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Bob Traa: Praat en win vertrouwen Nederland

Traa was gister spreker tijdens de jaarlijks lunch van Vereniging Bedrijfsleven Curaçao

Willemstad – De aanwijzing in één keer erdoorheen jagen is ‘gevaarlijk’. Het is volgens de nieuwe president-directeur Bob Traa van de Centrale Bank CBCS dan wel conform de rijkswet, maar niet in het belang van de Curaçaose economie.

Praat met Nederland en win het vertrouwen, is zijn advies. Wat betreft het begrotingsbeleid ‘dient rekening te worden gehouden met het tempo van de uitvoering van maatregelen’. ,,Immers, een te sterke aanpassing van het begrotingsbeleid in korte tijd zou de economische activiteit extra kunnen vertragen.”

Traa was gistermiddag spreker tijdens de jaarlijks lunch van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao. ,,Het is niet correct te stellen dat Curaçao helemaal niets doet. Ga de discussie met Nederland aan. Het is van belang Nederland vertrouwen te geven.

- Advertentie -

Ik heb de indruk dat Nederland te weinig het vertrouwen heeft dat het Curaçao ook menens is en dat het eiland zich echt wil committen.”

Curaçao moet volgens Traa haar huiswerk doen en met een ‘meerjarig gekwantificeerd onderbouwd en goed dichtgetimmerd plan’ komen. Dan heeft hij er alle vertrouwen in dat het moet lukken om gehoor te krijgen.

Dat is nodig omdat de aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR), gegeven op advies van het College financieel toezicht (Cft), een ‘snelheidsbegrenzer’ vereist. ,,Als we het begrotingsbeleid te snel doorvoeren, dan kan de economie nog meer krimpen – valt de motor uit – en kan de schuldquote zelfs verder stijgen.” Het advies van Traa is niet meer dan 2 procent bruto binnenlands product (bbp) per jaar op de begroting om te buigen.

Maar er moet méér gebeuren, zei de president-directeur in zijn eerste publieke optreden, waarbij hij de aanwezigen in het Atrium van Renaissance Resort ‘prikkelde’ met zijn diagnose van en mogelijke oplossingen voor de huidige economische situatie waarin Curaçao verkeert. Daarbij stond Traa uitvoerig stil bij de productiviteit. Hij bracht naar voren dat de arbeidsproductiviteit op Curaçao ‘een neerwaartse trend vertoont’; dit zou idealiter +1,5 procent per jaar moeten zijn. Tegelijkertijd neemt de groei van de beroepsbevolking af. Hierdoor is de potentiële groei van de economie negatief.

- Advertisement -

,,Wanneer de arbeidsproductiviteit afneemt, verminderen bedrijven het aantal arbeidsplaatsen om hun kosten te verlagen. Hierdoor neemt de werkloosheid toe.”

Curaçao kent niet alleen een hoge werkloosheid, Traa stelt onomwonden vast dat ‘ook het kapitaal niet optimaal wordt benut’. ,,Er staan veel lege gebouwen – huizen en hotels – en er is sprake van overliquiditeit in het bankwezen”, waarbij de CBCS-president onder meer het vervallen Cinelandia in Punda en een vervallen herenhuis in Scharloo op het scherm liet zien.

,,Daarnaast is het concurrentievermogen van Curaçao als gevolg van de lage productiviteit onvoldoende en is het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans hoog. De structuur van de economie van Curaçao verschuift geleidelijk van industrie (-14,9 procent) naar toerisme (+8,1 procent).”

Dit laatste kan een verklaring zijn voor de lagere productiviteit tijdens de transitiefase, maar het kan ook ‘licht aan het einde van de tunnel’ betekenen. De gestage toename sinds eind 2018 van de particuliere kredieten ondersteunt dit. Een krachtig ministerie ven Economische Ontwikkeling kan en moet instrumenteel zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. zo’n presentatie tegenover de volgevreten VBC leden gaat er natuurlijk in als koek. Kan van Traa zich niet focussen op zijn kerntaken zoals de situatie rondom Giro en ENNIA eens met een wijder publiek delen?

  2. Win vertrouwen van Nederland?

    Dat doen we door talloze thuis zittende Tilly Pikeries jaren door te betalen.

    Door mafiameid Stella van Rijn binnenkort haar tienjarig jubileum in Forti te laten vieren.

    Door dansleraren, doktoren en dj’s naar peperdure verkeersbeurzen te sturen.

    Ja, dat is committen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -