ParadiseFM | Code geel zorgt voor meer boekingen

Code geel zorgt voor meer boekingen. Dat zegt Chata directeur Seferina-Rojas in het Antilliaans dagblad. Dat valt meteen te zien in een toename in het aantal boekingen...

Democracy now! | Monday, May 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...
- Advertisement -spot_img

AD | Bistro Le Clochard failliet

HomeMediaAD | Bistro Le Clochard failliet

Curator: faillisement op eigen verzoek uitgesproken

Willemstad – Het chique restaurant Bistro Le Clochard in Riffort Village is failliet verklaard. Het bekende en markante restaurant in de voormalige ‘boogjes’ van het fort in Otrobanda werd in 1978 geopend door Freddy Berends, die in 2012 overleed.

Zijn zoon Ghislain Berends, die al samen met zijn vader werkte bij een van Curaçaos hoogst gewaardeerde eetgelegenheden, stond de afgelopen jaren als directeur aan het roer.

Afgelopen zaterdag maakte het advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne in het Antilliaans Dagblad met een advertentie bekend dat de besloten vennootschap Ghisteje bv ‘in staat van faillissement is verklaard’ met benoeming van rechter Pieter de Kort tot rechter-commissaris en aanstelling van advocaat Stan van Liere tot curator. ,,Het faillissement is op eigen verzoek uitgesproken”, aldus de curator desgevraagd tegenover deze krant.

Uit de advertentie valt op te maken dat het faillissement reeds op 19 december 2016 bij vonnis is uitgesproken. Ghisteje bv, of zoals de advertentie tussen haakjes achter de formele naam meldt ‘Bistro Le Clochard’, werd in december 2004 opgericht (maar de zaak zelf bestond toen al veel langer). De bedrijfsomschrijving luidt: de exploitatie van een restaurant. Bestuurder is de 39-jarige Ghislain Berends.

Hij werd geboren in het jaar dat Bistro Le Clochard, volgens de website van het restaurant, voor het eerst de deuren opende: in 1978. Het was de droom van Alfredo Enrique ‘Freddy’ Berends – die in het Zwitserse Luzern zijn opleiding had genoten – om op die specifieke locatie zijn bistro te starten.

In die tijd was Riffort nog een verlaten en door ‘chollers’ – zwervers en drugsverslaafden – bewoonde omgeving, pal naast een oude elektriciteitscentrale die later werd ontmanteld. Maar Berends zette door en creëerde een klasserestaurant, geliefd bij zakenlieden en toeristen. Met de komst van het Renaissance Hotel van Meta Corp ernaast en de latere incorporatie van het fort veranderde (lees: verbeterde) de omgeving drastisch, en bleef Le Clochard een trekpleister voor de fijnproever.

Ghislain Berends laat in een reactie tegenover deze krant weten pas later deze week met een verklaring te komen omdat hij eerst bepaalde zaken moet afhandelen. Het is niet bekend of het restaurant eventueel onder een andere naam – of een andere vennootschap – verder gaat.

Bistro moest en zou in boogjes komen

,,Ik ben er oprecht van overtuigd dat zonder Freddy het Riffort vandaag de dag misschien wel hetzelfde vervallen bouwwerk zou zijn geweest als toen Freddy daar tientallen jaren geleden voor het eerst rondliep”,

schreef Laureen Schenk in een in memoriam in deze krant, toen Berends in 2012 op 58-jarige leeftijd overleed.

,,Hij was toen nog niet eens zo lang op het eiland en werkte destijds voor restaurant La Bastille. Maar wist toen al dat hij voor zichzelf wilde beginnen. Hij was niet alleen ambitieus, maar had toen al visie. Want de boogjes waarin hij zijn bistro wilde vestigen, waren niet alleen vervallen, maar vooral vies. De zwervers huisden er op stukken karton en gebruikten het als toilet. Het was smerig en stonk.”

Schenk verder:

,,Maar Freddy, eigenwijs als hij was en altijd is gebleven, wist het zeker: daar zou hij zich vestigen. Ook al schudden wij destijds ons hoofd om zo veel overmoed. Freddy heeft gelijk gehad. Eerst was er een boog voor de tafels voor de gasten, een boog voor de keuken en een stukje boog voor zijn kantoortje. Naar buiten kijken kon niet. Terwijl dat toch zo aardig zou zijn. Niet getreurd, daar wist hij wel wat op en heel stiekem liet hij een klein gat in de muur hakken. Een kleine uitkijk waar een schilderij overheen hing voor het geval de autoriteiten zouden controleren. Ik kan mij niet meer herinneren hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, maar het gat werd een echt raam, daar kwam een raam bij, er kwamen bogen bij, de regenbak werd opengebroken, er werd een terras gemaakt en de bistro groeide in naam en faam.”

Het is niet bekend of en hoe zijn zoon Ghislain het restaurant, eventueel onder een andere bv-naam en/of na een herstructurering, voortzet. De locatie was, is en blijft in ieder geval bijzonder uniek.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Vaak wanneer een succesvol bedrijf wordt overgenomen neemt de nieuwe eigenaar vaak de dagomzet mee naar huis om er prettig mee te leven..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties