32 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Bisdom vergadert over uitzending misbruik

HomeMediaAD | Bisdom vergadert over uitzending misbruik
Bisschop Luis Secco-misbruik kerk-Bisdom Willemstad-Curacao-2
Bisschop Secco van Bisdom Willemstad is niet blij met de EO uitzending

Willemstad – Het bisdom vergadert vandaag over de uitzending van de Evangelische Omroep (EO) van afgelopen zaterdag over seksueel misbruik van lokale jongeren door Nederlandse katholieke paters en fraters op het eiland.

Dat heeft broeder Curtis Meris desgevraagd tegenover deze krant verklaard. In de een aflevering van het programma Dit is de dag beschreven Pedro Casimiri en Johnny hoe zij in hun jonge jaren door katholieke geestelijken seksueel zijn misbruikt.

Casimiri verklaarde in de uitzending ook dat de klacht die hij destijds bij de commissie Koeijers indiende, niet in behandeling is genomen, terwijl hij via email wel contact had gehad met een commissielid. In de aflevering verklaarde Ronald Koeijers dat hij niet op de hoogte was van het geval van Casimiri.

,,Wij willen weten wat er zich heeft afgespeeld. Het is ook belangrijk om vast te stellen onder welke autoriteit de betrokken geestelijke(n) valt/vallen”,

aldus Meris tegenover deze krant.

,,Het moet vastgesteld worden of hetgeen als misbruik wordt beschouwd, onder de jurisdictie van het bisdom valt.”

De pastoor benadrukte dat het voor hem op dit moment niet duidelijk is of de misbruikgevallen die in het programma naar voren kwamen, zich in een tijd afspeelden waarin er wel of geen bisdom op Curaçao was.

In het geval de zaak niet onder de jurisdictie van het bisdom valt, kan het bisdom de zaak wel voorleggen aan de verantwoordelijke orde, zo legde Meris uit. De pastoor verklaarde ook dat ‘het slachtoffer beschermd moet worden, de zaak moet los van alle emoties behandeld worden’.

In een eerste reactie op de aflevering van afgelopen zaterdag, verklaarde monseigneur Luis Secco dat de Evangelische Omroep zich schuldig had gemaakt aan manipulatie. Meris verklaarde aan deze krant dat de EO-ploeg niet correct handelde omdat men niet vermeldde dat het gesprek met Secco werd gefilmd.

(De EO-ploeg had met een andere persoon bij het bisdom een afspraak, maar liep eenmaal binnen Secco tegen het lijf, waarna de journalist van de gelegenheid gebruikmaakte om enkele vragen aan de bisschop te stellen, red.)

De bisschop en de pastoor hadden tot gisteren nog niet de hele aflevering bekeken.

,,Wij zijn niet blij met de uitzending”, zei Secco.

Op de vraag of het bisdom stappen onderneemt nu blijkt dat Casimiri’s klacht niet in behandeling werd genomen, verwees de bisschop de krant door naar Koeijers.

,,Wij van de kerk willen ons niet in het werk van de advocaat mengen”,

aldus Secco. Koeijers verklaarde desgevraagd de uitzending nog niet te hebben gezien. Volgens hem was het op grond daarvan niet mogelijk in te gaan op de vraag of de commissieleden zich alsnog over zaak van Casimiri zullen buigen.

Tweede Kamervragen seksueel misbruik

Tweede Kamerleden Marith Rebel (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) hebben bij de leden van de commissie Veiligheid en Justitie een verzoek ingediend, om de minister van Justitie naar aanleiding van de EO-uitzending, schriftelijke vragen te stellen over misbruik door Nederlandse missionarissen wereldwijd. Het verzoek wordt morgen in de eerstvolgende vergadering besproken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Wat verwachtten we eigenlijk dan nog van dit ongezonde altijd ontkennende instituut, met als opperhoofd een grote schijnheilige.
  Overigens spitst het naar het lijkt het zich nu toe op misbruik door Nederlandse pedofiele geestelijk verdwaasden, laten we echter ook niet de plots van het eiland overgeplaatste Zuid-Amerikaanse patronaatsknuppels vergeten.
  Het is domweg een wereldwijd probleem bij dit instituut waar pedofielen toch wel een veilige haven en een vruchtbaar jachtveld kunnen vinden, bij ontdekking toont de kerk begrip en vindt er slechts een overplaatsing plaats. En de belastingbetaler betaalt aan de salarissen van dit soort figuren mee.

 2. Schandalig gedrag van Secco. Waar hebben we ‘Wir haben es nicht gewusst’ eerder gehoord?

  De man dient onmiddelijk zijn kerkgewaad uit te drukken zoals velen in zijn kerk dat, zo zagen we in de EO uitzending, dat helaas al eerder deden en daarna door Secco de hand boven het hoofd werd gehouden.

  Kan me niet voorstellen dat er na deze onthullingen nog iemand prosecco is.

 3. Nu al? Terwijl de bisschop van niets wist? Ook al goddelijk geheugenverlies ten aanzien van de eigen tekortkomingen? Met Gods hulp kan je altijd proberen de eigen handen schoon te wassen in vuil water toch? De bisschop herkent zich natuurlijk niet in deze aantijgingen ook al hebben ze zich voor gedaan. Waarom is de bisschop zo ongelukkig met deze uitzending? Omdat het geen positieve reclame is voor het bisdom? Dat kan ook niet met dergelijke misstappen. Fouten erkennen en schade herstellen hoort daarbij Eminentie. Moeten wij de regels van de kerk in theorie en praktijk wel volgen maar hoeft u dat niet? Er is al jaren een bisdom en fout is fout, ongeacht hoe de kerkelijke organisatie was. De Paus zal zeer ontstemd zijn met het optreden van deze bisschop. Vervangen lijkt ons een passende maatregel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties