32 C
Willemstad
• donderdag 30 mei 2024

Extra | Journaal 28 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 27, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Bewijs roof VDC

HomeMediaAD | Bewijs roof VDC

Notulen Ombudsman en documenten VDC op straat

De KKC-blog 'Lotgevallen van Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)' lijkt de flitscarrière van agent Michael Römer in de weg te staan. Selfie Facebook Römer (2011), net voor zijn VDC-promoties. Romer zou recent hebben gesolliciteerd als Hoofd Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).
Onder VDC crisimanager Micheal Römer (foto) werd de VDC-informatie en de accescontrol van de Veiligheidsdienst Curacao (VDC) gekopieerd in opdracht van toenmalige Minister President Gerrit Schotte

Dat er ten tijde van de regering Schotte documenten bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) zijn verduisterd, zoals al eerder door klokkenluider Winklaar werd gemeld, blijkt nu uit documenten van de Ombudsman en van de VDC.
Deze documenten zijn in het bezit van deze krant.

Uit de documentatie van de VDC blijkt bovendien dat oud-minister van Financiën George Jamaloodin en oud-premier Gerrit Schotte (beiden MFK) een nauwe band hadden met VDC-functionaris Lawrence Pietersz, die onder meer geldbedragen vroeg van Jamaloodin.
In 2012 werd al gezegd dat er documenten van de VDC zouden zijn gelekt, maar uit de notulen van de Ombudsman blijkt nu dat op zaterdag 29 oktober 2011 informatie van de VDC onder het toeziend oog van huidig hoofd Michael Römer en waarnemend hoofd Frank Calmero is gekopieerd en meegenomen.
De notulen zijn van een gesprek tussen VDC-medewerker E. Winklaar en Ombudsman Alba Martijn dat drie jaar geleden, op 23 januari 2012, heeft plaatsgevonden.

Winklaar was sinds 2005 netwerkbeheerder bij de Veiligheidsdienst van Curaçao. Hij benaderde Martijn op 20 januari 2012 via mail met het verzoek om een afspraak. Die afspraak vond drie dagen later plaats.

VDC Dipol Gerrit Schotte -Vice Presidente Colombia Angelino Garzón-AD20110803
Op 3 augustus 2011 vond een gesprek plaats tussen premier Schotte en Vice Presidente Colombia Angelino Garzón (links) en 2 Dipol agenten (rechts). Hierbij werd een accoord gesloten over ‘afspraken op het gebied van bestrijding van corruptie, georganiseerde misdaad en drugsoverlast’ | Foto Ramsay Soemanta

Uit zijn verklaringen blijkt dat hij op 20 september 2011 door Calmero en Römer werd opgedragen om zich om 14.00 uur bij hotel Breezes te melden, waar hij een gesprek heeft gehad met drie personen die vermoedelijk van de Veiligheidsdienst van Colombia waren, zo staat in de notulen.

Volgens dit trio zou alles in opdracht van toenmalig premier Gerrit Schotte (MFK) plaatsvinden. Aan Winklaar werden vragen gesteld over het netwerk, de omvang hiervan, de server en de screening van de ministers.
Iets meer dan een maand later, om precies te zijn op zaterdag 29 oktober, werd Winklaar om 07.30 uur thuis opgehaald door een beveiligingsambtenaar die hem naar de Veiligheidsdienst heeft gebracht.

,,Om ongeveer 08.10 uur arriveerden Calmero en Römer”,

zo vertelt Winklaar in zijn gesprek met Martijn. De twee functionarissen wilden even alleen vergaderen. Na tien minuten meldde Winklaar dat hij niet lang kon blijven omdat hij andere verplichtingen had met zijn familie.

,,Ik begreep op dat moment dat er nog twee andere mensen aanwezig zouden zijn”,

aldus de voormalig netwerkbeheerder die op dat moment op de beveiligingscamera zag dat mensen het kantoorgebouw naderden.

,,Het waren Nederlands-Europese mannen en ik herkende één van de mannen als Benno die voor Forensics Services werkt.”

De beveiliging had de gegevens van de mannen overgenomen, maar in opdracht van Calmero moesten deze gegevens vernietigd worden, aldus Winklaar.
Römer zou Winklaar vervolgens hebben opgedragen zijn wachtwoord van het systeem af te geven en dat hij de waarheid moest spreken over wie er gelekt zou hebben.

,,Ik werd tijdens dit gesprek opgedragen mee te werken opdat alle in het bestand van de VDC opgeslagen vertrouwelijke informatie kon worden weggesluisd en opgeslagen op de gegevensdragers van de twee aanwezige heren”,

aldus Winklaar tijdens het gesprek met de Ombudsman.

,,Alle informatie van de server van de Veiligheidsdienst werd gekopieerd en de harddisk van de access control werd gedupliceerd door de Nederlandse mannen. Terwijl men bezig was zei Römer steeds ‘nu komen we alles te weten wat er verkeerd is gegaan met de screening’.”

Naar eigen zeggen is Winklaar vanaf 07.40 uur tot 16.40 uur als verdachte verhoord en behandeld.

,,De beveiligingsman werd tijdens het verhoor weggestuurd. Men wenste geen getuigen.”

Ook in de auto naar het huis van Winklaar, bleef Römer hem intimideren – zo blijkt uit het gesprek.

,,Ta pa boso falta Hulanda no ta duna nos sen mas paso ta boso a lek!” (Het is jullie schuld dat Nederland ons niet langer geld geeft, want jullie hebben gelekt!).

De zogenaamde lek waar Römer naar verwijst, was enkele maanden later – in mei 2012 – de reden voor oud-premier Schotte om een totale operationele shutdown uit te roepen bij VDC.

Schotte noemde de veiligheidsdienst een lek mandje en wees hierbij regelmatig met een beschuldigende vinger richting de oppositie. De shutdown was volgens de toenmalige premier nodig om er – in samenwerking met zusterdiensten zoals de AIVD in Nederland – de bezem door te halen en er weer een vernieuwde en moderne organisatie van te maken.

In zijn toesprak op 4 mei 2012 in de Staten – dat live werd uitgezonden – gaf Schotte een relaas over de gebeurtenissen rond de VDC, sinds de befaamde ‘screening’ van zijn ministerploeg (en waarbij hij en enkele MFK-ministers niet goed uitkwamen).

Hij ging onder meer in op de ‘illegale toegang’ die iemand zich had verschaft tot de VDC-kluis en het lekken van het screeningsmemo van 27 oktober 2010. Schotte sprak toen van een complete herstructurering van de veiligheidsdienst.

Een herstructurering die onder leiding van Römer plaatsvond die als crisismanager werd aangesteld.

Zie ook vandaag:

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties