29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 21:18

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Beschuldigingen misbruik bewijzen’

Gijsbertha stelde eerder in de Staten dat werkgevers hun zieke personeelsleden vaak aanraden om na twee dagen nog niet terug te gaan om te werken, zodat SVB voor de kosten opdraait. FOTO JEU OLIMPIO

Willemstad – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) en hotelvereniging Chata wijzen de beschuldigingen van Financiënminister Kenneth Gijsbertha, dat de tekorten van het fonds ziektekostenverzekering worden veroorzaakt door misbruik van werkgevers, af.

Zij noemen de aantijging ernstig en vragen zich af waarop deze is gebaseerd.
Eerder deze maand zei Gijsbertha (MAN) in de Staten dat werkgevers hun zieke personeelsleden vaak aanraden om na twee dagen nog niet terug te gaan om te werken, maar naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te gaan om arbeidsongeschikt verklaard te worden. Omdat in dat geval de SVB ook de loonderving over de eerste twee dagen betaalt en die kosten anders voor de werkgever zijn.

Dat zou de reden zijn voor de komst van een nieuwe wet, die werkgevers verplicht om niet alleen de eerste twee ziektedagen van een werknemer te betalen, maar zelfs de eerste zes dagen. Zo zou de SVB – die met een negatief saldo van zo’n 10 miljoen gulden kampt – 5 miljoen gulden kunnen besparen.
VBC en Chata zeggen niet bekend te zijn met de bovengenoemde praktijken en wijzen de beschuldigingen af, ‘tenzij de minister deze kan onderbouwen met feiten en cijfers’.

- Advertentie -

Ook het voorstel om de ‘carensdagen’ fors te verhogen, vinden zij een slecht idee. Omdat dit tot een drastische verhoging van de loonkosten zal leiden; dit resulteert in verslechtering van de werkgelegenheid; het een negatieve impact heeft op de arbeidsproductiviteit die al jaren dalende is; de werkdruk voor collega-werknemers zo wordt verhoogd; er een grote kans is dat deze extra kosten worden afgewenteld op de werknemers die een dure AO-verzekering moeten afsluiten; de administratieve en juridische kosten worden verhoogd; en de arbeidsmarkt en wetgeving verder verstard.

,,Kortom, het investeringsklimaat zal vanwege deze factoren substantieel verslechteren, terwijl bekend is dat er al jaren geen of marginale economische groei is, de werkloosheid aan het toenemen is en de inkomens aan het dalen zijn”, aldus VBC en Chata in een schriftelijke verklaring aan de pers.

,,Verhogen van de lasten voor werkgevers en eventueel werknemers zal de economische groei en koopkracht verder doen verslechteren met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid en welvaart.”

En daar is ook het fonds ziektekostenverzekering niet mee gebaat, zo stellen de organisaties. De oplossing van tekorten bij het fonds dient volgens hen dus niet gezocht te worden in de portemonnee van de werkgevers, maar in het verbeteren van de efficiëntie en controle door de SVB.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. je kan zien dat deze meneer altijd werknemer is geweest die eind van de maand zijn salaris kreeg of hij wel of niet wat uitvoerde. Ik moet de werkgever nog tegenkomen die zijn personeel aanzet om ziek te zijn of te blijven met een SVB die maandenlang. soms jarenlang de loondervingen niet uitkeert en een arbeidsmentalitiet op ons eiland van de meeste (niet alle gelukkig) werknemers die thuis blijven als een scheet hen dwars zit. Wat een lariekoek.

  2. Zullen we eerste eens beginnen met de achterstallige betalingen van InselAir te innen? Ongeveer 200 miljoen !! aan niet betaalde lasten. Wat doen we op Curacao?? We gaan deze wanbetalers die een mislukt privé bedrijf hebben ondersteunen met nog eens 32 miljoen. Vreemd dat de potjes van de SVB en dergelijke leeg zijn is het niet echt op dit rotsje, waar vriendjes of onder de toonbank betalers zo ongeveer overal mee wegkomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -