Willemstad – Sluiting van de Taams Kliniek zou een ramp zijn voor Curaçao. Dat stelt bewindvoerder Paul van de Laarschot in het verslag in de surseance van betaling van de kliniek. Naar eigen zeggen verzorgt Taams 30 procent van de zorg op Curaçao.
Bij sluiting zouden de twee andere ziekenhuizen, het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en het Advent Ziekenuis, de patiëntenstroom niet aankunnen.
Erger nog is volgens Van de Laarschot dat de SVB de kosten niet zou kunnen dragen. Want de tarieven van het Sehos zijn 40 tot 60 procent hoger dan die van Taams. Met hogere tarieven stijgen ook de kosten voor de gezondheidszorg op Curaçao.
De bewindvoerder wijst er daarnaast op dat er meer patiënten naar het buitenland zullen worden gestuurd, wat nog hogere kosten tot gevolg zal hebben. Er is al een tekort van 45 miljoen gulden in het fonds voor de ziektekosten.
,,Sluiting van de kliniek zou dus desastreus zijn voor zowel de patiënten als de zorgverzekeraars en de SVB”,
aldus Van de Laarschot in het verslag.
De bewindvoerder wijst in het verslag veelvuldig met de beschuldigende vinger naar bureau Berenschot en de regering. Allereerst zijn de tarieven al sinds 2001 niet meer verhoogd, ondanks beloftes van de regering. Hierover won de Taams Kliniek onlangs, wat betreft oogoperaties, een kort geding. De overheid moet 1,8 miljoen gulden alsnog betalen.
Maar echt vernietigend is Van de Laarschot over de rol die Berenschot speelt.
,,Aan de directie wordt onomwonden meegedeeld dat deze (de kliniek, red.) geslachtofferd zou worden”,
schrijft hij over het bezoek van de delegatie van Berenschot op 4 september 2014. Daarom moest surseance van betaling worden aangevraagd.
Uit een brief van 21 oktober blijkt dat al voor september Berenschot is
‘ingehuurd door de overheid om een doorstart na faillissement’
voor te bereiden, waarbij Taams zou worden opgenomen in het nieuwe ziekenhuis HNO. Verder wijst Van de Laarschot op de statuten van de Stichting HNO-locatie Damacor, die op 25 september werd opgericht.
Een lid van de Raad van Toezicht wordt benoemd door NAO, beter bekend als Usona en daarvan is Berenschot eigenaar. Ook wordt een lid benoemd door Siegfried Victorina, ‘de rechterhand van minister Whiteman en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de SVB’.
,,De overheid krijgt zo dus directe invloed op de kliniek.”
Het rapport van Berenschot over de levensvatbaarheid van de kliniek is nooit verder gekomen dan een concept eind oktober 2014, althans de bewindvoerder heeft nooit een definitieve versie gekregen.
In het conceptrapport was 80 procent zwart gemaakt en daardoor waren de conclusies en bevindingen onleesbaar. Over wat wel leesbaar is merkt Van de Laarschot op dat van de inrichting van de kliniek alleen de boekwaarde wordt opgegeven en niet de reële waarde.
Berenschot heeft Orco Bank een onderhands bod gedaan (‘in opdracht van de overheid’) van 12 miljoen gulden op de onroerende goederen van de kliniek, die 13 miljoen schuld heeft aan de bank.
De koper zou de eerder genoemde stichting HNO-locatie Damacor zijn. Die heeft geen eigen geld en dus, concludeert Van de Laarschot, zou de overheid dat betalen.
Tot slot meldt de bewindvoerder dat ‘op zeer afzienbare termijn uitsluitsel van de potentiële investeerders’ wordt verwacht. Voor hen is een businessplan opgesteld voor de toekomst van de Taams Kliniek. Die kan alleen worden gerealiseerd als de surseance wordt opgeheven.
Bron: Antilliaans Dagblad
Door de onafhankelijke rechter???
Moedig van Paul van de Laarschot om deze beerput open te trekken.
De politiek is hier alleen bezig ten eigen bate. Orco Bank wenst daaraan mee te werken. Schande. Hopelijk wordt dit snel en definitief opgelost, door de onafhankelijke rechter.
Hoe durft men op Cura ao te spreken van een maffia met betrekking tot MFK en bondgenoten terwijl een deel van onze huidige bestuurders bewijst er een eigen maffia erop na te houden?
Hoevvel blijft er aan de strijkstok van Whitman en consorten hangen en welke lukratieve baantjes zijn hun in het vooruitzicht gesteld dat ze hun ziel aan Berenschot hebben verkocht??
Staat zeker in de frustratie van heer Whiteman dat hij niet geaccepteerd werd met zijn dominicaans papiertje als zijnde specialist