Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

AD | Berenschot: ‘Blame-game’ HNO betreurd

HomeMediaAD | Berenschot: ‘Blame-game’ HNO betreurd

Berenschot declareerde 100.000 gulden voor verschaffen van informatie voor evaluatie | Antilliaans Dagblad
Berenschot declareerde 100.000 gulden voor verschaffen van informatie voor evaluatierapport van FWC, waarin SONA zelf niets werd gevraagd | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Berenschot, het adviesbureau dat is aangetrokken voor de uitvoering van het ziekenhuisproject, betreurt dat zij wordt betrokken bij de ‘blame-game’ die volgens de uitvoerder ‘door Sona is opgestart met betrekking tot het HNO-project en zal daar dan ook niet aan meedoen’.

F03 blamegameDat blijkt uit een persbericht dat Berenschot gisteravond uitgaf. Dit in reactie op een persverklaring van Sona eerder op de dag. Sona stelt daarin dat ‘in de media een blame-game van start is gegaan tegen Sona.

,,Selectief wordt geciteerd uit een evaluatieverslag, waarin Sona niet gekend is en waarvan het geen kennis heeft, om er op een onverklaarbare manier uit te concluderen dat Sona van het project voor het nieuwe ziekenhuis voor Curaçao afgehaald moet worden.”

Elders in deze editie drukt het Antilliaans Dagblad integraal het standpunt van Sona af.

Berenschot op haar beurt voelt de behoefte om de daarin gecreëerde beeldvorming over Berenschot op enkele punten recht te zetten. Zoals ten aanzien van de ‘miljoenenkosten’.

,,Berenschot wordt verweten dat onze kosten ‘buitensporig’ hoog zijn. Alle betalingen aan Berenschot zijn echter conform gemaakte afspraken gedaan en voor akkoord ondertekend door Sona.”

Bovendien wordt, vervolgt de uitvoerder van Hospital Nobo Otrobanda, wel telkens benadrukt dat de kosten hoog zijn, maar wordt dit niet bezien in de totale kosten van 420 miljoen, waarvan Berenschot slechts een onderdeel is.

,,Berenschot en haar onderaannemers zijn al sinds 2011 met een groot aantal mensen – tussen 50 en 80 man – bezig op zeer uiteenlopende werkzaamheden, van betonexperts tot keukenexperts en van communicatie-experts tot financiële experts. Wij laten aan de evaluatiecommissie over of de gemaakte kosten in verhouding staan tot de gerealiseerde voortgang.”

Het evaluatierapport is, net als bij Sona, ook bij Berenschot ‘nog niet bekend’.

,,De evaluatiecommissie, bestaande uit FCW Legal en twee gerenommeerde Belgische onderzoeksbureaus, VK Architecten en Probis, heeft op ons een professionele indruk achtergelaten. Zij hebben veel kritische vragen gesteld en wij hebben daarop volledig transparant geantwoord. Een groot team van medewerkers is daar vanuit onze kant gedurende meerdere maanden, van juni tot medio november 2016, betrokken geweest bij de evaluatie. In totaal hebben wij een zeer groot aantal, circa 3.500 projectdocumenten, ter beschikking gesteld en toegelicht aan de commissie.”

Onderdeel van de verstrekte projectdocumenten aan de evaluatiecommissie zijn ook alle financiële documenten, inclusief alle betalingen van Sona aan Berenschot en haar onderaannemers.

,,Daarmee hebben wij volledige openheid gegeven. Berenschot staat altijd voor openheid en transparantie. Zo heeft Berenschot reeds eerder voorgesteld aan Sona om een onafhankelijke verificatiecommissie te laten kijken naar de kosten van Berenschot en haar onderaannemers. Hier is geen gehoor aan gegeven.”

Het adviesbureau besluit als volgt:

,,Berenschot heeft als hoofddoel een kwalitatief hoogwaardig nieuw ziekenhuis voor Curaçao te realiseren. Met betrekking tot het gerezen conflict met Sona wacht Berenschot op aanwijzingen van de minister van GMN (Gezondheid, Milieu en Natuur).”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Zielig. Berenschot vergeet doodleuk te vermelden dat niet zij maar Ballast Nedam de engineering verricht. Dat Ballast Nedam met het ontwerp bezig is en dat Berenschot en onderaannemers alleen een controlerend handeling verrichten.
    Zo zijn de 3500 documenten niet afkomstig van Berenschot, maar van Ballast Nedam. Ik laa het hierbij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties