29 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

AD | Belastingwetten erdoor

HomeMediaAD | Belastingwetten erdoor
Belastingwetten erdoor
Belastingwetten erdoor

Willemstad – De nieuwe wetgeving met betrekking tot de belastingherziening is met dertien stemmen voor en drie stemmen tegen aangenomen. MAN en MFK stemden tegen en de twijfelende Humphrey Davelaar (PNP) ging uiteindelijk akkoord omdat drie van de vier punten in het ingediende amendement door de regering overgenomen zullen worden.

Ook de PAR-fractie (oppositie) stemde voor. In het Statendebat kregen de wetten eerder het voordeel van de twijfel, dan dat er volmondig ‘ja’ gezegd werd. Dit kan geconcludeerd worden uit de Statenvergadering gisteren over de Landsverordening belastingherzieningen 2015- 2016 en de Ontwerplandsverordening regelende de inhouding van de inkomstenbelasting op rente-inkomen.

Er was nog twijfel over de daadwerkelijke verlichting (alivio) die de wetgeving moet bieden, maar het wordt er in elk geval niet slechter op, dus zeggen de partijen, politiek en sociaal, geen ‘nee’ tegen de voorstellen. De meeste politieke partijen in de Staten hebben fel geageerd tegen de manier waarop er op zo’n korte termijn gestemd moest worden.

Volgens Hensley Koeiman (MAN) geeft dit geen goed gevoel. Het ontlokt aan Zita Jesus-Leito (PAR) de opmerking dat minister José Jardim gewaarschuwd is: ,,U breekt het vertrouwen van mensen.”

Gilmar Pisas (MFK) stelt voor dat het daarom beter is de genomen maatregelen terug te draaien dan weer met een nieuwe wet te komen. Er is volgens enkele Statenleden veel te weinig informatie gegeven over de plannen. Het is te danken aan de MAN- en PAR-fractie en de medewerking van de Statenvoorzitter dat de sociale partners in de centrale commissievergadering uitgenodigd waren om hun zegje over de wetgeving te doen.

Coalitiegenoot Humphrey Davelaar (PNP) heeft zich hardop afgevraagd of de wetgeving echt een verlichting beoogd of een simplificatie van het fiscale systeem inhoudt. ,,Het feit dat er zoveel aanpassingen zijn geweest, naar aanleiding van inbreng van onder andere de sociale partners, wie garandeert dan dat de wet nu wel helemaal goed is?”, aldus Davelaar, die ingegaan is op de verschillen tussen de wetgeving zoals ingediend bij de Raad van Advies (RvA) en uiteindelijk aan de Staten is aangeboden.

Zowel door Davelaar als door Amerigó Thodé (MFK) is naar voren gebracht dat er dit jaar een belastingtegenvaller is van 80 miljoen gulden. Hoe gaat de regering dit met deze nieuwe ‘alivio’ goed krijgen? Wantrouwig vraagt Thodé zich hardop af, wanneer er nieuwe maatregelen nodig zijn om de tekorten te dekken. Thodé rekent ook nog eens voor dat de begroting van 2015 en 2016 een veel groter bedrag aan belastinginkomsten noteert dan de twee voorgaande jaren. ,,Hoe kan de minister uitleggen dat er dan sprake is van een alivio?”, zo wordt aangevoerd.

Deze opmerking leidt naar de beoogde verbetering van de tax compliance, oftewel het verbeteren van het gedrag van de belastingbetaler.

Daarover zegt Jesus-Leito: ,,De Financiënminister heeft zelf aangegeven dat de omzetbelasting onvoldoende geïnd wordt. Wat doet de minister eraan dat er beter belasting betaald wordt? Want degenen die betalen moeten steeds meer betalen en opdraaien voor de belastingontduikers.”

En al pratende over controle bracht Koeiman naar voren dat het wel een mooie geste is dat sponsoring volledig aftrekbaar is, maar belangrijk is volgens hem ook dat er controle op uitgeoefend wordt. Want waar wordt de sponsoring aan besteed? Het kunnen ook leuke toeristische reisjes zijn die gefinancierd worden. Er moet een beleid achter zitten, een visie. Wat zijn de doelen in de sport en wat wil de regering graag gesponsord zien?

Het ontlokte aan Sherwin Leonora (PS) het voorstel van het inrichten van een speciaal fonds. Bedrijven die in dit fonds storten, kunnen dit bedrag van de belasting aftrekken. De regering bepaalt waar het geld aan besteed wordt.

Aandacht voor minimumloners?

Degenen met een minimumloon krijgen geen voordeel uit de belastingmaatregelen want zij betalen geen belasting, zo is door de oppositie aangevoerd, suggererend dat de minister de mensen voor de gek houdt waar het gaat om ‘alivio’ voor iedereen.

Maar, zo stelt Glenn Sulvaran van de coalitie: ,,De mensen met een minimumloon zijn al bevoorrecht omdat ze geen belasting hoeven te betalen. Ook voor de premie basisverzekering ziektekosten zijn zij uitgesloten. Het is dus niet zo dat er helemaal geen rekening gehouden wordt met de minimumloners. Dit geldt ook voor de pensioengerechtigden.

Koeiman trok de discussie breder: ,,Ook criminaliteit en de economie als geheel moet in ogenschouw genomen worden. Als de crimineel de bedrijfseigenaar vermoordt, dan kan je wel een heel goede wet hebben, maar dan heb je nog geen inkomsten uit belastingen. Het gaat er dus om dat het belastingplan niet door een stel technocraten geïntroduceerd wordt, maar dat er ook goede en duidelijke uitleg komt naar de bevolking toe, dat er eerlijkheid en openheid van zaken is en dat de mensen het gevoel krijgen serieus genomen te worden. Er moet veel meer gewerkt worden aan het creëren van draagvlak.”

Veel vragen waren er ook ten aanzien van de onroerendezaakbelasting (ozb), die overigens in de nieuwe wetsvoorstellen niet ter sprake komt. Al diegenen met een eigen huis, ook de minimumloners die steentje voor steentje, beetje bij beetje zo goedkoop mogelijk een eigen huis hebben gebouwd, worden straks veel hoger aangeslagen omdat de regering de huizen opnieuw taxeert. ,,En volgens welke regels?”, zo is wantrouwig door de oppositie gesteld. Verder heeft de gebruikelijke loonregeling tot veel onrust geleid onder de bedrijfseigenaren.

Het gaat erom dat er uitgegaan wordt van een bedrag dat een bedrijfseigenaar zichzelf aan loon moet uitbetalen en waarover belasting betaald moet worden. De regel wordt ingevoerd omdat het vaak voorkomt dat bedrijfseigenaren zichzelf geen loon uitbetalen maar wel dividend en zo belasting ontduiken.

BTG bezorgd om koopkracht

De Bond van werknemers van de overheid (BTG) heeft een brief geschreven aan gouverneur Lucille George-Wout waarin zij hun ongenoegen uiten over de belastingplannen van de regering.

In die brief haalt BTG de Griekse filosoof Plato aan om te stellen dat de belastingplannen van de regering onderdeel zijn van een politieke strategie en die niet zijn opgesteld in het voordeel van de bevolking. BTG vraagt in de brief – ondertekend door voorzitter Mel Simmons en secretaris Andrew Boeldak – aan de gouverneur om niet akkoord te gaan met de plannen van de regering zoals die gisteren in de Staten zijn behandeld.

Zo zou er in de plannen niet gesproken worden over het aantrekken van de koopkracht. ,,Terwijl er wel geïnsinueerd wordt dat de werknemers minder belasting gaan betalen.

Wie het programma bestudeert, ziet dat deze verlaging bijna geen effect zal hebben op zestig procent van de werknemers die een minimumloon heeft.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties